2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

De unde vine sursa imaginației noastre

Cele mai citite

Cercetătorii au descoperit unde se află sursa imaginației în creierul uman. Capacitatea omului de a-și folosi imaginația nu dispare după perioada copilăriei, când în joacă bețele devin săbii și terenurile de joacă palate. Persistența ei o demonstrează creatorii de artă, inventatorii de unelte și oamenii de știință. Există de mai multă vreme teorii că imaginația se bazează pe o amplă rețea neuronală, în creier, dar a demonstra existența unui anume „spațiu de lucru mental” s-a dovedit a fi dificilă.

 

În noul studiu, cercetătorii le-au cerut celor 15 participanți să-și imagineze o serie de forme vizuale abstracte și să le combine, mental, în forme mai complexe sau să le descompună, tot mental, în părți separate, și le-au măsurat activitatea cerebrală cu ajutorul rezonanței magnetice. S-a constatat că pentru asemenea activități imaginative se pune în funcțiune o întreagă rețea corticală și subcorticală în mare parte a creierului, rețea care pare a fi acel ‘spațiu de lucru mental’ despre care oamenii de știință consideră că ar fi responsabil cu imaginația.Constatările noastre ne-au adus mai aproape de a înțelege cum modul în care este organizat creierul uman ne deosebește de alte specii și asigură un spațiu intern generos pentru gândirea liberă și creativă’, a conchis într-un comunicat de presă Alex Schlegel, de la Dartmouth College, din Hanover, New Hampshire /SUA/, principalul autor al studiului.„Stabilirea acestor diferențe ne va permite să înțelegem de unde vine creativitatea umană și, posibil, să recreăm aceste procese creative în mașini”, a adăugat cercetătorul. (Sursa Agerpres)

Publicitate
Ultimele știri

Pr. Constantin Necula: „Și care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă” (Marcu 10.44)

Duminica Sfintei Maria Egipteanca. Textele din Evanghelii (Marcu 10. 32-45 și Luca 7.36-50) marchează locul acestei zile-sărbătoare în contextul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect