-1.8 C
Sibiu
sâmbătă, octombrie 26, 2024

eveniment

Moment istoric, ratat în mare parte! FC Hermannstadt scrie istorie în Superliga feminină, la Cisnădie, în dauna Sibiului 

Publicitate

Cele mai citite

FC Hermannstadt (CS Academia de Fotbal Măgura, echipă asociată clubului sibian) a devenit prima echipă de fotbal feminin din istoria sportului sibian care va evolua în prima divizie fotbalistică a țării, adică Superliga feminină, echivalenta Superligii.

Așadar, ne aflăm în fața unui moment istoric și unic până acum, iar meritul este al Academiei de Fotbal Măgura, care își joacă, partidele de acasă, pe stadionul Măgura din Cisnădie. De altfel, și antrenamentele au loc tot la baza sportivă, unde își dispută și CSC 1599 Șelimbăr meciurile de acasă, din Liga 2, ori își mai fac antrenamentele fotbaliștii de la FC Hermannstadt, adică cocheta arenă amenajată de Primăria și Consiliul Local Cisnădie. De apreciat implicarea autorităților din orașul Cisnădie.

Sâmbătă, de la ora 17, pe stadionul Măgura din Cisnădie, FC Hermannstadt, denumirea recunoscută de Federația Română de Fotbal, va întâlni, în prima etapă din nou sezon, formația AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, în Superliga feminină.

Publicitate

Cisnădie, în loc de Noul Municipal sibian

Din păcate, un asemenea moment cu adevărat istoric, în condițiile în care toată lumea promovează egalitatea de gen, inclusiv în fotbalul mondial, iar audiența fotbalului feminin înregistrează cote extraordinare, mai ales în străinătate (vezi Jocurile Olimpice de la Paris 2024), nu poate fi sărbătorit de iubitorii fotbalului sibian, în special de susținătorii echipei feminine, pe noua arenă din Parcul Sub Arini.

Din păcate, autoritățile locale din municipiul Sibiu și responsabilii team-ului FC Hermannstadt, în speță patronii, administratorii și staff-ul de conducere a echipei masculine, nu au vrut să facă o sărbătoare din primul meci pe teren propriu în această ediție de campionat (și din istoria locală) în municipiul Sibiu și pe Noul Municipal sibian din Parcul Sub Arini. O bilă neagră pentru autorități și FC Hermannstadt. Păcat că nu este luat exemplul echipei AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, unde echipele masculină și feminină joacă pe principala arenă din Miercurea Ciuc, în paralel, partidele considerate acasă. Sau cel al echipei Farul Constanța, campioana națională atât în fotbalul masculin, cât și în cel feminin.

Farul este deținătoare titlului în Superliga feminină și va participa din toamnă în UEFA Womens. Însă ca echipa să fi putut evolua pe Noul Municipal, conducătorii celor două echipe ale lui FC Hermannstadt ar fi trebui să înainteze o cerere către municipalitatea sibiană, pentru că este greu de crezut că în contractul de închiriere a Noului Municipal, FC Hermannstadt să fi trecut și partidele echipei feminine în acte. Oricum, municipalitatea sibiană nu a ajutat cu nimic echipa feminină până acum.

Mai există însă și o altă variantă, puțin plauzibilă, dar realistă. Se poate ca responsabilii echipei feminine a FC Hermanstadt să fi cerut să joace, tot acasă, pe stadionul Măgura din Cisnădie, deoarece cunosc în detaliu fiecare părticică din gazon și, cel mai important, se simt acasă. Totuși, e greu de crezut că fotbalistele sibiene nu și-ar fi dorit să evolueze și ele pe Noul Municipal. Dar este vorba și despre bani și bugetul echipei, lucru ce trebuie luat în calcul. Oricum, oricare ar fi cauzele acestei situații, păcat că un asemenea moment nu este sărbătorit așa cum se cuvine, pe cea mai mare arenă sportivă a județului.

Duminică, pe Municipal este programat meciul lui FCH cu FCSB, în Superligă, iar sâmbătă se joacă, la Cisnădie, meciul de acasă al echipei feminine. Acesta să fie poate motivul cel mai important al strategiei conducătorilor lui Fc Hermannstadt, încercându-se astfel protejarea gazonului de pe Municipal pentru duminică? Totuși, să nu uităm că s-au mai jucat pe Noul Municipal două partide de fotbal, în două zile consecutive. Într-o zi de joi a jucat Corvinul în cupele europene, iar a doua zi, vinerea, a jucat FC Hermannstadt cu Unirea Slobozia. Gazonul arenei sibiene a rezistat perfect, mai ales că este comparat cu cel de pe Allianz Arena din Munchen.

Interes pentru partida de sâmbătă

„Împreună scriem istoria fotbalului feminin la Sibiu! Noi, echipa de fotbal feminin a Sibiului, am reuşit o performanţă extraordinară, aceea de a promova în Superliga Feminină. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de voi. Vă invităm să veniți la stadion şi să ne susţineţi cu entuziasm şi pasiune.
Fie că ne sprijiniți ca suporteri din tribune sau deveniţi parteneri, implicarea voastră face diferenţa. Împreună, putem transforma acest moment într-o poveste de succes şi mândrie pentru Sibiu”, este mesajul echipei feminine pentru proprii suporteri, în special pentru cei care i-au urmărit și în sezonul trecut de Liga 2, în partidele de la Cisnădie.

Lotul AFC Hermannstadt (CS Academia Măgura) pentru sezonul 2024/2025

Echipa sibiană va evolua cu următorul lot:Adam Nicoleta, Bocăniciu Roxana, Marinescu Andreea, Popa loana, Constantinescu Maria, Lupea Andreea, Mărgărit Roxana, Muntean Daria, Băila Maria, Răchițan Stefania, Chirilă Denisa, Oana Diana, Popa Cătălina, Mereș Sonia, Arsenie Iris, Nistor Georgiana, Stanea Antonia, Crețoiu Natalia, Frățilă Roxana, Presecan Valentina, Goia Alesia, Gînfälean Antonia, Lepșa Delia, Opriş Adina și Dinescu Raluca.

Staff Technic: Budică Octavian, Călinescu Dan și Stama Alexandru.

Programul următoarelor 3 etape

SuperLiga Feminină – Sezon Regular – Meciurile Etapei 1

Aug 24, 2024 17:00    AFC Hermannstadt – AFK Csikszereda Miercurea Ciuc        

Aug 25, 2024 11:00    CSM Unirea Alba Iulia – CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud      

Aug 25, 2024 12:00    AS FC Universitatea Cluj – Farul Constanța   

Aug 25, 2024 16:00    ACS Atletic Olimpia Gherla – ACS Vasas Femina FC

SuperLiga Feminină – Sezon Regular – Meciurile Etapei 2

Aug 31, 2024 13:00    Farul Constanța (campioana națională) – ACS Vasas Femina FC

Sep 1, 2024 11:00       AS FC Universitatea Cluj – AFC Hermannstadt

Sep 1, 2024 11:00       AFK Csikszereda Miercurea Ciuc – CSM Unirea Alba Iulia

Sep 1, 2024 12:00       CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud – ACS Atletic Olimpia Gherla

SuperLiga Feminină – Sezon Regular – Meciurile Etapei 3

Sep 11, 2024 11:00     ACS Atletic Olimpia Gherla – AFK Csikszereda Miercurea Ciuc

Sep 11, 2024 11:00     AFC Hermannstadt – Farul Constanța

Sep 11, 2024 12:00     ACS Vasas Femina FC – CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud

Sep 11, 2024 15:00     CSM Unirea Alba Iulia – AS FC Universitatea Cluj

Cum se va desfășura competiția:

Sezon regulat: Cele opt echipe vor juca între ele tur-retur, totalizând 14 meciuri. Acest format asigură fiecărei echipe întâlniri pe teren propriu și în deplasare cu toate celelalte participante.

Play-off și Play-out: La finalul sezonului regulat, primele patru echipe vor avansa în play-off, iar ultimele patru vor intra în play-out. Atât în play-off, cât și în play-out, se vor juca meciuri tur-retur de două ori (2x tur-retur), adăugând încă 12 meciuri la programul sezonului.    

Total meciuri: Sezonul va cuprinde un total de 26 de meciuri. 

Octavian Budică: „Când există pasiune, orice e posibil”

Superliga Feminină va consemna, din viitorul sezon, 2024-2025, un nou debut. AFC Hermannstadt este ultima sosită pe prima scenă a fotbalului feminin românesc, devenind astfel al treilea club (alături de Farul Constanța și „U” Cluj) care are în acest moment două echipe în Superligă: fete și băieți. AFC Hermannstadt a fost una dintre revelațiile sezonului 2023-2024 a ligii secunde, sezon pe care l-a încheiat pe locul 3 în Seria 2, după ACS Atletic Olimpia Gherla și Politehnica Timișoara 2.

Ascensiunea echipei feminine AFC Hermannstadt este strâns legată de un inginer proiectant, absolvent al Facultății de Inginerie din Sibiu, dar care are un master cu tema „antrenamentele și performanțele în fotbal”! Inginerul Octavian Budică, 27 de ani, acum elev al Școlii de Antrenori, a fost cel care a crezut în steaua fetelor de la Hermannstadt. Și, după o muncă de trei ani, se poate declara mulțumit, este descrierea făcute echipei sibiene de către FRF.ro, înaintea noului sezon.

În cadrul unui interviu realizat de frf.ro, Octavian Budică a mărturisit: „În 2020 a avut loc fuziunea dintre Măgura Cisnădie și Alba Iulia, rezultând Academia de Tenis și Fotbal Măgura, iar în 2021, după plecarea domnului Costea, această fuziune s-a rupt – rămânând doar Academia de Fotbal și Tenis Măgura Sibiu. În 2022 s-a născut AFC Hermannstadt, unde aveam echipă de senioare și grupe de U13, U15 și U17. Suntem singurul club cu echipă de senioare în tot județul Sibiu.

Activitatea ne-o desfășurăm la Cisnădie, localitate aflată aproape de Sibiu, aproximativ 15 km. Aici, la Cisnădie, am găsit înțelegere. Căutăm și la Sibiu, dar încă nu am găsit! Așteptăm în continuare ajutor de la autorități în privința unei baze sportive. Există câteva în oraș, le-am identificat, le știm, dar avem nevoie de ajutor pentru desfășurarea activității”. Acesta este ajutat de Dan Călinescu, fost jucător al echipei Șoimii Sibiu. Octavian Budică a vorbit și despre obiectivele noului sezon și relația cu fotbalistele sibiene.

„Atâta vreme cât avem aceleași obiective, nu e greu. Fetele sunt ambițioase, nu renunță ușor, nu se plâng. Să știți că vin fetele la fotbal în Sibiu. Avem însă această problemă, a lipsei unei baze în orașul Sibiu. Din pricina faptului că ne desfășurăm activitatea la Cisnădie, multe fete s-au retras și au ales alte cluburi din orașul Sibiu, deși rămânem singura grupare cu echipă de senioare din tot județul. În noul sezon, dorim să ne menținem în SuperLigă și să lăsăm o impresie cât mai bună. Sunt convins că vom reuși. Pentru a ne îndeplini însă obiectivul e nevoie de și mai multă muncă”, este încrezător sibianul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Întâlnim Dinamo. Care, pe care?

FC Hermannstadt întâlnește, sâmbătă seara, acasă, Dinamo București. În sezonul trecut am făcut ce-am vrut din Dinamo București pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya