15.2 C
Sibiu
vineri, iulie 4, 2025

Cernobîl – pe calea spre regenerare

Cele mai citite

Catastrofa nucleară de la 1986, din Cernobîl, Pripyat, Ucraina, a fost de departe cel mai rău dezastru nuclear din istoria planetei. Cu toate că nu putem spune cu siguranță că energia nucleară este cu mult mai sigură în zilele noastre, este totodată clar faptul că acel incident a lăsat o urmă neagră, de neuitat, în conștiința a milioane de oameni, arată iflscience.com.
Zona de nelocuit este pregătită în prezent pentru a trece printr-o mare schimbare, datorită a câteva zeci de investitori, printre care și companii din China și Germania. Cu bilioane de dolari din finanțări, ei speră să transforme zona într-o sursă gigantică de energie solară.
Aria masivă în care natura sălbatică este în floare dar foarte puțini oameni aleg să meargă în vizită pentru mult timp, va fi luată de acești investitori, câțiva dintre ei fiind încă în căutare de licențe pentru terenuri. Doar două companii chinezești deja speră să doneze 1 bilion de dolari pentru proiect, în următorii doi ani.
O subsidiară a Golden Concord Holdings, un grup  foarte puternic din China care se ocupă cu energie regenerabilă, va instala panouri solare pe teren anul acesta. China National Machinery Corporation se va ocupa de pregătirea echipamentului pentru funcționare, care va avea o capacitate de 1 gigawatt.
Un grup din Germania va instala un echipament cu o putere de 500 de megawați și numeroși alții vor construi parcuri solare de câte 20 de megawați în apropiere. Laolaltă vor avea o capacitate de 2 gigawați, având destulă putere pentru aproximativ 750.000 de case moderne.
Obiectivul acestui plan nu este de a oferi o alăturare amară dintre zona unde a avut loc o explozie nucleară de proporții cataclismice și o formă benignă de energie regenerabilă și pură – chiar dacă acea imagine este deja impregnată în mințile unora. Adevăratul motiv este că terenul acela este foarte de ieftin și oricum nu se prea poate face mare lucru acolo, din cauza nivelurilor periculoase și omniprezențe de radiații.
Un sarcofag masiv a fost pus recent peste reactor, pentru a proteja regiunea de viitoare posibile căderi ale reactorului și alte eliberări de radiații. Totuși, nivelul ridicat de radiații din mediul înconjurător al zonei vor persista o vreme bună, făcând astfel majoritatea planurilor de utilizare a terenului inutile.
Cu toate că nu este clar încă ce măsuri vor fi luate pentru a proteja muncitorii până construiesc parcul solar, transformarea terenului este perfect realistă.
Mai mult, cablurile folosite pentru a lua energie de la Cernobîl vor fi reajustate și refolosite pentru unele din aceste echipamente solare. Din punct de vedere economic, este clar o investiție bună.
Ucraina, care acum trece prin dificultăți economice și este prinsă în mrejele unei creșteri pro-ruse din Est și Sud-Est, va fi cu siguranță fericită că va avea parte de o asemenea investiție internațională. Acest nou parc solar va ajuta țara și să dobândească independență față de periculosul său vecin, de la care încă mai cumpără marea majoritate din gazele naturale necesare.
Sursa: iflscience.com

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

O metodă de fraudă golește conturile românilor care folosesc WhatsApp

O nouă metodă de fraudă face ravagii în România, iar aplicația prin care acționează escrocii este WhatsApp.Infractorii preiau controlul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect