Prevenirea incendiilor la gospodăriile din mediul rural și incendiile de locuințe și anexe gospodărești în contextul creșterii numărului de arderi de vegetație uscată a fost una dintre temele ședinței Colegiului Prefectural de astăzi. O informare în acest sens a fost prezentată de Anastasiu Laurențiu, Locțiitor șef ISU Sibiu din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”căpitan Dumitru Croitoru” al județului Sibiu.
În fiecare an, în perioada de referință, au loc activități de îndrumare și control efectuate de către personalul Inspecției de Prevenire. Acestea au vizat atât adulții, cât și copiii, având ca teme principale evitarea improvizațiilor la sistemele electrice și de încălzire, pericolul jocului copiilor cu focul, prevenirea arderilor de vegetație uscată și la fondul forestier, utilizarea corectă a sistemelor de încălzire etc, în special cele cu impact asupra gospodăriilor populației, susțin reprezentanții ISU Sibiu. Totodată, au fost prezentate cauzele frecvente de producere a incendiilor la locuinţele şi anexele gospodăreşti din mediul rural. Statistica din ultimii ani arată că la nivel naţional a crescut îngrijorător numărul incendiilor la gospodăriile cetăţenilor. Incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti în ultimii zece ani au fost generate în majoritatea cazurilor de: instalaţii electrice (16%), focuri deschise (16%), coşuri de fum (12%), fumatul (12%), jocul copiilor cu focul (10%), acţiuni intenţionate (9%), mijloace de încălzire defecte sau cu improvizaţii (7%), cenuşa, jar şi scântei de la sistemul de încălzire (7%), autoaprinderea (6%) și aparate electrice sub tensiune (5%).
Incendiile de locuințe și anexe gospodărești în contextul creșterii numărului de arderi de vegetație uscată. Comparație cu țara și Europa
O caracteristică aparte a incendiilor de vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale o reprezintă propagarea cu repeziciune şi pe suprafeţe mari datorată vântului, gradului de uscare al acestora, modului de depozitare etc. Pe timpul incendiului se degajă temperaturi medii şi cantităţi însemnate de fum. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență dispun, conform atribuțiilor legale, luarea tuturor măsurilor pentru prevenirea producerii unor situații de urgență, urmărind cu prioritate: interzicerea arderilor de resturi vegetale în gospodării, de către cetățenii localității pe timpul nopții, în perioadele de secetă excesivă, sau vânt puternic; de asemenea, lăsarea nesupravegheată a focului în gospodăriile cetățenești, în cazul în care se dă foc resturilor vegetale sau în alte situații, este interzisă; intensificarea controalelor membrilor compartimentului de prevenire din cadrul S.V.S.U. la gospodăriile cetățenești, în vederea informării și avertizării acestora cu privire la pericolul de izbucnire a incendiilor și alte pericole la care sunt expuși datorită lăsării nesupravegheate a focului.
Anul trecut, în Europa, peste 830.000 de hectare de terenuri au fost distruse de flăcări, inclusiv păduri din zone protejate, arată datele instituțiilor europene. Pierderile sunt estimate la 2,5 miliarde de euro. O treime din suprafețele afectate au fost în Spania. Țara noastră este pe locul doi în ceea ce privește mărimea suprafețelor arse, cu peste 160.000 de hectare distruse.
Anul trecut, în România, s-au produs aproape 24.000 de incendii de vegetație, cu 84% mai multe decât în anul 2021. Nu de puține ori flăcările s-au extins la locuințe sau anexe și nu au fost doar pagube materiale. Anul trecut, din cele 50 de victime ale incendiilor de vegetație, 15 au murit, de aproape patru ori mai multe decât în anul 2021.