0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Medicul Ciprian Tănăsescu – Operație extremă la Spitalul Clinic Județan Sibiu

Cele mai citite

Medicul Ciprian Tănăsescu a anunțat, săptămânile trecute, realizarea unei operații extrem de dificile care a avut loc la secția de chirurgie a Spitaluilui Clinic Județean Sibiu. Este vorba despre extirparea a două tumori maligne foarte agresive, aflate în două zone diferte ale intestinului gros. Pacienta, în vârstă de 63 de ani, a fost diagnosticată cu cancer, în Spania, acolo unde a locuit timp de 13 ani. Ea povestește că i s-a propus o intervenție chirurgicală care ar fi dus la un „anus contra-naturii”, intervenție pe care a refuzat-o categoric. S-a întors în România, iar prin recomandare a ajuns la Spitalul din Sibiu, la medicul Tănăsescu. După mai multe consultații și după studierea istoricului medical al femeii s-a decis operarea ei. Au fost două intervenții chirurgicale care au dus la extirparea tumorilor și la refacerea tranzitului intestinal și păstrarea anusului în poziție normală. Chirurgul sibian spune că operația a fost un succes, iar femeia a plecat acasă, în ambele cazuri, cu evoluție favorabilă.

Medicul primar chirurg Ciprian Tănăsescu povestește că în urmă cu aproximativ 3 luni de zile a fost solicitat de un fost rezident, în prezent medic specialist la Spitalul Județean din Hunedoara, Dr. Flavius Chis, în legătură cu un caz mai special pentru care ei nu aveau experiența și dotarea necesară pentru a-l opera. A acceptat provocarea de a consulta pacienta. Era diagnosticată, în Spania, unde a locuit în ultimii 13 ani cu „…cancer de colon sincron, unghi hepatic și joncțiune rectosigmoidiană”. Erau două tumori extrem de agresive localizate în două zone diferite ale intestinului gros. Pentru că în Spania femeia a refuzat o intervenție în urma căreia ar fi rămas cu „un anus contra-naturii”, și-a pus toate speranțele în medicul român.
„În urma consultului și după efectuarea investigațiilor pe care le-am considerat necesare am decis să intervenim chirurgical și am practicat: Hemicolectomie dreaptă cu anastomoză mecanică ileo-transversă, rezecție anterioară joasă de rect tip Dixon, cu anastomoză descendento-rectală joasă mecanică și o ileostomie de protecție – adică am scos în întregime jumătatea dreaptă a intestinului gros, o parte din jumatatea stângă a intestinului gros și o mare parte din rect, portiunile restante le-am cusut între ele cu ajutorul unor dispozitive moderne, numite staplere și o porțiune din intestinul subțire am scos-o la suprafața pielii pentru o perioadă pentru a devia tranzitul intestinal până la consolidarea suturilor intestinale. Oparația a fost radicală, în limitele oncologice, scoțându-se peste 28 de ganglioni limfatici, pentru stabilirea exactă a conduitei oncologice postoperatorii”, spune Ciprian Tănăsescu.
A doua intervenție a avut loc la aproximativ o lună și jumătate distanță de prima. Atunci s-a închis ileostomia de protecție, adică s-a refăcut calea normală a tranzitului intestinal.
„Pacienta a fost externată de fiecare dată la 6 zile postoperator cu evoluție favorabilă. Este un caz special, deoarece se întâmplă foarte rar ca deodată intestinul gros să fie atacat de două tumori diferite. De asemenea, poziționarea joasă la nivelul rectului face intervenția chirurgicală cu păstrarea anusului în poziție normală extrem de dificilă”, mai spune medicul.

În spatele acestui caz este o poveste

 Pacienta este Irina Varga. Nu a avut o viață tocmai ușoară. Venită după soț în Hunedoara, dintr-o comună din Satul Mare, a avut trei fete. Traiul alături de el a fost unul greu, bărbatul fiind măcinat de patima pentru alcool. Abia în urmă cu trei ani a reușit să divorțeze, însă a pierdut tot. Și casă și masă. Toată viața ei a muncit și s-a dedicat educării și creșterii celor trei fete. Nu a fost bolnavă de fel. A suferit, ce-i drept, în urmă cu ceva ani un accident de mașină, care a dus la intervenții chirurgicale, însă bolnavă nu a fost. În urmă cu 13 ani a plecat, alături de una dintre fiicele sale, în Valencia, Spania, pentru a-și face un trai mai bun.
În urmă cu un an au început primele semne ale cruntei boli. Nu o durea nimic, dar nu se mai simțea bine. La baie nu ieșea cum trebuie și a început să slăbească fără un motiv anume. A pierdut 10 kg în mai puțin de două luni.
„Simțeam că nu mai am putere, simțeam că nu mai am viață, simțeam că nu mai pot”, spune femeia.
A ajuns în câteva rânduri la urgențe în Spania, însă, povestește că i s-au prescris tratamente cu pliculețe dizolvate în apă. Au trecut multe luni până când medicii spanioli au decis să facă un control amănunțit. După toate testele necesare a venit verdictul. Cancer la colon. Și nu unul, ci două tipuri de cancer. Medicii de acolo i-au spus femeii că trebuie operată de urgență, însă pentru că această operație s-ar fi terminat cu un anus contra naturii, femeia a refuzat și s-a întors, pe propia răspundere, în România.
Așa a ajuns la medicul Ciprian Tănăsescu, care, după ce i-a studiat istoricul a decis să o opereze fără a-i devia calea naturală a colonului.
„După mai multe investigații care au durat aproximativ o lună de zile domnul doctor a reușit să o opereze pe mama și totul este exact cum a fost înainte. Aș vrea să vadă întreaga Românie și cei de peste hotare că totuși la noi în țară sunt medici mult mai buni. Nu vreau să discreditez pe nimeni, pentru că fiecare doctor face medicină în felul lui, însă la noi sunt medici care valorează foarte mult și merită toată aprecierea noastră. Nu avem cuvinte să-i mulțumim domnului doctor. A salvat viața mamei mele”, spune fata femeii, care i-a fost mereu alături.
Irina Varga va rămâne în România și va fi monitorizată în continuare. Va reveni, în Sibiu, pentru controale periodice, iar fiica ei este convinsă că totul va fi bine. Ea se va întoarce în Spania și spune că îl va căuta pe medicul care a diagnosticat-o pe mama ei și care i-a propus doar acea singură variantă.
Recunoscătoare medicului că are șanse să-și vadă copiii și nepoții, Irina este fericită că acum poate să-și aibă singură de grijă.
„Acum mă pot întoarce la căsuța mea și poate mai am zile de trăit. Oricum n-o să uit pe unde calc, că există un Dumnezeu”, mai spune femeia.
Sibiul are o rată standard a incidenței, de 292,5 la suta de mii de locuitori. Orașul a fost declarat în 2015 unul dintre județele unde anual se înregistrează tot mai multe noi cazuri de cancer. Pe primul loc se află cancerul la sân, urmat de cel pulmonar și cancerul colorectal. Foarte puțini bolnavi aleg, din diverse motive, să se trateze la Sibiu.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect