Proiectul parcării subterane de la Piața Cibin a fost abandonat, în forma în care era cunoscut publicului, după ce fusese anunțat anul trecut de Primăria Sibiu. În locul acestui proiect, acum se lucrează la un nou concept, așa cum ar fi trebuit să fie încă de la început: o clădire emblematică pentru oraș, un obiectiv turistic, gastronomic dar și arhitectural, care să crească valoarea produselor locale și să ofere publicului un nou punct de atracție în Sibiu, deopotrivă cu mai multe locuri de parcare.
Parcarea subterană de la Piața Cibin nu va mai exista așa cum își propusese primăria în 2019. Proiectul lansat anul trecut urmărea construcția parcării pe două niveluri sub nivelul solului, pe o suprafață de peste 21.000 de metri pătrați (circa 9.000 metri pătrați pe nivel plus o parte la suprafață), cu peste 700 de locuri de parcare . La suprafață, planurile vizau doar o repoziționare a pieței, peste construcția subterană. Probleme tehnice au schimbat însă complet planul, la fel și viziunea primăriei, care s-a îmbunătățit substanțial pentru acest obiectiv.
La solicitarea Sibiu 100%, Primăria Sibiu ne-a explicat: “Construcția parcării de mare capacitate de la Piața Cibin este un proiect în derulare. Primăria Sibiu nu a renunțat la acesta. Într-adevăr, s-a schimbat conceptul parcării: urmare a identificării unor elemente arheologice din bastionul Sag în subteran, Primăria nu va mai construi o parcare subterană, ci una supraterană, piața agro-alimentară urmând să fie înglobată în acest concept. În prezent, firma contractată lucrează la alcătuirea caietului de sarcini și a temei de proiectare precum și la regulamentul unui concurs de soluții care va fi lansat de Primărie pentru realizarea PUZ-ului, studiului de fezabilitate și proiectului tehnic.”
Într-adevăr, zona este plină de ziduri, unele care pot fi recuperate și puse în valoare, altele sunt doar ruine. Chiar pe locul pe care se află piața se găsea Bastionul Sag, poarta Sag și chiar unul din turnurile de apărare ale orașului, toate dărâmate în urmă cu aproximativ 200 de ani sau chiar mai mult. Potrivit primului proiect al parcării, toate vestigiile descoperite în timpul lucrărilor ar urma să fie restaurate și puse în evidență. Numai că densitatea acestora nu mai permite săpături atât de adânci și pe o suprafață așa de mare. Nu în ultimul rând, apropierea de Cibin ar putea genera probleme de inflitrații, la fundații foarte adânci. Și în acest scop erau prevăzute studii ale terenului din punct de vedere geologic.
Schimbarea obiectivului pe care și l-a propus Primăria Sibiu aduce însă noi elemente în acest proiect. Nu mai vorbim despre o simplă parcare, ci despre o regândire completă a pieței centrale agro-alimentare a orașului. Folosirea elementelor arhitecturale regăsite în fotografii vechi ar putea să transforme radical acest colț de oraș într-unul din obiectivele puternice din Sibiu.
Astrid Fodor, primarul Sibiului, ne-a explicat, de altfel care este viziunea pentru viitoarea Piață Cibin: “Vrem să construim un proiect emblematic, atât pentru sibieni cât și pentru turiști. Va fi o parcare integrată în clădire, dar și o piață deschisă, înaltă, și ne gândim la posibilitatea unor spații pe acoperiș, unde să poată sta turiștii. În interior vor fi și locuri în care se vor consuma produse locale, va fi o condiție pentre cei care vor închiria spații acolo. Așteptăm să vedem ce ne propun arhitecții”.