11.3 C
Sibiu
luni, mai 19, 2025

Constantin Fîntînă. Expoziție care pune întrebări artistului contemporan

Cele mai citite

Constantin Fîntînă organizează joi, 4 aprilie, ora 18, la galeria ”Artă.nonstop”, Sibiu, str. Tribunei, nr.13, o expoziție gândită și materializată alături de curatoarea Liviana Dan, intitulată: KLOPF KLOPF  | WEM GEHÖRST DU?, respectiv CIOC CIOC | AL CUI EȘTI?

banner
banner
banner

”Lucrările aduc în discuție tranziția, condiția artistului contemporan; frontierele dintre artele vizuale, Ce gen ești? Hibrid?; dalta și ciocanul, CIOC CIOC, dacă sculptura s-a născut din desen, Sculptura este un contur în spațiu? Această atitudine de „voiaj”, joaca cu codurile și referințele de actualitate vizuală acordă practicii artistice un discurs special, necesar găsirii unor noi forme de reprezentare vizuală. Legătura noastră cu locul se schimbă radical?; Nu mai tranzităm doar între locuri, ci și între lumi?; Putem locui într-un loc sau trebuie sa învățăm să locuim într-un spațiu? Poate arta contemporană să ne ajute să ne (re)conectăm la un anume loc, într-un anume interval de timp?”, au scris organizatorii.

Constantin Fîntînă

Constantin Fîntînă (n. 1994, Sibiu, România) este absolvent al Facultății de Arte și Design din Timișoara, sculptor și cadru didactic la Liceul de Artă din Sibiu, catedra de Sculptură. Din 2016 participă la numeroase acțiuni naționale și internaționale.

Printre cele mai important se numără expozițiile: 2016 – PROVOCAREA SOLIDULUI, GALERIA UNA, București, România; 2017–SHIPWRECK COSMOLOGIES, MISC, Timișoara, România; 2018–SZEMLÉLET ÉS NÉZET, NÁDOR GALÉRIA ART & MED KULTURÁLIS KÖZPONTBA, Pécs, Ungaria; 2019–#EE1|BOUJEE ROOM, Lapsus, Timișoara; 2019–ROYAL PIGS, Université Paris 8 | Vincennes – Saint-Denis, Franța; 2021–TRIP, Afla, Arad; ULTIMUL SPECTACOL, Lapsus, Timișoara; 2022–SCULPTURA AZI.4 DISCURSURI, Editia XVI Alfa, Arad, Romania; 2023–YOUNG BLOOD 2.0, Art Safari XI, Palatul Dacia, București, România, 2023–Buget zero și câțiva metri pătrați, Dr.Ion Rațiu 2, Sibiu, România.

”În proiectele expoziționale, expun atât piese de sculptură, cât și instalații, fiind interesat de interacțiunea dintre public și obiectul expus. Royal Pigs, expus la Halele Timco, Timișoara; Université Paris 8 | Vincennes – Saint-Denis, Franța; Art Safari 2023, Young Blood 2.0, București – al cărui concept vizează transpunerea în cheie ironică a atitudinii consumatorului; Seria Trip prezentată la galeria Delta, Alfa din Arad, Halele Timco, Timișoara, și la Simpozioanele Europene organizate de Muzeul Astra Sibiu – unde sunt exprimate reperele tridimensionalităţii; Boujee room, proiect prezentat în spaţiul Lapsus – care pleacă de la ideea unui mediu intim, și instalația Ultimul spectacol (The White Beast) montată în spațiul Lapsus din Timișoara, Where is Mona? Where is John? la Galeria Delta Arad, dar și în intervenția buget 0 și câțîva metri pătrați/intervenția 2 – în care am urmărit, pe de-o parte, problema reciclării materialelor provenite din producerea unor componente electronice și, pe de altă parte, deteriorarea relației dintre om și natura, prin artificializare dusă in extremis, exprimată prin confecționarea de către muncitorii unei fabrici a unor forme zoomorfe, pe post de „animale de companie”, cu care conviețuiesc în timpul programului de lucru. Animalele fiind realizate de muncitori din rebuturi de fabricație, piese de plastic și alte materiale reciclate.

Consider că practica artistică angajată social are menirea de a reflecta asupra tarelor societății, iar artistul are puterea și mijloacele să le consemneze și să le înfățișeze publicului printr-un discurs vizual declarativ-deschis sau metaforic. În cazul meu, discursul vizual se manifestă prin sculptură, adoptând adesea ironia ca mod plastic de exprimare raportându-mă la societate, la lucrurile din jurul meu și la mine însumi. În mod special, urmăresc ca lucrările să reflecte afilierea maselor de oameni, a consumatorilor la stiluri de viață ce le conferă în mod fals o identitate „surogat” și să surprind publicul ce caută în artă doar divertismentul.

Cu acest scop, reinterpretez iconicul pe care îl transform în semn plastic, obiectual, ca prin aspectul uneori confuz atribuit obiectelor din mediul cotidian, privitorul să fie pus în situația de a zăbovi și cugeta asupra unor probleme extrase din viața reală. Semnul plastic rezidă în reprezentările animaliere, adesea doar sugerate, opțiunea pentru această categorie de forme fiind motivată de conotațiile simbolice și/sau caracterul metaforic care subzistă în mentalul colectiv, ca și convenții deja consacrate sau ca infuzii subiective de sens. Tehnicile la care apelez pot fi considerate colaje sau asamblaje tridimensionale, dat fiind faptul că lucrările mele combină elemente și materiale diferite, modeste, uneori industrial – reziduale, alteori de proveniență incertă, în moduri care permit fiecărui element să păstreze un anumit grad de specificitate empirică. Materialele fragmentare sunt juxtapuse cu alte obiecte cu care la început pot părea incompatibile”, a spus artistul Constantin Fîntînă.

Expoziția este deschisă în intervalul 4 – 14 aprilie 2024.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Ultimele știri

Nicușor Dan e noul președinte al României. Cum au votat sibienii

Duminică, 18 mai 2025, românii și-au ales, în turul 2, viitorul președinte, pe care să îl trimită la Cotroceni...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect