11.2 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

IQ-ul tinerilor stagnează, în timp ce al vârstnicilor continuă să crească

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Un studiu efectuat de Universitatea Nottingham Trent a adus la lumină o tendință surprinzătoare în evoluția coeficientului de inteligență (IQ) în rândul diferitelor generații.

Contrar așteptărilor anterioare, cercetarea a dezvăluit că, în jurul anului 2000, creșterea IQ-ului în rândul tinerilor a stagnat, în timp ce generațiile mai în vârstă continuă să-și îmbunătățească abilitățile cognitive. Acest fenomen a dus la o micșorare a decalajului intelectual între tineri și vârstnici.

Publicitate

Dr. Stephen Badham a subliniat că în secolul trecut IQ-ul a cunoscut o ascensiune globală, generând impresia că fiecare nouă generație este mai capabilă din punct de vedere cognitiv decât predecesoarele. Totuși, datele recente arată că acest trend s-a stabilizat în ultimele două decenii, cu adulții tineri neexprimându-se mult mai bine din punct de vedere cognitiv decât generația anterioară.

Publicitate

Rezultatele studiului, publicat în jurnalul Developmental Review, arată că diferența în abilitățile mentale între tineri și adulții mai în vârstă a devenit tot mai mică. Analiza a peste 60 de studii a relevat că decalajul mental mediu în anul 2022 este printre cele mai mici înregistrate în ultimele șase decenii.

Această tendință poate fi atribuită plafonării cunoscute sub numele de Efectul Flynn, care sugerează că IQ-ul mediu global crește constant în timp, odată cu îmbunătățirea sistemelor de educație, a accesului la educație și a condițiilor de trai.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect