Miercuri, 15 mai, de la ora 20:30, pe stadionul Municipal din Parcul Sub Arini se va juca finala Cupei României, ediția 2023-2024: Corvinul Hunedoara, echipă de Liga 2 – Oțelul Galați, nou promovată în Superliga. E pentru prima oară când se întâmplă aceasta în istoria fotbalului românesc. Totodată, este pentru a doua oară când ultimul act al competiției are loc la Sibiu, după ce, în 2023, Sepsi a învins-o pe Universitatea Cluj la loviturile de departajare.
Corvinul Hunedoara a ajuns în finala Cupei din postura de echipă din Liga 2 și este pentru prima dată când o echipă din Hunedoara luptă pentru trofeu. De partea cealaltă, după 20 de ani, Galațiul are din nou șansa la Cupa României. În 2004, Dinamo învingea Oțelul cu 2-0 în finala disputată pe stadionul Cotroceni.
Ultima echipă de eşalon secund care a jucat finala Cupei României, cum este acum cazul echipei Corvinul Hunedoara, a fost FC Hermannstadt, în 2018, când a fost întrecută de Universitatea Craiova cu 2-0 pe Arena Națională. Din grupele preliminare ale Cupei României din acest an, Corvinul și FC Hermannstadt s-au calificat în tandem în sferturile competiției. Dar Corvinul a mers până la capăt, sibienii fiind eliminați în sferturi de Universitatea Cluj.
Universitatea Cluj – Farul Constanța deschide ziua finalelor de la Sibiu
La fel ca în ultimii ani, finala juniorilor se dispută în deschiderea finalei Cupei României. Trofeul Cupei de Tineret va fi disputat de Universitatea Cluj și Farul Constanța. Partida este programată pe stadionul Municipal, tot miercuri, 15 mai, dar de la ora 12:00. Biletele la finala juniorilor au prețul de 10 RON și sunt disponibile online pe site-ul bilete.frf.ro.
Două echipe surpriză luptă pentru trofeul Cupei României
Corvinul Hunedoara a trecut, în semifinale, de FC Voluntari, iar Oțelul Galați a obținut și ea calificarea după ce a învins-o pe Universitatea Cluj, 2-1. Trupa lui Dorinel Munteanu a rezolvat târziu calificarea, în ultimul minut al partidei, atunci când, în urma unei faze fixe, Alexandru Chipciu a trimis balonul în propria poartă. Gălățenii au fost cei care au deschis scorul, în minutul 12, prin lovitura de cap a lui Jonathan Cisse. Însă Universitatea Cluj a reușit să egaleze, chiar înainte de pauză, prin Nistor, care a transformat o lovitură de la 11 metri.
De la punctul cu VAR putea marca și Oțelul, în prelungirile jocului, când calificarea era deja jucată, însă Aly Malle a ratat. Chiar și așa, Oțelul învinge cu 2-1 și merge în finală. După un 3-1 entuziasmant la Hunedoara în fața celor de la FC Voluntari, formație de prim eșalon, Corvinul a ajuns pentru prima oară în istoria clubului să dispute finala Cupei României. Semifinale: Corvinul Hunedoara – FC Voluntari 3-1 (Manolache 20, Neacșa 61, M. Coman 72 / D. Florea 33), Oțelul Galați – Universitatea Cluj 2-1 (J. Cisse 12, Chipciu 90-autogol / Nistor 45+1-pen.)
Corvinul mai bună ca Hermannstadt. Florin Maxim a promovat cu Șelimbărul în Liga 2
Corvinul Hunedoara a făcut parte din aceeași grupă cu FC Hermannstadt în ediția din acest an. Cele două echipe nu s-au întâlnit în meci direct în grupă, hunedorenii având alt adversar din Superliga, potrivit regulamentului competiției. În cele din urmă, Corvinul a fost cea mai bună și a câștigat grupa de calificare. FC Hermannstadt a ocupat locul doi, iar ambele echipe s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei României.
Din grupa de calificare au mai făcut parte Petrolul Ploiești, Sepsi Sfântu Gheorghe, ambele din Superliga, Chindia Târgoviște, Liga 2, și Progresul Pecica, Liga 3. Totodată, antrenorul hunedorenilor este Florin Maxim, cel care a obținut cu Viitorul Șelimbăr promovarea în Liga 2. Între timp, acesta s-a despărțit, prin demisie, de echipa din Șelimbăr, care apoi și-a schimbat denumirea în CSC 1599 Șelimbăr, la debutul în Liga 2.
Din septembrie 2019 și până la finalul stagiunii încununată cu câștigarea celor două baraje de promovare în Liga 2 (4-2 la general cu Crișul Chișineu Criș și 3-1 cu Măgura Cisnădie), Florin Maxim nu a pierdut niciun meci oficial pe banca Viitorului. Fostul fundaș de la Sportul sau Farul Constanța a intrat astfel în istoria clubului șelimbărean. Din septembrie 2019 și până la finalul stagiunii, încununată cu câștigarea celor două baraje de promovare în Liga 2 (4-2 la general cu Crișul Chișineu Criș și 3-1 cu Măgura Cisnădie), Florin Maxim nu a pierdut niciun meci oficial pe banca Viitorului.
Corvinul în fața unei premiere europene
Corvinul va avea un echipament special pentru meciul cu Oțelul din finala Cupei. În drumul spre finală, Corvinul Hunedoara a trecut categoric de către CFR Cluj și FC Voluntari, scor 4-0, respectiv 3-1. Astfel, echipa din Liga 2 este foarte aproape de o performanță remarcabilă, aceea de a câștiga Cupa. Dacă va reuși această performanță, formația din liga secundă se va califica în primul tur preliminar din Europa League. Misiunea ar fi una aproape imposibilă pentru Corvinul Hunedoara, întrucât Panathinaikos, Dinamo Zagreb și Ferencvarosar fi unele dintre posibilele adversare ale Corvinului Hunedoara în drumul spre Europa League. În cazul în care ar pierde primul tur, Corvinul Hunedoara ar continua în preliminariile UEFA Conference League.
Corvinul este la un pas de istore, dar nu națională, ci europeană. Niciodată în istoria fotbalului european, nu s-a mai întâmplat, până acum, dacă va câștiga Cupa, ca o echipă venită din Liga 2 să evolueze în două competiții europene diferite în același an. Sistemul competițional european este diferit din sezonul viitor. Practic, Corvinul dacă iese învingătoare, are asigurată și Europa League și Conference League dacă va câștiga Cupa. Mai mult, va juca și finala Supercupei României. Astfel, oficiali grupării au decis să realizeze un echipament special pentru partida de pe 15 mai. Modelul este unul unic, albastrul a fost schimbat în cel folosit de Manchester City, iar H-ul de pe fața tricoului reprezintă simbolul Hunedoarei, potrivit Digisport. Mai mult, aceștia au pregătit și echipamentul pentru suporteri, fanionul și eșarfele pentru meci.
Dorinel Munteanu, câștigătorul Cupei Balcanice cu Inter Sibiu, revine pe Municipal
Dorinel Munteanu, antrenorul Oțelului Galați, a rămas în sufletul suporterilor interiști. A scris mai întâi istorie pentru fotbalul sibian și apoi pentru orașul Galați, câștigând titlul de campion național cu Oțelul. Acesta a câștigat cu FC Inter Sibiu, în 1991, Cupa Balcanică, cel mai important trofeu câștigat ca fotbalist în cariera sa. Dorinel Munteanu a jucat pentru FC Inter Sibiu, în perioada 1989 – 1991, când a evoluat în 47 de partide și a marcat 7 goluri.
În 1991, cel mai selecționat fotbalist din istoria Naționalei a terminat cu FC Inter Sibiu pe locul 4 în Divizia Națională, lucru care a însemnat cea mai bună performanță fotbalistică în istoria sportului sibian de după cel de-al doilea război mondial pentru o echipă din municipiul Sibiu, la acea vreme. În plus, FC Inter a jucat semifinalele Cupei României, fiind eliminată de FCM Bacău, ratând șansa de a evolua în Cupa Cupelor. De asemenea, Dorinel Munteanu a fost chemat să îmbrace pentru prima oară tricoul echipei naționale în 1991, când încă juca pentru FC Inter Sibiu. Munteanu a debutat în tricoul României pe 23 mai 1991, într-o victorie cu Norvegia, scor 1-0, în deplasare. S-a transferat apoi la Dinamo București.