-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Medieşean de 32 de ani depistat de malarie

Cele mai citite

Un medieşean în vârsta de 32 de ani a fost depistat în urmă cu câteva zile de malarie. Din primele informaţii reiese că bărbatul a efectuat o călatorie în Africa şi acolo a contactat boala. După ce a revenit în ţară, a început să se simtă rău, motiv pentru care s-a deplasat la Compartimentul de Primire Urgenţe Mediaş, unde a refuzat iniţial internarea. Mai mult decât atât, medieşeanul a plecat la mare, iar când s-a întors acasă a început să se simtă tot mai rău. A revenit la spital, a fost consultat şi transferat la Clinica de Contagioase de la Cluj Napoca.

„Este vorba de un pacient de 32 de ani, care în perioada imediat anterioară prezentării la serviciul de urgenţă a fost din cate ştim în Africa, unde a fost diagnosticat cu malarie, a primit şi tratament acolo. Pacientul revine în ţară, se prezintă la centrul de primiri urgenţe pentru sindrom febril, i se propune transferul la contagioase Sibiu, însă pacientul refuză. Nu prezintă că avea diagnosticul de malarie şi că avea tratamentul acordat în Africa, apoi a plecat timp de o săptămână pe litoral, la revenire se prezintă din nou la centrul de primiri urgenţe unde iniţial nici aici nu recunoaşte, dar a fost recunoscut de către asistenţii de tură pentru că mai fusese şi se ştia diagnosticul. S-a luat legătura cu Clinica de Contagioase Sibiu, care a recomandat transferul pacientului la Cluj Napoca. Acesta era cu stare febrilă, s-a regenerat la alterat şi a fost nevoie de transfer cu echipaj SMURD”, susţine medicul chirurg primar Bogdan Burghelea, managerul Spitalului Municipal Mediaş. 

 

Malaria este o boală infecţioasă des întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale, cel mai adesea în Africa, Asia de Sud Est, America Centrală şi America de Sud) şi care poate pune în pericol viaţa pacienţilor. Infecţia face parte din clasa parazitozelor, boli determinate de paraziţi, protozoare.

În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate evolua către deces. Aceasta este determinată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înţepătură femelei ţânţarului anofel, în principal între amurg şi zori. Femela ţânţarului anofel este de dimensiuni mai mici decât masculul, intrând uşor în încăperi prin plase şi crăpături.

În principal, malaria se manifestă prin febră apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (mai rar mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febrî apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie. Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienţei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.

Dacă la o săptămână sau mai mult după intrarea într-o zonă de risc pentru malarie faceţi febră, consultaţi de urgenţă un medic şi contactaţi un laborator abilitat pentru a obţine un diagnostic corect şi un tratament sigur şi eficient. Acest lucru rămâne valabil şi la întoarcere, formele severe de malarie cu Plasmodium Falciparum putând fi luate în considerare până la 1 lună de la ieşirea din zona de risc.

O consultaţie la medicul specialist epidemiolog la întoarcerea din zona de risc pentru malarie şi un examen de laborator, poate să vă asigure că nu v-aţi îmbolnăvit de malarie.

 

 

 

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect