Uniunea Europeană se pregătește să achiziționeze la comun doze de vaccin și tratamente împotriva variolei maimuței. România a solicitat un număr redus de doze din acest vaccin, a declarat Alexandru Rafila.
Creșterea numărului de cazuri de variola maimuței în Europa a motivat UE să realizeze un acord comun de achiziție de vaccinuri și antivirale împotriva bolii. Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) va colabora cu statele membre privind procurarea vaccinurilor cât mai curând posibil, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
UE se află în discuții pentru a cumpăra vaccinul Imvanex care se utilizează pentru protejarea împotriva variolei la adulţi, produs de Bavarian Nordic, precum și antiviralul Tecovirimat, dezvoltat de compania americană SIGA Technologies.
România a solicitat 1.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței
Alexandru Rafila a declarat într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti că în țara noastră nu s-a înregistrat niciun caz de variola maimuței (monkeypox) dar se vor achiziționa 1.000 de doze de vaccin: „Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată”.
„Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a mai menţionat Rafila, potrivit Digi24.
Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale, iar principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.