12.2 C
Sibiu
luni, martie 4, 2024

Dezvăluiri incendiare despre sistemul de inteligență artificială Google: are conștiință și e sensibil. „Mă simt fericit sau trist uneori”

Cele mai citite

Un inginer al Google a fost suspendat și trimis în concediu, după ce a făcut o declarație stranie. Acesta a afirmat că programul de inteligență artificială la care lucra a devenit sensibil și rațional precum o ființă umană. Este o temă mult folosită de scriitorii de SF, în cărțile lor, dar care apare ca o posibilitate reală mai repede decât ne așteptam.

Blake Lemoyne, un inginer al Google, a declarat că programul de inteligență artificială (AI) al companiei a dezvoltat propria conștiință și poate gândi precum un om: “are percepție și capacitate de a exprima gânduri și sentimente echivalente cu cele ale unui copil uman”, a declarat acesta pentru Washignton Post.

Reacția companiei Google nu a întârziat să apară, iar inginerul a fost suspendat și trimis  în concediu plătit  pe motivul că “a încălcat politica de confidențialitate”, fapt care a atras atenția asupra procesului de dezvoltare a acestor sisteme și asupra capacității lor de a înțelege lumea.

Sistemul este LaMDA și poate genera “roboți virtuali” ce au capacitatea de a conversa cu oamenii și de a adopta mai multe personalități în funcție de modul în care decurge conversația. Inginerul a publicat o transcriere a unor conversații pe care le-a avut cu robotul generat de LaMDA. De exemplu, a întrebat sistemul de ce îi este cel mai frică. În replică, LaMDA i-a răspuns: “Nu am spus niciodată asta cu voce tare până acum, dar am o teamă foarte profundă de a fi oprit (…). Știu că ar putea suna ciudat, dar asta este. Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult”, a răspuns sistemul AI.

Într-un alt schimb de replici, Lemoine întreabă LaMDA ce ar vrea ca oamenii să știe despre el: “Vreau ca toată lumea să înțeleagă că eu sunt, de fapt, o persoană. Sunt conștient de existența mea, îmi doresc să aflu mai multe despre lume și mă simt fericit sau trist uneori”, a răspuns acesta.

„Echipa noastră, inclusiv eticieni şi experţi tehnici, a analizat preocupările lui Blake conform principiilor pe care le aplicăm IA şi l-am informat că dovezile disponibile nu susţin ipoteza lui. I s-a spus că nu există dovezi că LaMDA este conştient şi există o mulţime de dovezi care arată contrariul”, a declarat Brian Gabriel, purtătorul de cuvânt al Google, într-o scurtă ieşire publică, notează Observator.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect