-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Marile lanțuri de supermarketuri amenință că pleacă din România. Care este motivul

Cele mai citite

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) protestează față de proiectul Ordonanţei de Urgenţă care vizează plafonarea adaosului comercial la alimente.

Din asociație fac parte supermarketurile Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image, Pennny, Profi, Selgros.

Aceștia susțin că vor fi obligați să-şi reorienteze investiţiile „către alte ţări mai prietenoase”.

Guvernul a elaborat o primă variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență care urmărește plafonarea adaosului comercial, „pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor” la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide, având în vedere contextul economic și geopolitic actual.

Ordonanța limitează adaosul comercial practicat pe întreg lanțul de distribuție la „maximum 10% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuieli directe și indirecte ale distribuitorului.”

În cazul vânzărilor cu amănuntul și al formatelor cash & carry, adaosul comercial nu poate depăși 20%.

De asemenea, pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt supuse procesării, adaosul comercial este plafonat la „maximum 5% față de prețul de achiziție”​.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România consideră că o asemenea reglementare ar afecta în mod extrem de grav mediul de afaceri.

„Remarcăm cu surprindere faptul că un subiect atât de important precum cel al unei Ordonanţe de Urgenţă care vizează măsuri extinse de plafonare şi care riscă să afecteze de o manieră ireversibilă industria de retail din România nu este comunicat instituţional şi implicit nici asumat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Potrivit acestora, investitorii vor interpreta aceste măsuri drept semne clare ale lipsei de transparenţă şi de predictibilitate a politicilor publice şi a legislaţiei din România, obligându-i să-şi regândească planurile de afaceri şi să-şi reorienteze investiţiile către alte ţări mai prietenoase din punct de vedere al încurajării şi securităţii investiţiilor.

„Comportamentul intruziv al statului faţă de mediul de afaceri privat creează un climat ostil şi împiedică funcţionarea normală a economiei de piaţă.

În loc să contribuie la dezvoltarea economică şi la securitatea alimentară, aceste măsuri riscă să îndepărteze România de principiile economiei de piaţă şi să o apropie de modele economice dintr-o perioadă trecută, de tristă amintire, în care existau mercuriale pentru produsele alimentare.

Noi credem ca România ar trebui să evolueze spre viitor, pentru consolidarea unei economii de piaţă funcţionale, să îmbrăţişăm valorile economice şi democratice europene, nu să involuăm către trecutul din perioada comunistă”, se mai spune în punctul de vedere al AMRCR.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect