19.2 C
Sibiu
miercuri, mai 22, 2024

Florin Smioreanu, popicarul cu recorduri la 16 ani

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Florin Mihail Smioreanu este un tânăr jucător de popice. El are doar 16 ani şi a început practicarea acestui sport în urmă cu doi ani şi jumătate. Remarcabilă la Florin este rapididatea cu care a prins gustul acestui sport şi talentul care i-a permis deja stabilirea unor recorduri extrem de importante. Cariera lui este la început, însă abilităţile sale ne dau de înţeles că acolo unde vor fi competiţii de popice, vom auzi şi de Florin Smioreanu.  

Publicitate

Publicitate

Dragostea lui Florin pentru popice este justificată, pentru că a primit-o ca moştenire genetică de la bunicul său. Vasile Ghergina este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori sibieni de popice, antrenând şi obţinând rezultate remarcabile la competiţiile de talie mondială cu elevii săi nevăzători. „Eram copil şi vedeam cum bunicul meu antrenează mai multe echipe de popicari. Acum doi ani şi jumătate m-a chemat să vadă dacă pot juca şi eu. Am tot mers cu el la antrenamente şi a început să-mi intuiască talentul. După un timp mi-a propus să joc în competiţii şi am fost mai mult decât bucuros de propunerea bunicului”. După doar un an de zile, Florin a dovedit că se poate baza pe pasiunea lui pentru acest sport. A reuşit să atingă rezultate de aproape 500 de popice doborâte din 100 de bile mixte, reuşind astfel să depăşescă popicari cu vechi state de jucători. El este şi cel care a reuşit să doboare recorduri de pistă ca cel de la „Cupa memorial Costea”, la care s-au lansat 40 bile izolat, iar el a reuşit să doboare recordul arenei cu 212 popice doborâte. De asemenea, la „Cupa memorial E. Bozdoc şi Felseghi”, la care sau lansat 40 bile plin, a reusit să doboare recordul arenei cu 284 popice doborâte. În palmaresul său se numără şi alte competiţii în care a avut printre cele mai bune rezultate. Florin este antrenat de bunicul său, iar speranţele în ceea ce-l priveşte sunt mari. „Bunicul mă pregăteşte psihic deoarece acest sport necesită foarte mult calm şi calcul al lansării bilei şi totodată caută să-mi regleze greşelile pe care le mai fac. Cel mai bun sfat primit de la el este să nu consider că am atins apogeul, având grijă să conştientizez cu responsabilitate evoluţia mea şi să fiu motivat mereu pentru rezultate cât mai bune”. În prezent, Florin a fost chemat să dea probe pentru a intra în echipa din Tălmaci, echipă înscrisă în campionatul naţional şi se pregăteşte intens pentru Campionatul Naţional de juniori. „Sper să mi se acorde şanse şi să fiu sprijint de Comisia Judeţeană de popice şi de echipa Electrica Sibiu”. 

Publicitate

Când nu-s popice, e chitară

Florin se antrenează pentru popice o dată pe săptămână, câte 50 de minute şi asta pentru că în Sibiu există doar o singură arenă de popice, cu două piste, la Uzina Electrica, în care condiţiile de practicare a acestui sport sunt departe de a fi moderne. Aceasta este practic şi principala nemulţumire a oricărui popicar pasionat. „Noi nu avem piste competitive de plastic, cu ridicare automată pentru a ne putea pregăti mai bine pentru confruntările naţionale şi internaţionale. Deocamdată, pe arena pe care jucăm avem rezultate notabile, care sunt foarte diferite de compitiţiile ce le jucăm pe alte arene, cum ar fi cele de la Sălişte, Orlat sau Tălmaciu”. De popice nu auzim prea des, însă judeţul Sibiu are 10 echipe care se luptă aproape săptămânal în competiţii. Florin are şi doi jucători pe care îi admiră şi cărora ar dori să le urmeze exemplul. Ei aunt sibienii Radu Tota şi Liviu Mailat, ambii jucători ai echipei Electrica Sibiu. Pe lângă popice, o altă pasiune îşi face loc în sufletul tânărlui. Este vorba despre chitară. „Îmi place foarte mult chitara. Luni de zile am strâns bani din aranjatul popicelor pentru a putea să-mi cumpăr una şi am reuşit. Acum fac un curs de chitară, ca să o pot face să cânte”. Florin este un împătimit al rock-ului şi al pop-ului şi un fan Scorpions. Se declară de-a dreptul fermecat de muzica pe care aceştia o cântă şi speră să le-o poată cânta într-o zi la instrumentul pe care îl îndrăgeşte. Ce-şi doreşte pe viitor? Să demonstreze că orice pasionat îşi poate îndeplini visele dacă depune efortul aferent talentului şi să-şi pună amprenta în istoria competiţiilor la popice.

 

„Diferenţele dintre popice şi bowling încep cu bila. Bila de popice este mult mai uşoară şi poate fi controlată mai precis, pe când cea de bowling este mare şi mai grea. Apoi, poziţia popicelor este diferită. La bowling sunt aşezate în triunghi şi sunt 10 popice, pe când la popice sunt aşezate în romb şi sunt câte 9 popice. La popice contează foarte mult stilul de lansare a bilei, la bowling mai puţin”. Florin Smioreanu, despre diferenţele dintre Bowling şi popice.

„Este un elev sârguincios şi foarte ambiţios. Tot timpul îşi doreşte să fie cel mai bun. Şi în sport, şi la şcoală, şi la muncă. Este foarte disciplinat şi ascultător, iar şansele lui în acest sport sunt foarte mari. Are doar 16 ani şi deja a bătut două recorduri de pistă. Asta este un lucru mare, însă bineînţeles că trebuie şi multă muncă. Eu spun că în aproximativ doi ani o să auzim de el la echipa naţională”, spune antrenor Vasile Gherghina.

 

Biografie

Data naşterii: 17 aprilie 1997

Studii: Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, cls a X-a B

 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Distincție uriașă pentru Sibiu. A obținut Marele Premiu și Orașe care Inspiră la Gala Destinația Anului

Marți seara s-a desfășurat Ateneul Român, Gala Destinația Anului, iar municipiul Sibiu a obținut Marele Premiu.A fost prima ediție...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect