27.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Consens între decidenții sibieni pentru susținerea Arenei Universitare Lucian Blaga

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

În cadrul conferinței din 29 iulie, Sorin Radu, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, a prezentat proiectul de investiții Arena Universitară – Complexul Sportivă al ULBS, finanțat de Guvernul României prin CNI.

Arena Universitară – Complexul Sportiv al ULBS se dorește a fi locul în care să se desfășoare activitățile sportive din cadrul Universității Lucian Blaga și Academiei Forțelor Terestre, dar și pentru evenimentele naționale și internaționale organizate în Sibiu.

banner

La conferința de presă au participat: Sorin RADU, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Ghiță BÂRSAN, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Astrid Cora FODOR, Primarul Municipiului Sibiu, Raluca TURCAN, Membru al Parlamentului României, Daniela CÎMPEAN, președinte al Consiliului Județean Sibiu, Marius GRECU, Primarul Comunei Șelimbăr, Ioan BONDREA, președintele Senatului ULBS.

Ce presupune Complexul Sportiv al ULBS

· parcare cu o capacitate de 502 locuri, din care 31 pentru persoane cu dizabilități;

· subsol/demisol zonă tehnică (CT, post transformare, 4 depozite ALA pentru 600 de persoane, rezerva intangibila de apa);

· 1 amfiteatru cu capacitate de 125 locuri;

· 3 săli de curs cu capacitate de 70 locuri/sală;

· 6 săli de seminar cu capacitate de 30 locuri/sală;

· 6 săli de laboratoare cu capacitate de 30 locuri/sală;

· 1 sală profesorală de 25 locuri – 6 cabinete profesorale de 30 locuri/ cabinet;

· sală jocuri sportive cu dimensiuni de 45 x 30m și o sală fitness – culturism de 400 mp;

· sală gimnastică și de sporturi de kombat de 300 mp;

· sală de tenis de masa/ badminton de 400 mp;

· sală de antrenament în vederea pregătirii de joc (o întreagă clădire separată de complexul sportiv).

· 1 teren multifuncțional cu gazon (fotbal) de 90 X 50 m;

· 2 terenuri de tenis de câmp de 40 X 20 m/ teren, un teren multifuncțional pentru baschet și volei de 35 X 20 m și un teren de handbal de 45 X 25 m;

· pistă de atletism de 400 m;

· la exterior se va prevedea o parcare pentru autovehicule: care de televiziune, zonă mașini ISU, mașini jandarmerie, autocare sportivi.

Valoarea estimată a proiectului este de 70.516.278,14 euro fără TVA.

Care a fost demersul proiectului

În luna aprilie 2020, prin Hotărâre de Guvern, terenul pe care se va construi Arena Universitară a fost primit în administrare de ULBS din partea Ministerului Apărării Naționale – AFT Sibiu. În luna septembrie 2020 a fost depusă nota conceptuală a proiectului la Compania Națională de Investiții, iar în noiembrie 2020 proiectul propus de ULBS a fost cuprins în lista sinteză a CNI.

 Alte etape importante ale proiectului au vizat: semnarea contractului de prestări servicii de proiectare SF cu firma KAT Concept Design SRL din Constanța (octombrie 2021); în luna februarie 2022 a fost depusă documentația pentru obținerea avizelor de specialitate; până în luna iulie 2022 au fost obținute toate avizele impuse de lege din partea autorităților competente, necesare pentru demararea fazei de întocmire a proiectului tehnic și execuție a lucrării.

Conform studiului de fezabilitate, Arena Universitară – Complexul Sportiv al ULBS va avea o suprafață construită la sol de 15.396,60 mp (pe un teren în suprafață totală de 31.011 mp), cu un regim de înălțime de S+P+2E. Complexul este un spațiu sportiv multifuncțional cu o capacitate de 5016 de locuri, având ca destinație derularea de activități didactice, sportive, științifice, culturale.

Sportul, parte integrantă din educație

„Foarte mult timp, s-a investit în cultură. Județul Sibiu este un județ recunoscut ca și destinație culturală cu instituții de cultură importante. Este momentul să acordăm și sportului atenția cuvenită. Avem două proiecte implicate în acest domeniu, care vor susține nevoia de activități sportive din județul Sibiu și nu numai”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

„Arena Universitară – Complexul Sportiv al ULBS va întregi infrastructura sportivă și educațională sibiană și va constitui o placă turnantă a parteneriatului cu întreaga comunitate. Arena Universitară va deveni un facilitator pentru dezvoltarea sportului de performanță și o alternativă pentru copiii, tinerii și studenții sibieni, în promovarea unui stil de viață sănătos. Arena Universitară reprezintă un proiect curajos, care poate deveni realitate, întru folosul comunității, cu implicarea și sprijinul reprezentanților instituțiilor publice din județ.

 Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu, Primăria Șelimbăr, parlamentarii care ne reprezintă, cu toții pot contribui la implementarea acestui proiect. Parteneriatul dintre Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu reprezintă un model de cooperare instituțională și sunt bucuros că rezultatele nu întârzie să apară. Apreciez că scopul esențial al parteneriatelor strategice care aduc împreună autoritățile administrative, instituțiile educaționale și oamenii politici este acela de a asigura dezvoltarea durabilă a Sibiului, iar complexul sportiv este parte a acestui proces”, a declarat prof. Sorin RADU, rectorul ULBS.

De asemenea, în cadrul conferinței a intervenit și Raluca Turcan, membru al Parlamentului României, care și-a exprimat susținerea față de proiectul care le va oferi sibienilor posibilitatea de a se bucura de un loc unde să practice sportul.

„Sunt un om al cifrelor și al statisticilor. În momentul în care domnul rector, Sorin Radu, a venit cu această idee, am început să mă uit pe statistici. Cifrele arată că 1 din 10 români face sport, de asemenea, suntem pe penultimul loc în UE la speranța de viață și, din nefericire, pe primele locuri la cheltuieli publice pentru susținerea tratamentelor pentru bolile cronice generate de lipsa de sport.

Sunt un om ancorat în comunitatea sibiană și știu câtă nevoie este de spații  pentru desfășurarea de competiții sportive, activități educaționale și recreaționale. Faptul că ideea celor doi rectori au primit sprijin imediat din partea Primăriei Șelimbăr, se încadrează în misiunea de dezvoltare a Consiliului Județean Sibiu, care sprijină fără echivoc tot ceea ce înseamnă viață educațională, culturală și recreaționala, arată toate argumentele ca acest proiect să fie susținut”, a spus Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Piața imobiliară a crescut, iar prețul mediu de vânzare a locuințelor a trecut de pragul de 100.000 de euro

Locuințele din România au continuat să se scumpească în 2022, ajungând la niveluri ale prețurilor fără precedent, ca urmare...
spot_img

Știri pe același subiect