15.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Florentin Cismaru-Băcanu, inițiatorul mișcării de „street workout” din Sibiu

Cele mai citite

La 25 de ani, este un munte de energie și pozitivism, cu visuri mărețe de a schimba lumea. Cel puțin, pe cea din jurul lui, prin sport și sănătate. Florentin Cismaru-Băcanu este expert în street workout și le inspiră și celor din echipa sa pasiunea pentru exercițiile de tip calisthenics, stilul grecesc care definește activitatea din cadrul Flux Street Workout Team. A creat această echipă în urmă cu câțiva ani, iar azi proiectul se dezvoltă din ce în ce mai frumos, deopotrivă băieți și fete venind să se antreneze alături de el, în zonele speciale de street workout amenajate în parcurile din Sibiu. Antrenamentele sunt extrem de dinamice și benefice, având loc în aer liber, „cel mai bun loc pentru a face mișcare”, după cum spune Florentin.

L-am întâlnit pe Florentin Băcanu în zona de street workout amenajată în Parcul Sub Arini, înainte de a începe un nou antrenament zilnic. Dornic de a ne dezvălui povestea lui, a început prin a ne spune că este sibian și, înainte de a se îndrepta către o carieră sportivă, a ales un domeniu cu totul diferit. De meserie, este și asistent medical. „Am făcut școala postliceală sanitară, după care mi-am dat seama că nu este pentru mine. Așa că am făcut un curs de instructor sportiv și am și diplomă de monitor de schi și snowboard. Iar acum studiez la Facultatea de Sport din Sibiu, trecând în anul II”, spune Florentin.

Pasionat de sport de mic copil

Florentin a fost atras de sport de mic copil. A început cu șahul, apoi a practicat pe rând înot, fotbal și atletism, cel din urmă fiind domeniul în care a făcut și performanță. „Am făcut performanță în atletism când eram copil. A fost domeniul care m-a împins cel mai mult către ideea de a face sport de performanță”, povestește tânărul. A luat o pauză atunci când a început liceul, dorindu-și, ca orice adolescent, să aibă mai mult timp liber pentru a se bucura de cei considerați a fi cei mai frumoși ani din viață. Spre finalul liceului, și-a dorit să facă din nou sport. „Nu mi-a plăcut să merg la sală, așa că am început să fac sport acasă, unde aveam o bară de tracțiuni. Am început să devin din ce în ce mai puternic”, își amintește Florentin. Ulterior, a ieșit să facă mișcare în aer liber, împreună cu alți tineri pasionați de sport, alături de care a creat un sistem organizat de antrenamente. La câțiva ani distanță, realizează că acela avea să fie un moment hotărâtor pentru viitorul lui, dând încă de pe atunci startul proiectului său. „Efectiv am început să creez ceea ce se vede acum încă de atunci”, spune sibianul.

Flux – o comunitate de oameni pasionați de sport

Echipa care a pornit la drum sub numele „Vision for the leaders” a crescut frumos de-a lungul timpului, iar azi are o viziune și un nume nou: Flux Street Workout Team. De anul acesta, FLUX a club sportiv și numără 52 de membri. În fiecare zi, de la ora ora 17:00, membrii clubului se adună în zona de street workout din Parcul Sub Arini, pentru a-și efectua antrenamentele, care au la bază un stilul antic grecesc calisthenics, unde focusul este pus pe greutatea corporală. „Calisthenics este un cuvânt grecesc format, care înseamnă: forță și frumusețe. E un tip de antrenament în cadrul căruia facem exerciții cu greutatea corporală și cu foarte puțin echipament adițional. Folosim doar benzi elastice, inele de gimnastică sau greutăți atașate de noi. În rest, facem antrenamentele cu greutatea corporală pentru a ne dezvolta și a ne sculpta corpul, pentru ca acesta să arate frumos și puternic”, explică liderul echipei. Flux Street Workout Team este o comunitate de tineri și adulți care se antrenează împreună și se sprijină reciproc, devenind o adevărată familie care se reunește și în weekend pentru diferite activități. Fie merg în drumeții montane sau la piscină, fie își dau întâlnire în parc, unde organizează „duminica în familie”, o duminică în care petrec ore în șir antrenându-se. „Ne adunăm din plăcere. Noi suntem un nucleu, o comunitate de tineri care vin să facă mișcare din pasiune. Ei se sprijină unul pe altul. Dacă unul nu știe ceva, ceilalți sar și îi explică, se încurajează unii pe alții”, spune tânărul.

Cei care doresc să se înscrie în echipă trebuie să îi contacteze pe reprezentanții echipei, după care vor fi chemați la un prim antrenament, în parc. „Orice începător trebuie doar să intre în contact cu noi și va fi invitat la primul antrenament, urmând să intre în angrenajul FLUX. Noi le spunem să vină la un antrenament în parc, la ora 17:00, să îi cunoaștem și efectiv să înceapă să facă antrenamentul nostru de începători”, spune Florentin. Contribuția fiecărui membru este de 20 de lei lunar, bani care ajung în „Cutia Dorințelor” și din care se achiziționează recuzită pentru antrenamente. Vârsta minimă pentru a face parte din echipa FLUX este 14 ani, iar singura condiție pentru a rămâne în echipă este participarea la cel puțin 3 antrenamente pe săptămână. În fiecare zi, tinerii lucrează grupe diferite de mușchi, iar antrenamentele sunt concepute pentru începători, intermediari, avansați și pentru fete. Miercurea este cea mai așteptată zi de antrenament pentru că atunci are loc și un challenge de 1 la 1, în care cei care se „luptă” sunt încurajați de colegi să dea totul pentru a duce la bun sfârșit exercițiile. Tinerii au la dispoziție două locații pentru a se antrena, cea de-a doua fiind amenajată în parcul Tineretului, iar a 3-a urmând să fie construită în parcul din Piața Cluj.

Echipa Flux, pe scenă la „Românii au talent”

Nu demult, o parte din echipa Flux a putut fi văzută pe scena de la „Românii au talent”, 4 tineri sportivi prezentând o coregrafie impresionantă, care a adunat ropote de aplauze și încurajări, ducându-i în semifinala competiției. „Am încurajat 4 băieți din echipa mea să meargă la Românii au talent. Coregrafia și-au făcut-o singuri, pentru că ei știau ceea ce voiau să facă, iar eu m-am dus cu ei să îi susțin. Momentul a fost absolut perfect, ne-am bucurat de un succes real pe Social Media, am primit o grămadă de încurajări și felicitări. Noi am intrat în semifinală, băieții deja pregăteau coregrafia pentru acel moment, dar, din cauza situației create de pandemie, s-a făcut direct o finală cu cei care au primit Golben Buzz-uri”, povestește Florentin. Fondatorul FLUX își dorește ca membrii echipei sale să își arate în continuare îndemânarea în cadrul concursurilor de street workout, iar următorul va avea loc pe 22 august, în parcul Tineretului. Flux Street Workout Team va organiza Barsylvania Street Battle, un concurs care va cuprinde 4 categorii de sportivi, cei mai buni atleți de street workout din țară urmând să se întreacă la scheme de bară.

„Noi ne dorim foarte mult să creăm competiții anuale care vor fi de sine stătătoare. Vara trecută am făcut Flux Summer Challenge, unde au fost 57 de participanți, anul acesta organizăm Barsylvania cu scheme de freestyle, iar anul viitor îmi doresc să aduc 32 de atleți de talie mondială la Sibiu, la un concurs la care să se adune cea mai bună cremă a sportivilor pe scheme de bară”, spune Florentin. Tot în planurile sale de viitor intră și o sală de sport unde să își poată antrena echipa în orice perioadă a anului. „Momentan, în parc este foarte frumos, e plăcut, ne putem antrena vreo 7-8 luni din an, dar este obositor să tot cărăm echipamentul sau să stăm cu teama vremii. Ne dorim o sală închisă, în care conceptul de bare, tracțiuni și flotări și tot ceea ce este aici să îl ducem sub un acoperiș care ne va permite să avem antrenamente pe tot parcursul anului”, mai spune sibianul.
Totodată, își dorește să lanseze un site cu scopul de a o oferi programele de antrenament FLUX în toată țara și de a crește comunitatea sa de sportivi. „Un alt scop este să am o academie, unde tinerii din ziua de azi să vină să facă mișcare și prin sport să reușească și mai multe lucruri în viața lor. Să devină o ancoră a ceea ce înseamnă sănătate pentru ei, un stil de viață mult mai activ, o prietenie frumoasă și un anturaj mai bun decât ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Eu am o dorință personală să creez o echipă frumoasă, armonioasă, iar ei prin sport să se contureze ca adulți sănătoși”, mai spune Florentin Băcanu.
Dacă în fiecare după-amiază și seară își dedică toată energia echipei FLUX, dimineața își intră în rolul de antrenor personal de fitness și își antrenează clienții din cadrul grupului „Let’s fit – outdoor it’s better”. Antrenamentele au loc dimineața, în parcul Sub Arini, de la orele 8 și 9, individual sau sub în grup. Cei care doresc să se antrezene alături de Florentin Băcanu, atât în cadrul FLUX, cât și individual, îl pot contacta online, pe paginile de Facebook: FLUX – Street Workout Team și Let’s FIT.

„Ceea ce mi-am dorit eu cândva se întâmplă în sfârșit”

Timpul, energia și pasiunea investite în sport îi aduc numeroase satisfacții, principalul lui obiectiv fiind de a îndemna cât mai multe persoane să adopte un stil de viață sănătos, prin practicarea sportului. „Senzația e de mândrie, fericire. Efectiv ceea ce mi-am dorit eu cândva, să fie mulți oameni și să se întâmple lucrul acesta foarte frumos, se întâmplă în sfârșit”, mărturisește Florentin.
Acesta a făcut și un apel către tinerii din Sibiu, pe care îi așteaptă alături de echipa sa. „Vreau ca toată lumea să înțeleagă că în parc, în aer liber, este cel mai bun loc pentru a face mișcare, cel puțin în această perioadă. Exercițiile cu greutatea corporală sunt cele mai satisfăcătoare, pentru că te descoperi pe tine însuți și e foarte fain să faci sport cu corpul tău. Echipa pe care o conduc crește frumos pentru că investim energie și invit orice copil, orice tânăr de peste 14 ani care vrea mai mult de la el, să vină în echipa noastră. Cu mare drag ajut pe toată lumea să facă mișcare alături de noi, îmi doresc foarte mult ca echipa să crească din ce în ce mai mult atât pe plan local cât și național și să încurajez oamenii să fie mai deschiși către ideea de a face sport, pentru că este pentru sănătatea lor. De altfel, părinții care au copii care stau degeaba acasă, petrec timpul la computer și au vârsta potrivită pentru echipa noastră, să îi să vină cu tot dragul alături de noi”, a conchis Florentin Băcanu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect