Secția Clinică Recuperare Medicală I din cadrul Spitalului Județean Sibiu tratează în regim ambulatoriu și prin spitalizare de zi sau continuă pacienții care necesită recuperare respiratorie și neuro-locomotorie după infecția cu SARS COV-2, după cum anunță instituția medicală sibiană.
Spitalul Județean oferă în acest moment servicii de tratament, decontate prin intermediul asigurării medicale (CAS Sibiu) pebtru persoanele cu sechele în urma infecției cu virusul SARS-COV-2.
“Infecția cu SARS COV-2 are un impact medical și social puternic, iar integrarea serviciilor de medicină fizică și de reabilitare medicală poate aduce multiple avantaje pentru persoanele infectate și implicit pentru societate. Tocmai de aceea am implementat aceste servicii medicale de recuperare pentru pacienții care au trecut prin această boală”, explică Conf.univ.dr. Florina Popa, medicul șef al Secției Clinice Recuperare Medicală I.
Tratamentul este asigurat de personalul medical din specialitatea Medicină fizică și de Reabilitare, iar baza de tratament a secției este dotată din punct de vedere material cu aparatură performantă necesară pentru tratarea acestor pacienți, existând și posibilitatea colaborării interdisciplinare în cadrul spitalului dacă este necesar pentru pacienții internați.
“Programul de reabilitare medicală este personalizat în funcție de nevoile pacientului, deficitele funcționale și comorbiditățile existente. Reabilitarea medicală se va axa pe ameliorarea simptomelor de dispnee și a capacității fizice odată cu creșterea graduală a intensității programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice și a calității vieții, cu reintegrarea în mediul familial și socio-profesional”, explică medicul șef al secției Conf.univ.dr. Florina Popa.
Cele mai frecvente sechele și disfuncții după infecția cu SARS-CoV-2 care pot fi ameliorate în urma tratamentului de reabilitare medicală sunt:
– SECHELE RESPIRATORII: dispnee, deficiențe de expectorare, tipare patologice de respirație, hiperventilare;
– SECHELE MUSCULOSCHELETALE: decondiționare fizică și oboseală, slăbiciune musculară severă, hipomobilitate articulară, dureri articulare și musculare, scădere a toleranței la efort
– SECHELE NEUROLOGICE: deficite motorii, cefalee, dureri radiculare, parestezii și tulburări de sensibilitate, tulburări de vorbire și deglutiție, tulburări de echilibru și mers,
Anterior, și Spitalul de Pneumoftiziologie a anunțat că oferă servicii de recuperare post COVID-19 pacienților care prezintă sechele chiar dacă s-au vindecat.