3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Revoluţia Rozelor, o mişcare globală a femeilor împotriva violenţei obstetrice

Cele mai citite

Nașterea ar trebui să fie unul dintre cele mai împlinitoare momente din viața unei femei. Realitatea este diferită, însă, de ideal. Femei din România şi din toată lumea poartă cu ele răni invizibile despre care nu se vorbește și care, până acum, nici măcar nu aveau un nume.
Acum, acest fenomen a început să fie denumit generic “violenţă obstetrică”.
 
Despre violenţa obstetrică şi apariţia primilor trandafiri roz în maternităţi
 
Violenţa obstetrică înseamnă “însuşirea trupului femeii şi a proceselor reproductive ale acesteia de către personalul medical, luând forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, abuzului de medicamente şi intervenţii, precum şi convertirea proceselor naturale într-unele patologice. Acest fapt atrage după sine – după cum este definiţia termenului notată în jurnalul medical unde a apărut pentru prima oară – pierderea autonomiei şi capacitatea de a decide în mod liber cu privire la propriul corp, impactând, astfel, negativ calitatea vieţii femeii.
Din dorinţa de a stopa acest #metoo din sala de travaliu sau de naştere şi pentru a aduce în atenţia publică nerespectarea drepturilor femeii la naştere, dar şi pentru a scoate din taboo experienţele negative ale gravidelor la naştere, a apărut pentru prima dată ideea de “Roses Revolution”.
Revoluţia Rozelor este o mişcare pacifistă împotriva lipsei de respect şi a violenţei în contextul sarcinii, naşterii şi perioadei postpartum.
Campania internaţională “Roses Revolution” a fost lansată în 2011 pe baza ideii avute de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul naşterii şi drepturilor femeilor. Pe data de 4 noiembrie 2013, la a treia Conferinţă a Drepturilor Omului la Naştere din Blankenberge, Belgia, activişti din toată lumea au aflat ideea acestei revoluţii paşnice, cu trandafiri care are ca scop moşirea blândă şi obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.
Imediat, conceptul a fost adoptat şi în decurs de trei săptămâni a fost organizată acţiunea pentru primă dată în mai multe ţări concomitent: Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie, Slovacia, Cehia, Mexic, Brazilia, Columbia şi Germania. De la an la an, mişcarea a prins anvergură din ce în ce mai mare, iar în prezent 30 de ţări organizează acţiuni pe data de 25 noiembrie.
Scopul campaniei este de a spori conştientizarea faptului că integritatea fizică, psihică, dreptul la informare şi la consimţământ informat se aplică inclusiv femeilor însărcinate sau care nasc.
În fiecare an, femeile care au suferit experienţe traumatizante duc un trandafir roz la instituţia unde au suferit abuzul. Acest trandafir simbolizează suferinţa produsă de momentul respectiv, povestea din spate şi vulnerabilitatea femeii. Prin această acţiune, femeilor, mamelor, familiilor şi celor care activează în domeniul naşterii li se oferă şansa de a revărsa lumină pe un subiect atât de sensibil şi, totodată, atât de puţin discutat: traumele de la naştere. Prin aceste acţiuni, se doreşte generarea unei schimbări pozitive la nivel mondial.
 
Despre “Revoluţia Rozelor în România”
 
În ţara noastră, mişcarea a fost începută de Hoffman Kinga Krisztina în 2015. Trandafiri au fost depuşi la câteva instituţii medicale şi, pentru prima dată, femeile au încetat să mai îndure în tăcere şi să accepte nedreptăţi.
Doi ani mai târziu, Ditta Depner şi Monica Neda s-au alăturat în organizarea Revoluţiei Rozelor. Împreună, s-a ajuns la rezultate îmbucurătoare: la îndemnul video [link video: https://www.youtube.com/watch?v=8HRJrf-n110] femeile au trimis zeci de poveşti, înregistrări, mesaje care au fost publicate zi de zi sub #stopviolentaobstetrica pentru a deschide un dialog în legătură cu experienţele avute la naştere.
În cadrul campaniei, au fost puse în circulaţie o serie de materiale pentru a facilita informarea individuală a femeii cu privire la pregătirea şi drepturile la naştere, precum şi informaţii despre violenţa obstetrică, formele ei şi măsuri de prevenţie. În două zile, aceste materiale au depăşit 100.000 de vizualizări.
 
Ce se întamplă anul acesta în cadrul campaniei
 
Anul acesta, pentru prima dată, echipa Revoluţiei Rozelor implică o mare parte din cei care activează în domeniul naşterii: moaşe, consilieri în alăptare, educatori prenatali şi doule.
Direcţia din acest an urmăreşte dialogul între femei, între gravide şi cei ce activează în domeniul naşterii, între toţi cei implicaţi şi cadrele medicale. Scopul acţiunilor principale, de mai jos, este să evidenţieze dorinţele şi nevoile fizice şi emoţionale ale femeilor în momentul travaliului, naşterii şi în perioada post-partum, cât sunt în maternitate.
“Sperăm la cât mai multe răspunsuri şi ca direcţia stabilită de cererile femeilor să genereze schimbare (sau măcar o adaptare) în rândul protocoalelor şi procedurilor din sistem.  Aşa că, dragă femeie, dragă mămică, te invităm să participi prin completarea sondajului de campanie [https://www.surveymonkey.com/r/RW5LL56] şi să postezi pe pagina oficială “The Roses Revolution – Revoluţia Trandafirilor” răspunsul la întrebarea “Cum îmi doresc să fie naşterea mea?” împreună cu hashtagurile de campanie #stopviolentaobstetrica şi #rosesrev. Răspunsul poate fi o poză, un text, o înregistrare, ce vrei tu! De asemenea, te poti implica prin distribuirea pe facebook sau pe blog (dacă ai unul) a materialelor informative din cadrul campaniei: acest articol, infograficul despre violenţa obstetrică, formele ei şi măsuri de prevenţie, planul de naştere, filmuleţele informative, articolele din cadrul campaniei distribuite de toţi cei ce activează în domeniul naşterii reunite sub #stopviolentaobstetrica (le poţi depista uşor cu o căutare de hashtag pe Facebook). Poţi participa la una din întâlnirile din cadrul campaniei organizate local (urmăreşte campania pentru a afla când şi unde vor avea loc).Pe data de 25 noiembrie (sau chiar dinainte) poţi înlocui poza ta de profil sau cover-ul de pe Facebook cu una din pozele de campanie în semn de solidaritate. Dacă ai trăit o experienţă traumatică la naştere, te invităm să duci un trandafir roz la instituţia în care s-a întâmplat, pentru tine, cea de atunci. Va fi o ocazie bună să eliberezi şi să vindeci experienţa care te-a marcat atunci şi să ai parte de o finalitate impăciuitoare.  Te invităm să te implicit în stoparea practicilor abuzive prin informare – atât a ta, cât şi a altor femei şi prin participarea activă în cadrul campaniei “Revoluţia Rozelor” pentru a aduce în atenţia publică acest subiect atât de intim şi important. Da, contează cum te simţi atunci când naşti! Împreună, putem schimba naşterea”, este apelul organizatorilor.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect