Companiile membre ale federației industriei farma din Europa vor să crească disponibilitatea medicamentelor și să diminueze cu câteva luni timpul pe care pacienții trebuie să îl aștepte pentru a accesa diferite medicamente noi. Românii sunt pacienții care sunt nevoiți să aștepte cel mai mult la apariția unui medicament nou.
Federația Europeană a Asociațiilor și Industriei Farmaceutice (EFPIA) a început demersurile pentru stabilirea prețurilor și rambursarea medicamentelor în toate țările UE într-un timp cât mai scurt. Acest lucru va contribui la asigurarea unui acces mai rapid și mai echitabil la medicamente pentru pacienții din întreaga Europă, spun cei din industria farmaceutică.
EFPIA a publicat săptămâna trecută date care arată că România se află pe ultimul loc în ceea ce privește timpul de aștepare al pacienților pentru a avea acces la medicamentele de ultimă generație. Pacienții din Germania așteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente, în comparație cu țara noastră, care înregistrează o așteptare de 899 de zile. Acest lucru are drept cauză faptul că mai puțin de 30% din produsele aprobate la nivel central sunt disponibile în statele membre mai mici și în cele din Europa de Est, comparativ cu 92% în Germania și 46% în medie în Uniunea Europeană.
Pe lângă timpul de așteptare redus, EFPIA a menționat într-un document că există discuții cu privire la un sistem mai echitabil pentru statele membre UE, pe baza căruia prețul medicamentelor noi poate varia de la o țară la alta, în funcție de nivelul economic și de capacitatea de plată a acestora.
Directorul general al EFPIA, Nathalie Moll, a declarat: „Prin reducerea timpului necesar pentru depunerea cererilor de stabilire a prețurilor și de rambursare în toate cele 27 de state membre ale UE, prin aducerea unei mai mari transparențe în ceea ce privește barierele și întârzierile în calea accesului, prin co-crearea unui sistem de stabilire a prețurilor bazat pe echitate, prin adoptarea unui sistem eficient de evaluare a eficacității relative la nivelul UE și prin schimbul de informații cu privire la punerea în aplicare a unor mecanisme noi de stabilire a prețurilor, credem că împreună putem crea o schimbare radicală în ceea ce privește accesul pacienților din întreaga Europă.”
Această schimbare ar reduce timpul de așteptare al pacienților pentru medicamente cu 4 până la 5 luni în mai multe țări, cum ar fi: România (-155 de zile), Bulgaria (-179 de zile) și Polonia (-129 de zile).