Mă numesc Stupăroiu-Vatau Adriana-Emilia, medic specialist ORL, 39 ani, căsătorită, am un băiețel, Vlad în vârstă de 4 ani.
În această prezentare voi detalia aspecte legate, în mod special, de patologia rinosinusală, atât la adulți, cât și la copii.
În cabinetul de consultații ORL, zi de zi mă confrunt cu pacienți ce vin și îmi semnalează frecvent următoarele simptome: „mă doare capul aproape în fiecare zi”, „mi se înfundă nasul, mai ales seara la culcare”, „am secrețtii în spatele nasului și nu știu cum să le scot”, „îmi păcăne urechile și mă aud ca dintr-un butoi”, „simt doar mirosurile puternice”, etc. Tot acest cumul de manifestari și acuze aduc pacientul în fața mea, cu toții așteaptând explicații și rezolvarea cât mai urgentă a patologiei.
Pentru a pune un diagnostic corect cum ar fi: deviație sept nazal, rinosinuzită/ sinuzite maxilare, etmoidale, sfenoetmoidale, frontale, pansinuzite, polipoză rinosinusală, rinoadenoidită și altele, dumneavoastră, pacienții, trebuie să știți că experienței medicului i se alătură în algoritmul diagnostic și terapeutic un parteneriat extraordinar de important alcătuit din pacient (înțelegerea afecțiunii de care suferă) și explorările paraclinice.
Fac această mențiune pentru ca întâlnirea dintre mine și dumneavoastră, în momentul consultației, să vă aducă în față un medic deja interesat de patologia pe care o prezentați.Sunt pasionată de meseria mea, sunt o fire curioasă, privesc în ansamblu lucrurile și, de ani de zile, încerc să găsesc o cale de a rezolva problemele celui din fața mea cât mai corect, repede și definitiv, dacă este posibil. O treime din cazurile ce se prezintă în cabinet nu se pot rezolva medicamentos, următorul pas fiind „amenda chirurgicală”. Mai mult de jumătate din pacienții mei sunt micuții omuleți asupra cărora insist și explic părinților de ce o vizită la ORL-ist facută la timpul potrivit ține la distanță vizitela la alte specialități medicale: pediatrii, pneumologi, alergologi, dermatologi. Colaborarea ORL-ist – parinte / copil – alte specialități este salvatoare în multe dintre cazurile frecvent ignorate de anturaj / familie din lipsă, pe bună dreptate, a cunoștințelor medicale.
Închei articolul spunându-vă motto-ul ce mă ghidează în existența mea: „Atunci când vrei să privești o încăpere, nu te uita pe gaura cheii ci deschide larg ușa”.
Cunoștințele acumulate până acum m-au ajutat și mă vor ajuta să „deschid larg ușa”, pentru a vă privi și…pentru a vă ajuta.
RMN Diagnostica Sibiu- centru de imagistică medicală și ambulatoriu de specialitate
Strada Someșului nr.19
Telefon 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro