20.2 C
Sibiu
marți, aprilie 30, 2024

Dr. Doina Arcomiță: Intoleranţa la lactoză

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

 
Ce este intoleranţa la lactoză?
Această afecţiune se referă la incapacitatea organismului de a digera lactoza (un glucid care se găseşte în lapte şi preparatele din lapte), constituie una dintre cele mai frecvente forme de intoleranţă alimentară şi poate afecta toate categoriile de vârstă. Intoleranţa la lactoză nu este de obicei periculoasă, dar simptomele sale sunt îndeajuns de neplăcute pentru a convinge persoanele cu deficit de lactază (enzimă secretată de mucoasa intestinală ce permite asimilarea lactozei) să nu consume produse lactate. Se estimează că 70% din adulţii din intreaga lume suferă de o scădere a cantităţii de lactază.
Lactoza se găseşte în laptele tuturor mamiferelor, inclusiv în cel de vacă, oaie, capră şi în compoziţia multor alimente.
Care sunt cauzele apariţiei intoleranţei la lactoză?
Intoleranţa congenitală la lactoză presupune absenţa de la naştere a lactazei. Este o formă foarte rară de deficit, iar simptomele apar imediat după naştere. Intoleranţa primară se dezvoltă în timpul copilăriei şi persistă în viaţa adultă. Intoleranţa secundară este asociată altor boli precum diareea cronică, boala celiacă, boala Crohn şi poate apărea la orice vârstă.
Intoleranţa la lactoză nu este neapărat o afecţiune moştenită, ci una care se poate dezvolta la maturitate. La adulţi, depistarea acestei afecţiuni e dificilă întrucât poate fi uşor confundată cu alte boli precum colite, tulburări de absorţie intestinală sau pancreatică.
Care sunt simptomele intoleranţei la lactoză?
La pacienţii cu intoleranţă la lactoză consumul de lapte sau produse derivate poate produce: dureri abdominale, balonare, discomfort abdominal, gaze, diaree, greaţă. Simptomele intoleranţei la lactoză apar în aproximativ 30 de minute – 2 ore de la consumul de produse care conţin lactoză. Acestea sunt, de obicei, uşoare, dar pot fi şi severe, în funcţie de cantitatea de lactoză consumată şi deseori pot fi confundate cu simptomele altor boli (alergia la laptele de vacă, intoleranţa la gluten, sindromul colonului iritabil, boala Crohn). Severitatea simptomelor depinde de mai mulţi factori: toleranţa individuală, rata de digestie, vârstă şi grup etnic.
Pentru diagnostic se impune un examen medical complet în care istoricul medical joacă un rol esenţial, şi, de asemenea, sunt recomandate teste de laborator specifice, în funcţie de vârsta pacientului.
Care sunt alimentele de evitat în intoleranţa la lactoză?
Lactoza există în lapte şi în derivatele lactate: smântână, unt, margarină, caşcaval, brânză, urdă, iaurt, ingheţată, precum şi în alimentele semipreparate: pâine, produse pe bază de cereale, sosuri pentru salate, prăjituri, fursecuri, biscuiţi.
Unii pacienţi pot consuma cantităţi mici de brânză sau iaurt dar nu pot tolera laptele.
Pentru a afla daca toleraţi un anumit produs incercaţi să consumaţi o cantitate mică din preparatul respectiv şi urmăriţi cum vă simţiţi. Dacă nu apare disconfort înseamnă că toleraţi alimentul pe care l-aţi consumat.
Care este tratamentul?
În prezent, nu există niciun tratament care să vindece intoleranţa la lactoză. Există preparate medicamentoase care ajută la digerarea lactozei: tablete de lactază (care se mestecă înainte de a consuma lapte) şi picături cu lactază (un lichid care se adaugă în lapte).
Este necesară suplimentarea aportului de calciu şi vitamina D?
Scăderea aportului de lapte şi produse derivate din lapte poate conduce la o reducere a aportului de calciu cu risc de osteoporoză şi de fracturi. Sursele non-lactate de calciu includ verdeţuri, lapte de soia, broccoli, sardine, alune. Se recomandă o doză suplimentară de calciu particularizată în funcţie de sexul şi vârsta pacientului, monitorizarea nivelului seric al vitaminei D şi suplimentarea atunci când este cazul.
Există complicaţii?
În general, nu apar complicaţii severe, dar, pe termen lung, sistemul osos poate fi afectat, apărând osteopenia şi osteoporoza.
Nu ignoraţi!
Prin urmare este bine să verificaţi cu atenţie etichetele produselor alimentare înainte de a le cumpăra, pentru a afla dacă ele conţin lactoză. În cazul în care observaţi prezenţa simptomelor enumerate anterior şi observaţi o corelare a acestora cu produsele lactate este bine să efectuaţi un control medical pentru a vă asigura că nu aveţi intoleranţă la lactoză, deoarece această afecţiune, deşi nu este severă, poate interfera serios cu stilul de viaţă.
POLICLINICA ASTRA, Sibiu , str. Gr. Alexandrescu nr.1
Programari la tel . 0269.206.204, 0269.233.016
Consultatii gratuite cu bilet de trimitere de la medicul de familie !

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Bărbat lovit de o mașină din cauza unei traversări neregulamentare

Un bărbat care a traversat neregulamentar a fost rănit într-un accident produs marți în localitatea Vărd, pe Drumul Județean...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect