5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Noaptea de Revelion, stresantă pentru animalele de companie – cum le putem ajuta

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Perioada Sărbătorilor de iarnă și mai ales noaptea de Revelion sunt o adevărată provocare pentru animalele de companie, datorită zgomotelor.

Pocnitorile, petardele și artificiile zgomotoase afectează în noaptea de Revelion chiar și cel mai calm câine. În ultima perioadă au existat acțiuni de amploare pentru limitarea vânzării acestora. Cu toate acestea, în cartierele limitrofe ale Sibiului se aude bubuitul petardelor încă de la sfârșitul lunii noiembrie.

În noaptea de Revelion multe animale ajung să tremure de frică. De multe ori, nici stăpânii nu știu cum să ușureze stresul prietenelor patrupede. Am încercat să aflăm mai multe despre ce ar trebui făcut zilele acestea pentru a ajuta animalele de companie de la medicul veterinar, Cătălin Cherejdi, de la clinica Sky Vet.

Cum sunt afectate animalele de companie în această perioadă a Sărbătorilor, având în vedere că în jur sunt zgomote puternice, cu care ele nu sunt obișnuite în restul anului, petarde, artificii, poate gălăgia petrecăreților?

Într-adevăr, această perioadă a anului, din cauza efectelor a tot ce înseamnă pocnitori sau alte materiale care au descărcări cu decibeli mulți, vine cu un stres suplimentar asupra animalelor de companie. Ele nu sunt obișnuite cu asemenea traume, singurele care sunt obișnuite ar fi câinii de vânătoare sau cei utilitari. Aceștia sunt însă prea puțini. Modificarea de zgomote le stresează, animalele nefiind obișnuite, nu acceptă bubuiturile acestea puternice și le iau ca pe un moment de panică. În plus față de efectele psihice mai sunt și efecte fizice. Am avut câine care a luat în gură o petardă, i-a explodat în gură și a avut fractură de mandibulă, dinți scoși. Am avut inclusiv cu fracturi de membre. Pe lângă trauma psihică au fost și traume fizice destul de serioase.

Există un serviciu de gardă zilele acestea?

Noi avem tot timpul program de urgență, există un medic care este în pemanență disponibil, dacă sunt cazuri, este sunat și vine la clinică.

Deja de câteva săptămâni auzim petarde, mai ales în cartierele mărginașe, ați început să aveți cazuri de animale traumatizate?

Anul acesta am avut mai puține cazuri ca de obicei. Probabil încep să fie vizibile efectele pozitive ale limitării vânzării de astfel de materiale. Începe să fie mai bine. Nu au mai fost atâtea probleme. Am avut câini cărora, din cauza traumelor de la bubuituri, li s-au declanșat AVC-uri, stopuri cardiace. Pot și să dezvolte boli neurologice sau să le amplifice pe cele existente. Acum au fost mai puține. Încă nu am avut sezonul acesta niciunul care să fie cu traumă fizică de la petarde.

Cum sunt afectate pisicile?

Pisicile nu intră așa mult în contact cu oamenii, ele sunt afectate doar de zgomot. De obicei își caută locuri în care se refugiază. Câinii, săracii, fiind imobilizați sau cu spațiu mic în care să fugă sau să se retragă, ei sunt mai expuși.

Sunt afectate diferit animalele care stau în curte față de cele ținute în casă?

Animalele care stau în curte sunt mult mai expuse. Traumele fizice mai mari au fost la animalele care stau în curte. Dacă sunt aruncate petarde peste gard, ele merg de curiozitate să pună gura sau să se joace cu ele și atunci explozia acestora poate provoca leziuni.

Ce sfaturi le-ați da stăpânilor pentru a-și ajuta animalele de companie în această perioadă?

Unul dintre cele mai importante și mai simplu de făcut este cel ca animalul să nu intre în contact cu aceste materiale pirotehnice. Asta se întâmplă prin închiderea lui în casă, să fie cât mai bine izolat fonic și să nu aibă acces afară. Există și produse medicale care se pot folosi, care să reducă starea de stres sau de anxietate a câinelui. Sunt și produse naturiste care se dau pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă.

Am văzut la spectacolele din piață, la concerte, animale aduse de către stăpâni. Recomandați lucrul acesta?

Dacă câinele este obișnuit și este ceva normal și firesc pentru el să iasă în aglomerație, la concerte, să iasă peste tot, nu văd cum ar fi neapărat o problemă. Pentru cei care nu sunt obișnuiți și sunt scoși pentru prima oară să vadă mulțimile și agitația, acolo nu este normal. Pentru cei neobișnuiți, este un șoc.

Există precauții suplimentare în cazul puilor?

Puiuții în primul rând, nu îi scoatem până nu se încheie schema de vaccinare. La ei mai multă grijă trebuie avută în această perioadă pentru că sunt mai sensibili și mai expuși.

Din experiența dumneavoastră, în această perioadă crește numărul de animale care fug de acasă și se pierd?

Crește foarte mult. Din experiența anilor trecuți, mai ales după 1 ianuarie, când este apogeul de zgomot, avem foarte multe animale care vin. Avantajul este al celor care sunt prietenoase, stau să fie recuperate și le găsesc oameni de bună credință, ce le aduc la cabinet. Se scanează de cip, identificăm proprietarul, acestea sunt cazurile care se încheie cu un final fericit. De aceea recomandăm să fie toate animalele micro-cipate și înregistrate într-o bază de date. Asta ne ajută foarte mult și îi ajută și pe ei. Ajută cățeii să se întoarcă înapoi acasă.

La pisici, din nefericire nu există încă o bază de date națională, a celor cu stăpân, unde să fie înregistrate toate cele cu microcip. La pisici însă au fost mai puține cazuri să dispară de acasă dar, la câini, foarte multe.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibiancă de 73 de ani, rănită în timp ce traversa pe roșu

O sibiancă a fost rănită într-un accident rutier produs vineri seara pe Bulevardul Corneliu Coposu, în municipiul Sibiu.Din primele...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect