18.2 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

România, pe primul loc în topul deceselor provocate din cauza accidentelor rutiere. Siguranța rutieră și principalele cauze ale accidentelor grave în Sibiu

Cele mai citite

Aproximativ 19 800 de persoane au fost ucise în accidente rutiere în UE anul trecut, o ușoară scădere de 3 % în comparație cu 2023. Este echivalentul a 600 de vieți mai puține pierdute. Chiar dacă numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut mai mult în 2024 decât în 2023, ritmul general de îmbunătățire rămâne prea lent, iar majoritatea statelor membre nu sunt pe cale să îndeplinească obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030.

În martie 2023, pentru a-și consolida angajamentul față de siguranța rutieră, Comisia Europeană a introdus un pachet de propuneri de îmbunătățire a siguranței rutiere, inclusiv cerințe actualizate privind permisele de conducere și asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier, și va adopta în curând o nouă legislație privind inspecția tehnică auto pentru a reduce numărul vehiculelor nesigure pe drumurile din UE. Datele au fost făcute publice, de curând, de către Comisia Europeană.

Din cele 30 de state analizate, România înregistrează, în continuare, numărul cel mai ridicat de decese provocate din cauza accidentelor rutiere. Astfel, țara noastră deține recordul de 77 de persoane ucise la 1 milion de locuitori (aproximativ 1.500, în anul 2024), în timp ce Bulgaria, următoarea țară aflată în topul negru al deceselor, a avut 74/milioane (puțin peste 500 de persoane) care și-au găsit sfârșitul pe drumurile publice. Altfel spus, în România, în fiecare zi mor 4-5 persoane în accidente rutiere, potrivit Institutului Național de Statistică. Și sunt grav rănite 10, la care se adaugă încă 70-80 de persoane rănite ușor.

Potrivit datelor Poliției Române, peste 8.500 de români au murit în accidente rutiere grave între 2019 și 2023.  

Suedia și Danemarca, cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră

Progresele în materie de siguranță rutieră în întreaga UE rămân inegale, unele țări făcând progrese semnificative, în timp ce altele se străduiesc să reducă numărul deceselor. În ultimii cinci ani, Grecia, Spania, Franța și Italia au înregistrat doar scăderi modeste ale numărului de decese rutiere, în timp ce Irlanda și Estonia au înregistrat o creștere – deși fluctuațiile anuale din țările mai mici tind să fie mai pronunțate. În schimb, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia și Slovenia înregistrează progrese semnificative în direcția atingerii obiectivului de reducere cu 50%.

Suedia și Danemarca rămân cele mai sigure țări în ceea ce privește siguranța rutieră, cu rate scăzute de mortalitate de 20 și, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori. Între timp, România (77/milioane) și Bulgaria (74/milioane), care au încă unele dintre cele mai ridicate rate ale mortalității, au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește reducerea deceselor rutiere, cu scăderi de peste 20 % față de 2019. Media UE este de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori.

Grupurile cele mai afectate și factorii de risc

Drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, 52 % dintre decese având loc pe aceste drumuri. Majoritatea deceselor rutiere (77 %) implică bărbați, în timp ce adulții în vârstă (peste 65 de ani) și tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor.

În ceea ce privește tipul de participanți la trafic, ocupanții autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmați de motocicliști (20 %), pietoni (18 %) și bicicliști (10 %). Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliștii și motocicliștii, reprezintă aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăți măsurile de siguranță pentru a-i proteja.

Într-o acțiune de control al vitezei – SPEED – desfășurată la începutul lunii august 2024 de polițiștii rutieri din toată Europa, șoferii a mai bine de 50% din cele peste 52.000 de mașini controlate în România au fost sancționați pentru depășirea vitezei.

Peste 2.300 dintre ei depășiseră cu peste 50 km/h viteza admisă. Alți peste 230 au depășit-o cu peste 70 km/h.

Cum stă Sibiul la capitolul siguranță rutieră

În cursul anului 2024, în județul Sibiu s-au înregistrat 79 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 29 de persoane și rănirea gravă a 64.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, la nivelul județului Sibiu, constatăm o creștere a numărului de accidente rutiere +2 (+2,59%) și a consecințelor acestora, respectiv numărul de persoane rănite grav +11 (+20,75%), însă se observă o scădere a numărului de persoane decedate -3 (-9.37%).

În ceea ce privește acest ultim indicator, respectiv numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidente rutiere, facem precizarea că, în anul 2024, s-a înregistrat cea mai mică valoare a ratei mortalității din accidentele rutiere produse pe raza județului Sibiu.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave din Sibiu

  • Viteza neadaptată la condițiile de trafic/ viteză excesivă: 18 accidente, soldate cu 7 persoane decedate şi 8 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 22,78% din numărul total al accidentelor grave;
  • Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor: 11 accidente, soldate cu 1 persoană decedate şi 11 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 13,92% din numărul total al accidentelor grave;
  • Indisciplină bicicliști: 8 accidente, soldate cu 1 persoană decedată şi 7 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 10,12% din numărul total al accidentelor grave;
  • Traversare neregulamentară pietoni: 8 accidente, soldate cu 4 persoane decedate şi 4 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 10,12% din numărul total al accidentelor grave;
  • 492 de accidente rutiere ușoare, soldate cu rănirea ușoară a 646 de persoane), s-au remarcat cinci cauze majore care au condus la producerea acestora: indisciplină bicicliști (78 accidente); neacordare prioritate vehicule (65 accidente),  viteza neadaptată la condiţiile de drum/viteza excesivă (61 accidente), nerespectarea distanței între vehicule (37 accidente) și neacordare prioritate pietoni (32 accidente).

Totodată, în cursul anului trecut, polițiștii au aplicat 66.496 de sancţiuni contravenţionale la regimul rutier, din care 5.467 au fost aplicate prin aplicația „Abateri Mobile”.  

Tot în acest an, polițiștii sibieni au constatat 793 infracţiuni la regimul rutier, au reținut 5.750 de permise de conducere și au retras 4.000 de certificate de înmatriculare.

Numărul conducătorilor auto cercetați pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe pe drumurile publice a înregistrat un trend ascendent (+8,6%), de la 350 infracțiuni în 2023, la 380 infracțiuni în anul 2024.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect