Bebelușii și copiii cu vârsta sub 4-5 ani se numără printre categoriile cele mai expuse problemelor de sănătate cauzate de caniculă. Acest lucru se întâmplă pe de o parte pentru că micuții încă nu pot să comunice părinților propriile nevoi, iar pe de altă parte din cauza incapacității lor de reglare a temperaturii corporale, glandele sudoripare fiind insuficient dezvoltate, iar pielea, mult mai subțire și fragilă. Care sunt recomandările medicale de care este bine să țineți cont în perioadele cu temperaturi ridicate, pentru a preveni deshidratarea și disconfortul generat copilașilor de caniculă ne spune doctor Nicoleta Ana, medic specialist medicină de familie.
Ce măsuri speciale de protecție necesită bebelușii și copiii mici în timpul perioadelor caniculare?
Vara este un anotimp preferat de mulți dintre noi însă temperaturile ridicate ne pot produce disconfort, îndeosebi celor mici. Principalele măsuri de protecție constau în folosirea hainelor subțiri deschise la culoare, hidratare și alimentație corespunzătoare, protejarea pielii copiilor cu loțiuni sau creme cu factor de protecție ridicat, precum și evitarea plimbărilor când UV au intesitate mare
Cum trebuie să fie alimentația bebelușului pe parcursul perioadelor cu temperaturi ridicate?
Principalul aspect care trebuie respectat este că nevoile de hidratare ale bebelușilor cresc în timpul verii. Pentru bebelușii care au început diversificarea se vor evita introducerea de alimente noi în perioadele caniculare. De asemenea, mesele solide vor fi alcătuite în principal din: supe, supe-creme, piureuri de legume și fructe, carne slabă de pui, lactate cu conținut mic de grăsimi.
Care sunt semnele care indică faptul că micuțul este deshidratat și care sunt riscurile dacă se ajunge în astfel de situații?
Semnele deshidratării sunt: hiperemie facială (fața roșie), buze „prăjite”, ochi înfundați în orbite, pliu cutanat persistent (pielea care nu își mai revine dupa ce este ciupită). La sugari, fontanela anterioară adancita, agitație, respirație rapidă.
Deshidratarea poate pune viața celor mici în pericol. Deshidratarea severă crește ritmul cardiac (bătăile inimii), creste frecvența respiratorie, pot apărea confuzii, halucinații, alterarea stării de conștiență mergând până la convulsii (tremurături involuntare ale întregului corp) și comă.
Cum ne dăm seama că bebelușul este supraîncălzit și ce modalități de răcorire sunt recomandate?
Semnele de supraîncălzire a bebelușului sunt următorele: piele rece și umedă, vărsături, urine hipercome (închise la culoare) în cantitate redusă, stare de moleșeală. Metodele de răcorire constau în retragerea într-un loc răcoros și hidratarea corespunzătoare. Cea mai înțeleaptă decizie este însă contactarea unui medic.
Cum folosim aerul condiționat, astfel încât sănătatea micuților să nu fie afectată?
Temperatura ideală în camera copilului este între 22-24 C. Pentru aceasta, putem folosi aerul condiționat, având însă deosebită grijă ca filtrele aparatului să fie permanent curate, iar fluxul de aer să nu cadă direct pe copil.
În ce măsură este recomandat să îi ducem pe copiii mici la plajă? Între ce ore este preferabil? Cum trebuie folosite loțiunile solare?
Numeroase studii au arătat că în primii 2 ani de viață pielea copiilor nu este pregătită pentru a se apăra de razele solare din cauza nivelului redus de melanină (pigmentul care ne protejează împotriva UV). Efectele radiațiilor solare sunt atât de puternice, încât expunerea ar trebui să se facă numai după 6 luni, respectând cu strictețe intervalul orar. Razele soarelui sunt extrem de nocive în intervalul orar 10:00-17:00. Regulile de folosire a cremelor soare sunt următoarele: factorul de protecție să fie unul ridicat SPF50+, aplicarea cremelor să se facă din abundență și cu aproximativ 15 minute înainte de expunere, iar reaplicarea cremelor se face la fiecare 2 ore sau după ieșirea din apă.
Semnele si simptomele insolatiei sunt:
-temperatura corporală poate crește până la 40 grade Celsius
-pielea devine roșie, fierbinte, uscată
-cefalee (durere de cap) la copiii mai mari
-respirația este superficiala si rapida
-greată, amețeli, vărsături, diaree
-copilul poate fi dezorientat și rupt de realitate
De la ce vârstă putem să îi introducem pe copilași în apă – mare, lacuri sărate, piscine, ștranduri?
Înainte de vârsta de 2 luni nu este recomandată îmbăierea, bălăceala bebelușului în apă mării sau piscine publice, din cauza soluțiilor dezinfectante folosite și contaminării cu diverse bacterii. Totuși, îi putem răcori cu puțină apă, cu ajutorul unui pulverizator de apă.
Care sunt simptomele insolației și ce măsuri terapeutice trebuie aplicate în aceste cazuri?
Semnele si simptomele insolației sunt: temperatura corporală poate crește până la 40 grade Celsius, pielea devine roșie, fierbinte, uscată, cefalee (durere de cap) la copiii mai mari, respirația este superficială și rapidă, greață, amețeli, vărsături, diaree. În astfel de situații, copilul poate fi dezorientat și rupt de realitate. Ca măsuri terapeutice, este recomandat să plasați copilului într un loc răcoros, bine ventilat, să dezbrăcați copilul de haine și să îl acoperiți cu prosoape ude, să îi dați să bea lichide(apa) în cantități mici și repetate precum și să îi administrați antitermice și săruri de rehidratare.
Sucurile de fructe sunt recomandate pe timp de caniculă? Care ar fi cele mai eficiente fructe și legume pentru a menține o bună hidratare?
Fructele si legumele zemoase conțin zahăr natural, cantități mari de minerale, vitamine și aminoacizi, care pot să hidrateze organismul mai mult decât un simplu pahar de apă. În zilele toride de vară este foarte important să ne hidratăm mai mult ca de obicei, să consumăm mai multe fructe și legume proaspete sub formă de sucuri sau în forma lor naturală. Cele mai hidratante fructe și legume cu un conținut crescut de apă sunt: pepenele roșu (95% apa +minerale), pepene galben, avocado, papaya, mere, pere, piersici, caise, struguri, castaveți, rosii, dovlecei, ardei gras.
Este indicat să le fie administrate copiilor mici suplimente alimentare cu minerale și vitamine în timpul verii?
Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui și hrana este diversificată, cuprinzând toate vitaminele necesare, și dacă este un copil activ atunci nu are nevoie de suplimente alimentare și vitamine.
Care sunt principalele sfaturi pe care doriți să le oferiți mămicilor, pentru a menține sănătatea copiilor lor pe timpul verii?
În timpul verii :
- -evitați pe cât posibil spațiile aglomerate
- -hidratarea corespunzătoare este cheia în timpul caniculei
- -purtarea pălăriuțelor și hainelor deschise la culoare din bumbac
- -folosirea cremelor și loțiunilor cu protecție UV
- -respectarea intervalului orar precizat
- -nu oferiți medicamente fără aprobarea medicului, deoarece sistemul digestiv este mai sensibil în perioada verii.