0.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

Baschetbalista sibiană Ely Pavel: „Baschetul este ceea ce fac, este sportul pe care îl iubesc, dar nu este ceea ce sunt”

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Elisabeth Pavel sau Ely, cum îi spun prietenii, este una dintre cele mai talentate baschetbaliste ale Sibiului. De doi ani, fata joacă competiții de 3×3, fiind parte componentă a lotului național olimpic de senioare. Extraordinar este că România s-a calificat în turneul feminin de 3×3 de la Jocurile Olimpice din anul 2020, care vor avea loc la Tokyo. Ely a avut un aport esențial în munca de echipă și în rezultatele obținute care au dus la marea calificare. În momentul de față sibianca joacă în prima ligă de baschet din Italia, la Costa Masnaga. Îi este dor de casă și de familie, dar este determinată să arate tot ce poate, pentru a ne face mândri că este a noastră.
Ely Pavel s-a născut în Sibiu, în anul 1990, în prima zi a lunii septembrie. Primii ani de școală i-a făcut la Școala Generală Nr. 4, iar clasele de gimnaziu, la Brukenthal. A ales să facă liceul la „Onisifor Ghibu”, având clasa a XII-a cu profil sportiv. În prezent este studentă la Universitatea de Educație Fizică și Sport din Pitești și evoluează în Liga 1, în Italia.
Avea nouă ani când a descoperit baschetul la Sala Sporturilor din parcarea de la teatru.Tatăl ei a fost cel care a îndemnat-o să încerce mai multe sporturi, iar într-o zi, pe neașteptate, a luat-o de mână, a dus-o în sală la baschet și a lăsat-o acolo cu toți ceilalți copii. De atunci Ely se află doar în săli în care se joacă baschet.
„Am început junioratul la Sibiu și la 14 ani am evoluat pentru prima oară la echipa de senioare Magic Sibiu. Apoi, la 16 ani, am plecat în Noua Zeelandă pentru trei luni. Am jucat și am mers la școală în același timp. Din păcate, echipa nu a putut să continue din motive financiare, așa că m-am întors în România și, la aproape 17 ani, am plecat la Arad, unde am jucat din 2007 până în 2009.”, spune Ely. Pasiunea ei pentru baschet se oglindește în evoluția pe care a avut-o de-a lungul timpului.
În Italia joacă de la începutul lunii septembrie, iar sezonul ei la această echipă va fi între opt și zece luni. Nu a ajuns întâmplător acolo, Ely având un agent care-i găsește cea mai potrivită echipă. Nu i-a fost ușor la început să plece atât de departe de țară, dar acum spune că s-a obișnuit, cu atât mai mult cu cât îi place să cunoască oameni noi și să călătorească.
Am întrebat-o ce e diferit în Italia față de jocul pe care l-a avut acasă, în România. „În primul rând, este nivelul de joc care este mult mai ridicat aici. Dacă stau bine să mă gândesc, baschetul pe care îl joc aici este la cel mai înalt nivel pe care eu l-am jucat până acum, dar îmi place provocarea. Oamenii de aici sunt foarte calzi și primitori începând de la colege, staff și oamenii care ne susțin și vin la meciuri. În general am fost tratată foarte bine aici, în Italia”, spune Ely.
„Când renunțăm puțin la confortul nostru, ne dăm seama din ce suntem făcuți și cât de departe putem ajunge”
Sibianca a făcut parte din lotul național dintotdeauna, fie că a fost vorba de tineret sau naționala de senioare. Cu lotul de 3×3 a jucat pentru prima dată vara trecută, dar lucrurile au mers ca pe roate. Ely spune că cel mai important lucru într-o echipă este chimia dintre jucatori. Aceasta trebuie să existe atât pe teren, cât și în afara lui și să ducă la comunicare și încredere.
„Este esențial să știi că întotdeauna poți conta și te poți baza pe colega ta și viceversa”, spune baschetbalista. Drept dovadă, unul dintre cele mai bune sfaturi le-a primit de la o colegă, care, într-o perioadă mai dificilă, a sfătuit-o să iasă din zona ei de confort pentru a descoperi de ce este capabilă. Ely crede că asta se aplică și în viața de zi cu zi.
„Când renunțăm puțin la confortul nostru, ne dăm seama din ce suntem făcuți și cât de departe putem ajunge”, spune Ely.
Pentru că sunt foarte multe antrenamente, în mod special cu echipa națională, fata ajunge foarte rar acasă și stă puțin. Vara este luna în care își permite să-și petreacă câteva săptămâni cu familia. Și de sărbători ajungea, de obicei acasă, anul acesta, însă, va rămâne în Italia pentru că are meciuri pe 23 și 29 decembrie.
Campionatul European de 5×5
Ely este o fire veselă și copilăroasă, dar perseverentă în ceea ce-și propune. Își dorește să ajungă să joace la un nivel cât mai înalt și să o facă foarte bine. Un scop important pentru ea este obținerea calificării cu echipa națională la Campionatul European de 5×5 din 2021, competiție pentru care calificările au început deja.
„Săptămâna trecută am jucat și am câștigat două meciuri contra Danemarcei și am pierdut contra Cehiei la doar un punct diferență. Următoarea campanie de calificare va avea loc în noiembrie 2020. Am deplină încredere în echipa mea și știu că ne vom califica”, spune fata.
Din baschetul mondial îl preferă pe Dirk Nowitzki, cel mai bun european care a evoluat în MBA. Cu o carieră fabuloasă, Nowitzki a fermecat-o pe Ely cu stilul său de joc și povestea lui de viață.
Tinerilor din generația ei le spune să trăiască autentic și să se descopere pe ei înșiși.
„Baschetul este ceea ce fac, este sportul pe care îl iubesc și care mi-a deschis o mulțime de porți și mi-a oferit nenumărate momente extraordinare. Dar baschetul nu este ceea ce sunt”, mai spune fata.
 
Evoluția Elisabethei Pavel
2009-2010 – Satu Mare (liga1)
2010-2012 – Napoli, Italia (liga2)
2012-2014 – Flying Foxes Vienna, Austria (liga1)
2014-2015 – Alba Iulia (liga1)
2015-2016 – Wasserburg, Germania (liga1)
2016-2017 – Nymburk, Cehia (liga1)
2017-2018 – Zalaegerszeg, Ungaria (liga1)
2018-2019 – Reims, Franța (liga1)
2019-2020 – Costa Masnaga, Italia (liga1)

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Sporuri dublate pentru primari din judeţ şi preşedinţii Consiliilor Judeţene

Primarii şi viceprimarii din judeţul Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, dar şi vicepreşedinţii Cj, Vlad Vasiu...
spot_img

Știri pe același subiect