Credincioșii ortodocși intră, începând de luni, 14 martie și până sâmbătă, 30 aprilie, în Postul Paștelui. Postul are o durată de 7 săptămâni, fiind cel mai lung si cel mai aspru din toate cele 4 posturi de durată, rânduite în Biserica Ortodoxă, fiind cunoscut și sub denumirea de Postul Mare.
Prin urmare, duminică, 13 martie, este ultima zi înaintea Postului Paștelui când se mai pot mânca ouă, brânză, lapte sau orice produs lactat și pește. Singurele dezlegări la pește sunt în zilele de 25 martie, de Buna Vestire și în 24 aprilie, în duminica Floriilor. Pe parcursul postului, renunțarea la alimentele de origine animală trebuie însoţită și de postul sufletesc. Astfel, în Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, acordând timp atât rugăciunii, cât și milosteniei și faptelor bune. Sfintele Paști sunt sărbătorite în acest an pe data de 1 mai.