-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cei trei candidați care se vor bate pentru Primăria Sibiului, pe locul lui Astrid Fodor

Cele mai citite

Anul 2024 va fi un an cu posibile schimbări majore pentru Sibiu, așa cum se va întâmpla și la nivel național, probabil. Dominația FDGR începută cu primul mandat al lui Klaus Iohannis s-ar putea încheia odată cu finalul celui de-al doilea mandat al lui Astrid Fodor, care a anunțat că nu intenționează să mai candideze. Dar postul de primar este râvnit deja și de cel puțin alte două partide, care ar putea arunca în bătălia politică resurse importante pentru a câștiga această funcție.

Cea mai puțin surprinzătoare candidatură la Primăria Muncipiului Sibiu va fi cea a lui Adrian Bibu, în prezent consilier local în Sibiu, lider al consilierilor liberali, el având și funcția de președinte al organizației municipale PNL Sibiu. Pentru a da greutate activității sale în administrație, Bibu a primit și funcția de administrator public al județului Sibiu, poziție din care o secondează pe Daniela Cîmpean în toate acțiunile publice. Adrian Bibu a obținut în 2020 un scor care promite și care ar putea să-i aducă fotoliul de primar în 2024, dacă nimic surprinzător nu va acapara atenția sibienilor. Au fost 14.800 de voturi și el ar putea câștiga cu ele primăria. Factorii negativi care ar putea să tragă în jos potențialul lui Adrian Bibu vor fi scorul electoral al partidului, care în acest moment nu este unul în creștere, ci dimpotrivă. Chiar dacă în Sibiu PNL stă mult mai bine decât în alte județe, decontul guvernării alături de PSD s-ar putea resimți și la Sibiu, atât prin absenteism, cât și prin vot negativ transferat altor candidați.
Principalul candidat al lui Adrian Bibu la primărie va fi candidatul FDGR, care în momentul de față nu este cunoscut, dintr-un motiv foarte simplu: nu a fost desemnat oficial și nici măcar discutat. Chiar și așa, variantele sunt puține. Noul președinte al organizației județene și al celei municipale Sibiu, Gabriel Tischer, este favorit pentru această candidatură, atât prin prisma faptului că este în acest moment cel mai bine plasat lider în FDGR, cu excepția președintelui Paul Porr, cât și prin cea a candidaturii sale anterioare. Chiar dacă în 2020 a pierdut la județ, în competiția cu Daniela Cîmpean, Tischer a atras un număr de voturi destul de apropiat de cel obținut de Astrid Fodor (circa 20.400) la municipiu, adică 17.900, în condițiile în care majoritatea covârșitoare a votanților FDGR se află în municipiul Sibiu. O analiză simplă ne arată că o bună mobilizare a propriilor votanți și o demobilizare a votanților liberali pe fondul guvernării cu PSD ar putea conduce la păstrarea funcției de primar al Sibiului la forum. Cealaltă variantă de candidatură ar putea fi Corina Bokor, care astăzi este viceprimar și tocmai a fost aleasă vicepreședinte FDG Sibiu, organizația municipală. Între cei doi, e limpede pe cine va susține partidul, deci o posibilă candidatură a Corinei Bokor va fi posibilă doar dacă Tischer nu dorește să mai candideze. Orice analiză făcută în acest moment arată că șansele pentru ca viceprimarul Sibiului Corina Bokor să candideze în 2024 sunt mult sub 50%.
USR va avea cu siguranță candidat la Primăria Sibiu, așa cum a avut și în 2020, pentru prima dată în istoria partidului. Fostul candidat, Raul Apostoiu, nu se va mai regăsi, cel mai probabil, pe buletinele de vot pentru primar, dat fiind insuccesul din 2020, urmat de demisia din funcția de președinte al organizației PLUS, care era separată la acel moment de USR. În prezent, candidaturile teoretice sunt liderii de organizații, Ruxandra Cibu Deaconu, președinta USR județ Sibiu, care este consilier județean, și Emil-Constantin Ciotloș, președinte al organizației municipale, cărora li se adaugă Adrian Echert, candidatul la președinția Consiliului Județean, precum și parlamentarii USR Sibiu: Claudiu Mureșan și Dan Barna. Să nu-l uităm însă pe Nicu Ștefănuță, europarlamentar, care are o activitate intensă în Sibiu. Dintre toate aceste nume, este evident că cele mai mici șanse le are atât pentru a candida, cât și pentru a câștiga, liderul de la municipiu, din motive de notorietate, în primul rând. Cele mai mari șanse pentru a candida le au, din mai multe motive, Dan Barna și Nicu Ștefănuță. Unul dintre cei doi ar putea fi surpriza pe care USR să o aducă în bătălia politică pentru Primăria Sibiu. Pentru Barna ar putea fi momentul încercării de relansare a carierei sale politice, care s-a prăbușit brusc odată cu pierderea alegerilor interne, dar ar putea fi și momentul dispariției complete din viața politică. Un alt candidat ar putea veni, eventual, cu un trecut mai curat și cu o imagine mai bună, dar cu mai puțin notorietate.

Care sunt șansele fiecăruia dintre cei trei, Tischer, Bibu și Barna, în cazul în care vor candida la Primăria Sibiu?

Gabriel Tischer nu are notorietatea lui Astrid Fodor, care venea după un mandat lângă Iohannis și încă unul plin, ca primar. De asemenea, longevitatea FDGR la primărie s-ar putea să fi erodat încrederea sibienilor în această organizație. În plus, nici susținerea potențială a lui Klaus Iohannis, dacă va mai veni, s-ar putea să nu mai conteze la fel de mult pentru votanți.
Adrian Bibu vine după un eșec în 2020 și trage după el scăderea de popularitate a PNL în țară și în județ. Asta înseamnă că nu este obligatoriu ca voturile lui să crească, în 2024, ci dimpotrivă.
Dan Barna sau alt candidat USR pleacă de la câteva cifre: voturile politice primite de USR la parlamentare, la secțiile de votare din municipiul Sibiu, circa 16.000, și  voturile primite de Raul Apostoiu, la alegerile locale pentru funcția de primar al Sibiului, aproape 5.000. Acestea sunt limitele de sus și de jos în care s-ar putea încadra candidatul USR la primărie. Dar aici intervine indiscutabil erodarea puternică a USR la nivel național, după ieșirea neinspirată de la guvernare și după scandalul demisiei președintelui Dacian Cioloș, erodare care se vede în sondajele de opinie din ultima perioadă.
DE REȚINUT: Un candidat vocal al AUR în Sibiu ar putea strica complet calculele electorale ale principalelor partide, pentru că ar putea atrage voturi de la toți candidații cu șanse de câștig, chiar dacă nu va avea nicio șansă pentru a câștiga primăria.
În fine, alte eventuale candidaturi, inclusiv de la PSD, vor afecta și ele echilibrul electoral precar care se anunță pentru următoarele alegeri locale în Sibiu.
În aceste condiții, putem anticipa o rundă de alegeri locale în Sibiu mult mai echilibrată decât au fost ultimele două alegeri locale, în 2016 și 2020. Rezultatul va fi decis de câțiva factori: cheltuielile din campanie, greșelile individuale și greșelile de partid, din următorii doi ani.
PNL va fi partidul favorizat, deoarece se află la putere în județ și controlează fondurile publice, inclusiv în municipiu, prin intermediul consilierilor pe care candidatul partidului îi coordonează. FDGR are evident un avantaj bazat pe rezultatele lui Astrid Fodor, iar USR vine cu șansa treia, din opoziție, după ce a ratat prezența la guvernare.
Doi ani sunt însă un interval foarte mare, în care se pot întâmpla multe, inclusiv ca unul dintre candidați să se reinventeze sau să se prăbușească brusc din cauza unui eveniment neprevăzut. Nu este exclus să asistăm la posibile alianțe care să scoată din joc unul sau altul dintre candidați, iar aici o intervenție a președintelui Iohannis ar putea avea efecte majore.
 
[poll id=”2″]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect