5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

STUDIU Este Sibiul un oraș cu un cost al vieții mai bun decât restul țării? Care sunt orașele din România „de evitat”

Cele mai citite

O cercetare de piață realizată de D&D Research cu privire la costul vieții în orașele din România circulă zilele acesta prin presa din România, răvășind mintea românilor. Titlurile se referă la „orașele din România în care nu merită să trăiești” sau „Topul orașelor de evitat”. În spatele lor, se află, de fapt, altceva.

Agenția D&D Research a realizat un studiu de piață, împreună cu un site de anunțuri, pe tema „celui mai avantajos cost al vieții din România”. De fapt, obiectul cercetării era percepția pe care românii o au asupra costului vieții perceput din orașul și cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obțin. Sibiul a fost parte din acest studiu și a reușit să se claseze pe locul al patrulea, în topul celor mai avantajoase orașe, după Brașoc, Cluj-Napoca și Oradea. Repetăm, studiul nu a avut la bază prețuri și tarife, ci percepția oamenilor față de acestea.

Participanții la studiu au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieții, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este „foarte rău”, iar 5 este „foarte bine”. În urma centralizării rezultatelor, au fost realizate clasamente ale cartierelor din fiecare oraș. În Sibiu, cele mai avantajoase cartiere, potrivit răspunsurilor sibienilor, au fost Ștrand, cu 64,26 puncte, Valea Aurie, 62,64, Hipodrom 3, 61,56, Calea Dumbrăvii, 61,30, și Terezian, 59,65. Cu scorurile pe care le-au acumulat, două cartiere din Sibiu se află în Top 20 al celor mai bune cartiere din România: Ștrand, pe locul 7, și Valea Aurie, pe locul 16.

SURSA: STORIA:RO/ D&D REASERCH

Ce înseamnă aceste puncte? Aproape nimic, ci doar faptul că locuitorii din aceste cartiere sunt cei mai mulțumiți de locul în care stau și de costurile pe care le plătesc. Problema cea mai mare a acestui sondaj este că a fost făcut acum 5 ani. Multe lucruri s-au schimbat de atunci, printre altele și o mulțime de prețuri: ale caselor, ale impozitelor, ale materialelor de cosntrucții. Străzi s-au asfaltat, magazine s-au construit, iar oamenii și-au schimbat cu siguranță percepțiile. Studiul a fost actualizat în 2020, dar nu cu date noi, ci doar cu interpretări noi.

Potrivit studiului, topul orașelor cu cel mai avantajos cost al vieții este condus de Brașov, urmând în clasament: Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, București și Iași. La polul opus, orașele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieții sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botoșani și Brăila. Menționăm că Brașovul a obținut un punctaj de 59.90 din maxim 100, Clujul are nota 59,35 (6551 respondenți), iar Capitala, de pe locul 9, a obținut un scor de 55,88.

SURSA: STORIA:RO/D&D Reaserch

Cum explicau cei de la D&D aceste rezultate?

„Costul general al vieții reprezintă percepția pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viața în orașul în care locuiesc. El înglobeaza de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coșul de alimente, utilitățile, plata pentru bunurile și serviciile necesare traiului obișnuit. Pe de alta parte, percepția despre costul general al vieții este influențată și de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraș. Spre exemplu, un cost al vieții care pare la prima vedere mai neavantajos poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în conditiile în care aceștia simt că au parte de alte beneficii arondate calității vieții. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi în același timp și mai sigură, modernă sau mai verde”,

Vlad Tureanu, Partener și Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.

Transilvania, pe primul loc

La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerată zona cu cel mai avantajos cost al vieții, fiind urmată de București și Ilfov, Oltenia și Banat. Moldova, Dobrogea și Muntenia au obținut cel mai mic scor.

În topul celor mai avantajoase cartiere din țară din punctul de vedere al costului vieții se află un cartier din Cluj: Grigorescu, cel care, de altfel, ocupa primul loc și în clasamentul privind siguranța. Urmează Titan din București și Gavana 3 din Pitești.

Care sunt orașele din România în care „nu merită să trăiești” și care „au un cost al vieții prea mare”?

Nu există date în acest sens, iar cercetarea D&D nu asta stabilește, ci felul în care văd locuitorii acest lucru. Cartierele Bereasca, din Ploiești, Periferie, din Botoșani, Calea Caransebeșului din Reșița, Ferneziu, din Baia Mare, sunt la cele mai scăzute niveluri în percepția celor care stau acolo. Reșița, Alexandria, Vaslui, Focșani și Piatra Neamț erau orașele cu cele mai proaste aprecieri ale locuitorilor, în cadrul sondajului. Din punct de vedere al regiunilor, Moldova și Dobrogea se află pe ultimul loc. Dar toate acestea sunt detalii ale unui studiu realizat în 2016 – 2017, care astăzi ar putea fi fără relevanță.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CSU Sibiu în colaps… sportiv și managerial

Baschetul sibian este în colaps. Două înfrângeri jenante și rușinoase, în fața Universității Cluj-Napoca, în deplasare, și acasă, cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect