-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Dr. SANDA DURA, medic specialist psihiatru CLINICA MISAN MED, avertizează că alcoolul nu face casă bună cu sarcina

Cele mai citite

Pe durata sarcinii, mama și fătul sunt conectați prin intermediul placentei, al cărei rol este de a asigura hrănirea produsului de concepție. Placenta permite trecerea selectivă a substanțelor din sângele mamei, fiind permeabilă pentru unele, dar impermeabilă pentru altele. Alcoolul este una dintre substanțele care, odată consumat de mamă, este absorbit din stomac și intestin, ajunge în sânge și traversează bariera placentei, pătrunzând în sângele fătului, care îl transportă în întregul său organism.
În sângele fătului, alcoolul atinge concentrații mai mari decât cele din sângele mamei, deoarece organismul fătului nu este pregătit să degradeze alcoolul. În mod similar, după naștere, alcoolul consumat de mamele care alăptează ajunge în organismul nou-născutului, laptele matern putând conține alcool ore în șir după momentul consumului.
Efecte devastatoare pe viață
Alcoolul este un factor teratogen, care poate produce alterări în diferite grade ale structurii și funcției diferitelor organe, cel mai sensibil față de efectele toxice ale alcoolului fiind sistemul nervos. Tulburările de dezvoltare includ creier de dimensiuni mici, număr redus și defecte de structură ale celulelor nervoase, nedezvoltarea anumitor zone ale creierului, explică dr. Sanda Dura.

 
Alcoolul poate afecta și alte organe, producând malformații ale capului, inimii, oaselor și rinichilor, întârzieri în creștere, tulburări de vorbire și de comportament, fiind cea mai cunoscută cauză de retard mintal. Toate aceste tulburări sunt ireversibile și se vor manifesta pe parcursul întregii vieți a copilului și, mai departe, ca adult. Au fost identificate 428 de tipuri de tulburări de dezvoltare datorate alcoolului, sindromul alcoolic fetal fiind forma cea mai gravă a acestora.
Semnalul de alarmă dat de cifre
Consumul de alcool poate afecta nu doar organsimul fătului, ci și evoluția sarcinii în general, fiind un factor de risc pentru avort spontan, moartea fătului, naștere prematură, greutate mică la naștere. Alcoolul scade fertilitatea, astfel că femeile care doresc să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la alcool. În întrega lume, în medie, una din zece gravide consumă alcool. Una din 67 de gravide care consumă regulat alcool va naște un copil cu sindrom alcoolic fetal, în timp ce frecvența celorlate tipuri de tulburări este cu mult mai mare (aproximativ 8 din 100 de copii). Consumul de alcool face parte din cultura noastră, ideea că „o doză mică de alcool nu poate face rău” fiind înrădăcinată în mentalitatea colectivă. O sursă importantă de confuzie este modul în care este înțeleasă noțiunea de „consum redus”. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, pentru femei este acceptabil un consum de până la o doză de alcool (o doză mică de bere sau trei sferturi dintr-un phar de vin sau un păhărel de tărie) pe zi sau cel mult 7 doze pe săptămână. Aceste limite, acceptabile pentru majoritatea populației feminine, au însă un risc înalt pentru anumite categorii, cum sunt gravidele, copiii și adolescenții, persoanele care suferă de anumite boli sau se află în tratament cu anumite medicamente.
Sfaturi utile
În realitate, în decursul sarcinii, există etape de dezvoltare în care produsul de concepție este mai vulnerabil față de efectele toxice ale alcoolului (și ale altor factori nocivi). Pe de altă parte, fiecare embrion sau făt are propria sa vulnerabilitate, astfel încât efectele negative se pot manifesta în forme și cu grade de severitate diferite. Pentru gravide nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.
Din acest motiv, orice gravidă sau femeie care își dorește o sarcină ar trebui să discute cu medicul despre toate aspectele legate de stilul său de viață (alcool, fumat, droguri, alimentație etc.) și să evite sfaturile neautorizate ale cunoscuților sau informațiile din internet care nu sunt furnizate de medici sau instituții medicale.
Șef Lucrări Dr. SANDA DURA
medic specialist psihiatru;
medic specialist Sănătate publică și management sanitar;
consult gratuit prin contract CJASS;
CLINICA MEDICALĂ MISAN MED SIBIU
Adresa: Strada Hipodromului Nr. 3B, Sibiu, România
Telefon:
+40 369 801 555
+40 269 245 516
+40 748 200 207

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Locuiți la bloc și gătiți cu ușa deschisă la apartament? Amenda e de zeci de mii de lei

Noua legislație pentru românii care locuiesc la blocuri prevede amenzi uriașe pentru cei care gătesc cu ușile deschise la...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect