Conform unui studiu realizat de Discovery Networks despre principalele surse ale fericirii în rândul persoanelor de sex feminin, s-a ajuns la concluzia că atitudinea unei femei față de viață este principalul factor al fericirii ei. Dacă bărbații au fost testați în 2008 prin studiul „Species” cu privire la temperamentul lor, acum Discovery și-a propus să descopere ce le face pe femeile din ziua de azi să se simtă împlinite, în contextul carierei, al familiei şi al societăţii n general.
Studiul numit „She: În căutarea fericirii ei” exploatează toate aspectele importante – de la relaţii până la familie şi carieră – pentru a dezvălui ce anume le face pe femei fericite. Cercetarea a fost realizată în a doua jumătate a anului 2012, pe un eşantion de 5.500 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, din 11 ţări din Europa (inclusiv România), Rusia şi Africa de Sud. Au fost abordate subiecte precum partenerul ideal, atitudinea faţă de muncă şi relaţia dintre femei şi poziţiile de putere, banii sau împărţirea responsabilităţilor casnice. Rezultatele chestionarelor online au fost completate cu o serie de interviuri în profunzime cu femei din cele unsprezece state. În România 55% dintre femei declară că sunt fericite cu viaţa pe care o au. Printre elementele care contribuie la fericirea lor numărându-se atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul şi statutul social. „Am făcut acest studiu pentru că am dorit să înţelegem mai bine publicul feminin al canalelor noastre. Dar, în loc să începem cu a întreba ce anume îşi doresc de la programele TV, am mers la esenţa problemei şi am întrebat femeile ce îşi doresc de la viaţă, ce anume le motivează şi cum îşi evaluează situaţia actuală. Având răspunsurile, diferite pentru cele 11 ţări care au făcut parte din studiu, am putut apoi face şi pasul următor şi am încercat să conturăm TLC, televiziunea noastră dedicată femeilor, în aşa fel încât să răspundă acelor cerinţe”, a spus Ada Roseti, director de programe, Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA. Așa s-a ajuns la concluzia că, pe lângă familie, relații și muncă, care sunt factori importanți pentru femei, menţinerea unei atitudini pozitive faţă de viaţă generează noi oportunităţi care contribuie la fericirea femeilor și le protejează de orice ar putea-o diminua. Femeile fericite sunt încrezătoare în ele însele şi simt că deţin controlul asupra vieţii lor. Cu toate acestea, 51% dintre femeile tinere (20 – 29 de ani) din România resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind la vârsta la care nu există un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil şi banii. Apoi se mai adaugă ideea că trebuie să reușească din prima. 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani sunt de acord cu afirmaţia următoare „Există prea multe aşteptări în ceea ce mă priveşte. Prea mulţi se aşteaptă să fiu perfectă”, în timp ce 51% dintre femeile tinere din România (20 – 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmaţia următoare: „Nu am obţinut cât de multe mi-aş fi dorit până la vârsta mea”.
Când vine vorba despre relaţii, femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%). De asemenea, rezultatele arată că femeile căsătorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspăt căsătorite (45%).
În ceea ce priveşte calitățile dorite la un bărbat, acestea au fost onestitatea, înţelegerea şi loialitatea. Femeile au dovedit că preţuiesc susţinerea emoţională. Ele caută pe cineva cu care să împartă bunele şi relele şi pun personalitatea şi caracterul mai presus decât bunurile materiale şi aspectul fizic. Banii şi un corp frumos nu apar pe lista primelor zece trăsături pe care o femeie le caută la un bărbat. În România 89% dintre femei pun preț pe înțelegere și loialitate, 78% pe loialitate și 54 % pe simțul umorului. Al treilea element fundamental pentru găsirea fericirii este echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară. Astfel, femeile care sunt mulţumite de aspectul lor fizic sunt mai fericite, în general. În acest caz, nu este vorba de standardele clasice de frumuseţe fizică, ci de o imagine de sine pozitivă. În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.
Într-o ierarhie a fericirii, cea mai importantă relaţie a unei femei este cea cu partenerul de viaţă. 46% dintre femei, cele care împart cu un partener responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor sunt mai fericite decât cele 38%, care se ocupă singure copii.
Al cincilea element de referinţă pentru fericirea femeilor este încrederea inspirată de poziţia lor în societate locul pe care ele simt că că îl deţin în societatea contemporană. Studiul arată că aprecierea din partea prietenilor, familiei şi a societăţii în general contribuie la sporirea respectului faţă de sine în cazul femeilor.
După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică şi cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% dintre românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate.
Femeile care lucrează full-time au de două ori mai multe şanse să fie fericite şi mulţumite de viaţa lor, în comparaţie cu femeile care sunt şomere. 42% dintre mamele care lucrează full-time au declarat că sunt fericite, comparativ cu 40% dintre cele care lucrează part-time şi 39% dintre cele care nu lucrează deloc.
Discovery Networks Europa Centrală & de Est, Orientul Mijlociu & Africa (CEEMEA) face parte din una dintre cele mai importante companii de media din lume în producţia de programe documentare, Discovery Communications. (sursa Mediafax)