Perioada primilor ani de viață reprezintă pentru dezvoltarea cognitivă o perioadă crucială în special datorită capacității creierului de a-și organiza neuronii astfel încât să poată forma noi conexiuni neuronale.Dezvoltarea cognitivă nu se reduce doar la ceea ce mulți consideră a fi necesar să știe copilului înainte să intre la grădiniță: culori, forme, numere, cifre, ci se referă la capacitățile copilului de a gândi și a asimila noi informații.Se referă și la capacitatea acestuia de a stabili relații, conexiuni între caracteristicile obiectelor sau ale ființelor, între fenomene, evenimente și situații.In fond este vorba de posibilitățiile copilului de a rezolva situații problematice. Toate acestea însemnă să-l învățăm pe copil să gândească, să-și construiască cunoașterea.Dar cum putem ajuta un copil să înțeleagă de ce, cum, când, în ce condiții se întâmplă anumite lucruri, pentru a putea realiza conexiuni logice între acțiunile și cunoștințele dobândite?
Prin expunerea sa la multiple situații de viață fie oferite în stil concret, fie create într-un mod artificial prin joc-joacă.
Copilul dumneavoastră se poate distra în timp ce își fundamentează dezvoltarea cognitivă prin:
– jocuri de ascundere: conceptul de permanență a obiectelor, acestea continuă să existe chiar și atunci când nu se văd;
– jocuri de sortare: conceptele de asemănare sau deosebire;
– jocuri bazate pe rezovarea anumitor sarcini sau probleme;
MindSpot și psihoterapeut Bratu Adrian vă recomandă jocuri care vă pot sprijini și susține adecvat copiii în dezvoltarea cognitivă.
Jocurile de tip Quoridor, Pylos sau Quarto dezvoltă capacitatea de planificare mentală și rezolvarea de probleme de strategie abstractă.
Jocurile de tip Smart Cookies, Archelino sau Zoologic propun copilului dumneavoastră să dezvolte raționamente logice folosind indicii vizuale și anumite principii logice fundamentale.
Jocurile de tip Battle Sheep, HAC sau Hive se bazează pe o minuțioasă planificare mentală combinată cu o permenentă capacitate de adaptabilitate la dinamica jocului care depinde atât de strategia personală cât și de cea a adversarului.
Șos. Alba Iulia Nr.6 Sibiu, tel. 0727 757534 www.facebook.com/mindspotro