Unirea Principatelor Române a fost marcată și în municipiul Mediaș.
Cu prilejul celebrării momentului istoric al Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 la sediul municipalității medieșene a avut loc o masă rotundă acestui eveniment esențial cu care începe practic istoria României ca stat unitar. La întâlnire au participat profesori și cercetători din domeniul istoriei din Mediaș și Făgăraș.
Discuțiile, interesante și productive, s-au purtat în jurul a patru teme importante: premisele actului Unirii Principatelor Române; importanța unirii Moldovei cu Țara Românească; analiza actului politic al dublei alegeri ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza; consolidarea unirii pe plan intern și extern și o discuție asupra reformelor, care au modernizat statul și au făcut posibila menținerea unirii după îndepărtarea lui Cuza.
„În intervenția sa, primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, i-a asigurat pe toți participanți de deschiderea și sprijinul administrației locale pentru toate inițiativele instituționale sau individuale care oferă municipiului evenimente culturale de calitate, mai ales cu prilejul celebrării unor momente istorice remarcabile la nivel național sau local”, au precizat reprezentanții municipalității medieșene.