Lorand Soares Sasz este cunoscut în toată țara pentru numeroasele seminarii de afaceri organizate anual. Format ca business coach, trainer și speaker motivațional în Portugalia, Lorand s-a întors în România unde și-a deschis propria firmă în domeniu. Deși în urmă cu câțiva ani era un simplu grădinar, Lorand a reușit să își transforme propriul vis în realitate și să devină un om de afaceri de succes. Ce sfaturi și recomandări are pentru antreprenorii români, aflăm din interviul acordat exclusiv cititorilor Sibiu 100%.
Cum apreciezi piața afacerilor din România la momentul actual?
Economia funcționează pe cicluri, exact ca și anotimpurile într-un an. Există vara, toamna, iarna și primăvara. Există creștere economică (vara), criză (iarna) și cele doua anotimpuri intermediare –primăvara și toamna. Economia în România anului 2015 este în primăvară. Urmează vara. O creștere economică. Evident, nu o să fie precum cea din 2005-2008, dar va fi mai bine. Piața din România este una dintre cele mai efervescente piețe din Europa. Nu am vazut nicăieri atât de mult interes pentru antreprenoriat ca în Romania. Este oarecum normal, având în vedere că avem economie de piață de doar 25 de ani. Acest lucru ne dă și avantajul de a prevedea viitorul apropiat. Doar trebuie să ne uităm la ce s-a întâmplat în țările occidentale. Ca o concluzie, piața din România este frumoasă, este în creștere.
Care sunt astăzi atuurile unui antreprenor de succes?
Sunt multe caracterisitici care fac diferența între un antreprenor mediocru și unul excelent, dar dacă ar trebui să reduc la un singur lucru, aș spune că antreprenorul viitorului în România este cel care pune pe primul loc clientul, angajatul, furnizorii și partenerii, nu profitul. Sunt cei care vor face cele mai mari profituri în următoarea perioadă.
Care sunt câteva elemente cheie ce nu trebuie ignorate de niciun om de afaceri dacă vrea să aibă succes?
1. Să se diferențieze de concurență.
Dacă nu ești diferit, trebuie să fii mai ieftin.
2. Să investească în angajați.
Este riscant să investești într-un angajat și să îți plece, dar este și mai riscant să nu investești în el și să-ți rămână.
3. Să pună clientul în fața profitului.
Ai grijă de clientul tău și el va avea grijă de buzunarul tău.
4. Să inoveze.
Există un singur lucru de care poți să fii sigur – nimic nu mai este sigur. Lucrurile se schimbă cu o viteză fantastică. Dacă nu te adaptezi, mori.
5. Să invețe.
Este nevoie acută de oameni de afaceri care își conduc afacerea cu mintea și inima, nu cu buzunarul și urechea.
6. Sa fie integri.
Avem în jurul nostru zeci de exemple de oameni de afaceri care s-au îmbogățit peste noapte dând tunuri. Dar, mai repede sau mai târziu, știm unde ajung. Avem nevoie în România de antreprenori care fac afaceri cu integritate.
Dar principalele lucruri pe care nu le recomanzi proprietarului unei afaceri care ar fi?
1. Să promită ce nu pot livra.
Dacă promiți mai mult decât poți livra, iți pregătești falimentul.
2. Să dea vina pe circumstanțe sau pe guvern pentru insuccesul lor.
Oamenii de afaceri de succes caută cele mai bune circumstanțe și, dacă nu le găsesc, le creează.
3. Să nu pună accent pe marketing și vânzări
Mulți oameni de afaceri cred că dacă au un produs sau serviciu bun este suficient. Adevarul este că dacă nu pui accent pe marketing și vânzări, nimeni nu va ști cât de bun este serviciul sau produsul tău.
Care sunt cele mai rapide mijloace prin care poate o firmă să își promoveze produsele și serviciile?
Răspunsul depinde foarte mult de domeniul de activitate, dar ca o firmă să găsească cele mai eficiente metode de promovare trebuie să răspundă la trei întrebări.
1. Cine este clientul meu?
Firmele de succes își cunosc clienții, chiar au un avatar de client ideal. Știu detalii despre acest client. Ce vârstă au? Cât câștigă? Ce mașină conduc? Ce reviste citesc? Cu ce își peterec timpul liber? etc.
2. Unde îi găsesc în număr cât mai mare?
Care este locul în care găsești cei mai mulți clienți ideali într-un singur loc?
De exemplu: dacă pentru firma mea clienții ideali sunt avocații, unde îi găsesc în număr mare? La tribunal? Nu, acolo găsesc și alte persoane. La barou. Exact! Asta înseamnă că acolo ar trebui să mă promovez.
3. Cum să mă promovez?
Ultima întrebare este cum să mă promovez CUI trebuie și UNDE este acest client?
Folosind acești pași poți identifica cele mai bune metode de promovare pentru firma ta.
În viziunea ta, există vreo cale „minune” de îmbogățire sau de împlinire?
Sigur că da. Dacă ,,minunea” vine în 10-15 ani, atunci există! Când lucram în Portugalia, am avut ocazia să-l cunosc pe proprietarul firmei în care lucram, un multimiliardar australian. Într-o seară la cină l-am întrebat dacă poate să mă ajute să ajung milionar în 3 ani. Mi-a spus că nu. Și mi-a explicat. Lorand, ai nevoie de 10 ani să înveți să fii bogat și mai ai nevoie și de un ciclu economic care ține între 8 și 15 ani. Când m-am întors în România, mi-am propus să ajung milionar în 3 ani. După un an m-am răzgândit. Calea minune pentru a ajunge bogat și împlinit este: învață înainte să câștigi. Dacă reușești să înveți peste noapte ce a învățat un milionar într-o viață, atunci se poate întâmpla minunea.
În următorii ani, ce domenii crezi că vor înregistra creșteri și care vor scădea? Cu ce ar fi recomandabil să înceapă, în contextul actual, cei care nu au avut până în prezent nicio afacere, dar doresc să intre în lumea antreprenoriatului?
Sute de oameni m-au întrebat același lucru, de când fac coaching și training.Văd mulți tineri și nu numai, care aleg domenii care sunt ,,pe val”. Și nu după mult timp, ajung în faliment. Eșecul le lasă un gust amar. Se angajează și nu mai îndrăznesc să deschidă o afacere. Și spun că ,,afacerile nu sunt pentru oricine”. Înainte să pornesti afacerea, investește mai mult în tine decât în afacerea ta. Când știi cum să faci afaceri, probabilitatea de a avea succes în orice domeniu crește de cel puțin 2 ori. Deci ai de 2 ori mai multe șanse. În orice domeniu există cel puțin un milionar. În loc să ,,vânăm” domeniul ideal, ar trebui să învățăm să facem afaceri și în acest fel putem să facem ca afacerea noastră să fie pe val.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit tu vreodată și care ar fi sfatul tău pentru cei care vor să obțină succes?
La cina aceea din Portugalia la care l-am întrebat pe șeful meu dacă mă poate învăța să ajung milionar în 3 ani, l-am întrebat și alte lucruri. Printre altele, l-am intrebat: Brand, ce ar trebui să fac ca să câștig mai mult decât tine? Vorbim de un multimiliardar care are peste 40 de firme în peste 50 de țări. Răspunsul lui a fost exceptional: Lorand, when you outlearn me you will outearn me. În traducere liberă: dacă mă depășești în învățat, mă vei depăși în câștig. A fost unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit. Iar sfatul meu ar fi: citește o carte pe săptămână. Investește în tine! Învață! Crește! Fă lucrurile grele și vei avea o viață ușoară, nu face lucrurile simple pentru că vei avea o viață grea!