15.2 C
Sibiu
duminică, mai 11, 2025

Securitatea digitală în familie. Părinții și copiii aleg o parolă puternică

Cele mai citite

Clonarea vocii prin intermediul I.A. și „deepfakes” sporesc înșelăciunile. O metodă de a te proteja pe tine și pe cei dragi este să creezi parole  pentru a putea verifica identitatea cuiva în timp real.

banner
banner
banner

Escrocii online devin tot mai ingenioși, folosind metode din ce în ce mai sofisticate pentru a fura bani. Anual, infractorii cibernetici câștigă miliarde de dolari din fraude precum înșelătoriile sentimentale, compromiterea e-mailurilor de serviciu sau escrocheriile legate de investiții. Tacticile lor evoluează constant, iar pericolele sunt tot mai greu de identificat.

Măsuri de siguranță online

Tot mai mulți infractori se folosesc de identități false, pretinzând că sunt rude sau prieteni ai victimei, pentru a obține bani. Pentru a preveni astfel de înșelătorii, în străinătate apar tot mai multe sfaturi ca familiile să-și creeze parole sau fraze secrete. La începutul lunii decembrie, FBI a recomandat ca „oamenii să creeze un cuvânt sau o frază secretă cu familia lor pentru a le putea verifica identitatea”. De asemenea, banca britanică Starling a publicat ghiduri pentru stabilirea unor parole sigure între apropiați.

Este o metodă simplă, chiar dacă nu e nouă, care poate fi foarte eficientă. Spre exemplu, dacă ești contactat de cineva care pretinde că e copilul tău și îți cere bani urgent, îi poți cere să spună fraza secretă pe care ați stabilit-o în familie. Dacă nu o cunoaște, e un indiciu clar că persoana respectivă nu este cine pretinde.

Recomandările privind crearea de parole sau fraze secrete în familie au apărut ca răspuns la folosirea tot mai frecventă a inteligenței artificiale de către escroci. Cu ajutorul învățării automate, infractorii pot crea videoclipuri deepfake și pot clona voci folosind doar câteva secunde de înregistrare audio. Aceste voci false au fost deja folosite pentru a păcăli oameni, pretinzând că un membru al familiei a fost implicat într-un accident auto și are nevoie de bani pentru tratamentul medical.

Crearea unei parole potrivite

La fel ca în cazul parolelor online, există reguli pentru crearea unei parole comune. Nu folosi parole deja existente și evită informațiile ușor accesibile pentru escroci, cum ar fi numele străzilor, datele de naștere sau animalele de companie.

„Gândiți-vă că tot ceea ce dvs. sau cei dragi postați online sunt date disponibile fraudatorilor”, spune Englund, revistei Wired. „Chiar dacă păstrați toate rețelele sociale private, datele dvs. sunt disponibile pentru contactele și urmăritorii dvs. care pot fi piratați”, adaugă acesta.

O parolă bună pentru familie, conform sfaturilor Starling Bank, ar putea fi orice lucru care este unic, ușor de reținut și, în mod ideal, poate fi „împărtășit cu prietenii și familia în persoană”. Ghidul oferă câteva exemple ipotetice, cum ar fi o frază scurtă precum „pufuleți cu brânză” sau „curcubee și dragoni”, sau o frază simbolică precum FFP, care înseamnă „furnicile fac prăjituri”.

„Evitați să faceți glume despre parola dvs. în mesajele text, în postările de pe rețelele de socializare etc.”, transmite Rachel Tobac, CEO al SocialProof Security. „Vedem oameni care creează un cuvânt secret al familiei și apoi îl folosesc ca hashtag în postările lor de pe Instagram. Acest lucru nu este o idee prea bună – trebuie să rămână privat.”

Tobac spune că, deși parolele de familie pot fi utile, este esențial să fim conștienți de potențialele lor limite. „Trebuie să ne amintim cum acționează de fapt ființele umane într-o situație de urgență”, spune ea. De exemplu, dacă cineva a avut cu adevărat un accident de mașină, spune Tobac, este posibil ca adrenalina să intre în acțiune și să nu își amintească o frază anume.

În cele din urma, nimeni nu este complet imun la fraudele din mediul online, chiar dacă are cunoștințe solide despre protecția cibernetică și știe cum să reacționeze la apeluri sau mesaje suspecte.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: O nouă regulă în toate magazinele din România începând de duminică, 11 mai 2025

Începând de duminică, 11 mai 2025, ANPC impune o nouă regulă în toate magazinele din România care vând produse...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect