Fotograful Alin Miu, aduce pentru o lună viața subacvatică la Sibiu, într-o expoziție inedita și plină de culoare.
Din 15 august până în 15 septembrie exploratorii sunt invitați să pătrundă în lumea subacvatică și să tragă cu ochiul la orașul din recif, vizionând o serie de fotografii și proiecții video inedite, care surprind animale marine, peisaje subacvatice colorate și totodată spun povestea unei pasiuni pentru ocean. Expoziția poate fi vizitată zilnic, gratuit în Shopping City Sibiu.
Alin Miu a început fotografia subacvatică odată ce a descoperit lumea adâncurilor, ca și scafandru recreațional, în urmă cu 17 ani. De atunci și-a îmbunătățit constant tehnica fotografică și și-a dorit să împartă și cu cei de la suprafață și publicul larg, imaginile subacvatice descoperite. Despre începuturile proiectului său povestește că întotdeauna a fost atras de apă pentru că a crescut într-o zonă lângă lacuri, în jurul Iașului, iar de mic mergea și la mare foarte des. „Scufundări am reușit să fac doar mai mai târziu. Iar în momentul în care am început toată lumea mă întreba ce ai văzut?”, își amintește Alin. „Și era destul de greu să le povestesc la fiecare ce am văzut. Atunci am decis că este momentul să iau cu mine un aparat de fotografiat sub apă. Însă fotografiile nu ieșeau cum aș fi vrut și mi-am dat seama că trebuie să învăț niște tehnici de fotografie sub apă. Astfel, încet încet am început să-mi dezvolt abilitățile de a fotografia sub apă, care sunt diferite de cele de la suprafață”, mărturisește acesta.
Despre fotografia subacvativă spune că aceasta este un proces în sine. Pe lângă faptul că este mereu nevoie de o planificare riguroasă, să știi în ce zonă te duci ca să vezi ce anume, tebuie să ții cont că anumiți pești se găsesc doar în anumite anumite perioade. Înainte de orice proiect este nevoie de un research aprofundat, și nici așa nu e mereu garantat că găsești subiectul chiar atunci, acesta fiind mereu în mișcare. Diferită este și tehnica de fotografiere, care depinde foarte mult de senzorul de declanșare. Alin povestește că de multe ori se surprind momente subacvatice în funcție de ceea ce crede senzorul că trebuie fotografiat nu de ceea ce vrei tu să fotografiezi, iar apoi este important să poți să intervii asupra anumitor elemente ale fotografiei pentru a-i da anumite nuanțe. Iar ultimul detaliu însă decisiv este faptul că în apă există o suspensie, alge, nisip, iar subiectul se mișcă și el. „Toate aceste detalii trebuie luate în vedere le ai în vedere în momentul în care faci o poză. Sub apă ai și un timp limitat de maxim o oră, cât timp ai aer în butelie”, povestește acesta.
Proiectele și le organizează pe diferite categorii, face anumite fotografii în anumite locații, iar expozițiile le gândește în funcție de locație și de prilej. Începâd cu acest final de săptămână, la Sibiu, va expune fotografii despre recif și despre viața subacvatică. Este prima sa expoziție din Sibiu, iar fotografiile sunt despre comportamente, despre viața reală din recif, care e ca o mișcare browniană – fiecare element are o funcție, fiecare pește are un rol, ca într-o organizație. „Ideea mea despre recif este că este ca un oraș subacvatic și fiecare are o funcție – ai sanitar, ai pompier. Este o expoziție pentru cei care sunt curioși, o expoziție unde pot să vadă cadre foarte apropiate ale vieții subacvatice”, mai spune fotograful.
Alin Miu se autodescrie ca fiind un fotograf amantor, dar cu o mare pasiune pentru ocean și tot ceea ce înseamnă el: de la viața subacvatică până la tot ceea ce oferă el ca peisaj, perspectivă, contribuție la mediul natural și importanță a acestuia pentru planeta noastră. Printre proiectele sale se numără și acțiuni de conștientizare a poluării cu deșeuri din plastic a mediului subacvatic, și acțiuni de ecologizare. „De ani de ani de zile mă scufund în Egipt, de exemplu, și văd cum se degradează mediul subacvatic din cauza deșeurilor. Merg des în acțiuni de ecologizare a locurilor din adâncurile apei. Aste e o componentă activă a fiecărei scufundări. Iar atunci când văd deșeuri las de obicei fotografia și stârng deșeurile, consider că o astfel de acțiune este mai importantă decât fotografia”, spune acesta. „Din păcate problema deșeurilor este o problemă recurentă, mai ales în anumite zone ale Pacificului. Conștientizând-o te întrebi dacă atunci când copilul tău va mai pătrunde peste 30 de ani sub apă, dacă va mai vedea ceva”, completează Alin. El crede că fiecare dintre noi putem avea un impact cât de mic pentru a opri această tendință negativă asupra mediului înconjurător.
Mai multe detalii despre proiectele sale pot fi găsite pe pagina de Facebook /Fishtale.ro.