12.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 21, 2025

Fata care găteşte cu flori: Sunt o deschizătoare de drumuri în gastronomie

Cele mai citite

Nu poate încă spune dacă florile au ales-o pe ea sau ea a ales florile. Cert este că acum întreaga Românie o cunoaşte drept Fata care găteşte cu flori”, iar recent a fost invitată la Hoghilag, în judeţul Sibiu, pe Tărâmul Tuberozelor”, pentru a participa la un atelier de gătit. Claudia-Romana Rista, promotoarea bucătăriei în care florile nu sunt doar un simplu decor estetic, ci sunt ingredientele cheie ale preparatelor gătite, dezvăluie în interviul de mai jos cum şi-a descoperit această pasiune, care sunt florile comestibile pe care le foloseşte cel mai des, dar şi ce efecte speră să producă în rândul populaţiei tipul de gastronomie pe care îl practică.
Eşti cunoscută în lumea gastronomică drept „Fata care găteşte cu flori”. Cum ai ajuns să găteşti cu flori?
Privesc şi acum cu nostalgie la imaginea pe care am avut-o acum câţiva ani când am ajuns în Provence. Ştii, lanurile acelea în mai multe nuanţe de albastru, de la deschis la violet aprins?!…Lavanda aceea m-a inspirat şi a fost un punct de cotitură. În primul rând, m-a reîntors către tradiţii şi copilărie – dulceaţă din petale de trandafiri, dulceaţă de toporaşi, clătitele cu flori de salcâm – sunt reţete pe care le regăseşti în orice carte de bucate veche. Totodată, am făcut un pas înainte, de a fi originală prin ceea ce fac, de a fi diferită. Asta pentru mine înseamnă să fii cu un pas înaintea tendinţelor, să fii tu cel care dă tonul. A fost un moment în viaţa mea, acum cinci ani, când am simţit că lucrurile vin din interior, instinctiv am făcut şi pasul de a renunţa la cariera pe care am dobândit-o în cei cinsprezece ani pe baricadele multinaţionalelor de top. Înainte, desigur am avut câteva declick-uri, însă nici acum nu pot să spun dacă eu am ales florile sau ele m-au ales. Sunt ardeleancă, în Timişoara – Oraşul Florilor – am reînflorit prin pasiunea mea. Călătoriile mi-au rafinat gustul şi alegerile. Bucătăria cu flori a cărei promotoare sunt şi care m-a propulsat în rândul elitelor este despre tradiţie şi viziune.
Cum ai descoperit bucătăria cu flori?
Floarea este acel „je ne sais quoi” ce pe mine m-a adus mai aproape de frumuseţe; când o ofer într-un preparat ştiu că dăruiesc din frumuseţea sufletului. Sunt născută în luna mai, luna lui Florar. Floarea aceea pe care o folosesc în gătit simt că adaugă gingăşie la frumuseţea lumii care ştie să o primească. De aici încolo continuă abordarea mea. Mă documentez înainte şi gust întotdeauna de câteva ori. Intervine curiozitatea şi creativitatea. Sunt peste 30 de soiuri de trandafiri comestibili, cu arome de la dulceag, picant, parfumat. Fiecare floare este unică, iar eu, în timp, mi-am creat un stil personal, unic.
Cum percep românii aceste meniuri în care foloseşti flori?
Sunt nespus de fericită că am deschis orizonturile acum cinci ani şi voi continuă să o fac. Am arătat o cale pe care mulţi, la vremea respectivă, au privit-o cu scepticism. Până acum un an îmi procuram florile comestibile din Israel (via Olanda) din surse bio. Florile de dovlecei veneau cu precomandă din Italia. Din vara 2015, marile lanţuri de magazine au introdus şi la noi în sortimentaţia lor categoria de flori comestibile. Mă bucură nespus. Înseamnă că eforturile şi crezul meu nu sunt în zadar. Şi sper ca de-acum încolo cât mai multă lume să se bucure de aceste flori comestibile în preparate dulci, dar şi sărate. Recent, am fost invitată în Sibiu, la Hoghilag, pe Tărâmul Tuberozelor, să desfăşor un Atelier de gătit cu flori. M-am bucurat să am printre cursanţi, doritori veniţi din judeţ, din Turda, Sighişoara, Târgu Mureş, chiar şi Bucureşti. Mulţi mi-au scris că aşteaptă să mă reîntorc. Şi voi reveni, chiar îmi doresc să răspund şi altor invitaţii viitoare şi, de ce nu, să ajung şi pe alte meleaguri de poveste de la noi.
Dar străinii cum percep acest mod inedit de a face gastronomie, ţinând cont că preparatele tale au depăşit graniţele României?
Poate una dintre cele mai frumoase aprecieri recente a venit de la un director de muzeu şi colecţionar din ţările nordice care a degustat din preparatele mele la un dineu de artă desfăşurat în circuit închis, alături de alţi iubitori de frumos şi directori de case de licitaţii din Europa. La final, au venit toţi, rând pe rând, să îmi strângă mâna şi să îmi mulţumească pentru bucăţelele pregătite şi pentru atmosfera unică creată. Meniul deosebit de apreciat a fost de unul inspiraţie românească şi l-am intitulat: Tradiţie românească – de la Orient la porţile Occidentului.
Din bucătăriile căror ţări te inspiri în reţetele tale?
Desigur, tehnic rămâne bucătăria franceză. Recent, m-am reîntors în Provence şi în sudul Franţei pentru inspiraţie. Însă conceptele în jurul cărora centrez meniul sunt inspirate din natură, oameni, călătorii, poveşti de viaţă, stări de moment. Sunt recunoscută pentru colecţiile de T’arte pe care le lansez în fiecare sezon. Am colecţii de tarta Primăvară-Vară, Toamnă-Iarnă sau speciale – Maria Tănase, Audrey Hepburn – pe care le-am lansat în cadrul unor evenimente la hoteluri de 5* sau la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.
Care sunt florile pe care ni le recomanzi să încercăm să le gătim acasă?
Gastronomia cu flori este una de sezon şi este delicată. Toporaşii, panseluţa, albăstrelele, muşeţelul, şofranul, floarea-soarelui, trandafirii de dulceaţă sunt poate cele mai cunoscute flori printre pasionaţi. În flora spontană sunt peste o sută de specii de flori comestibile. Ca să îţi mai dau un exemplu, toţi pomii fructiferi au florile comestibile. Lista poate continua cu plantele medicinale, plantele aromatice. Important este să ne asigurăm de locul din care provin, să nu luăm din pepiniere, florării sau de pe marginea drumurilor. Eu folosesc flori provenind din culturi bio şi le degust de mai multe ori şi în combinaţii. Pentru cei care nu au încercat până acum le recomand să gătească florile de dovlecel umplute cu cremă de urdă cu puţin mărar şi arpagic. Sunt un deliciu.
Care consideri că sunt beneficiile gătitului cu flori?
Este un univers fascinant despre care se tot vorbeşte: floarea-aliment, floarea-medicament. Dincolo de faptul că florile comestibile au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi enzime, cred cu tărie că rolul florilor comestibile nu este numai acela de a încânta privirea. Florile comestibile au un gust unic, iar eu sunt fericită ori de câte ori am ocazia să le pun în valoare în farfurie.
Unde îţi propui să ajungi cu acest tip inedit de preparate, cum îţi doreşti să dezvolţi pasiunea pe viitor?
Sunt un om cu trăiri şi pasiuni, dincolo de business-ul de concept-catering pe care îl am de cinci ani, atelierele de gătit şi proiectele de suflet în care sunt implicată. Pasiunea pentru gătit m-a făcut să redevin un spirit liber. Am reuşit în tot acest timp să inspir, cert este că sunt o deschizătoare de drumuri în gastronomie, unde am şi voi avea un cuvânt de spus. M-aş bucura să ştiu, că, prin ceea ce fac şi ce transmit, prin ceea ce aduc nou în artă culinară, îi inspir pe cât mai mulţi semeni să îşi urmeze vocaţia şi să nu renunţe, oricât de greu ar fi pe parcurs.
Ce mesaj ai pentru sibieni?
Este un proverb indian care mie îmi place foarte mult: Toate florile de mâine sunt în seminţele de azi”. Parafrazându-l, îmi doresc să fiu sămânţa de azi pe care să o sădesc pe drumul sibienilor care aleg să îşi urmeze vocaţia şi să-şi îndeplinească visurile.

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

FOTO: Echipamente de informatică pentru unitățile de învățământ din Mediaș

Mai multe unități de învățământ din municipiul Mediaș au primit mai multe echipamente pentru laboratoarele de informatică.Primăria Municipiului Mediaș...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect