1.3 C
Sibiu
luni, decembrie 2, 2024

Fără taxă hotelieră în Sibiu, încă doi ani

Cele mai citite

Primăria Sibiu a decis să anuleze taxa hotelieră aplicată la încasările structurilor turistice, atât pe anul în curs, cât și pe anul 2023. Scutirea de această taxă pentru hoteluri și pensiuni a fost introdusă pentru prima dată în pandemie, în 2020, pentru atenuarea efectelor generate de restricțiile impuse la nivel național și la nivel global.

Taxa hotelieră în valoare de 1% din încasările structurilor de cazare din municipiul Sibiu nu se declară și nu se plătește în 2022, dar ea a fost suspendată și pentru anul viitor, 2023, după cum au precizat reprezentanții Primăriei Sibiu pentru Sibiu 100%.  Prelungirea suspendării plății acestei taxe a trecut cu vederea la momentul la care hotărârea care o instituie a fost votată, deoarece ea nu este prevăzută explicit în textul HCL aprobat. Mai mult decât atât, o nouă hotărâre a Consiliului Local Sibiu a consemnat anularea taxei hoteliere pentru anul viitor, simultan cu reintroducerea sau chiar majorarea altor taxe locale.

Taxe aprobate de CL Sibiu

„Primăria Sibiu nu percepe în anul 2022 taxă hotelieră. De altfel, nici pentru anul viitor nu se va aplica această taxă. Primăria Sibiu a luat decizia, aprobată de Consiliul Local Sibiu, de a nu percepe această taxă, ca măsură de a sprijini industria hotelieră locală pentru a-și reveni după 2 ani grei de pandemie”, a declarat la solicitarea Sibiu 100% Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Alte taxe au fost reintroduse atât în 2022, cât și pentru 2023. De exemplu, organizatorii de spectacole trebuie să plătească 1%, dacă vorbim despre teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, filme la cinema, circ sau competiții sportive, sau 2%, în cazul celorlalte manifestări artistice. Sumele se calculează la încasările din bilete, pe baza înregistrărilor făcute la autoritatea administrației locale.

Reduceri de taxe pentru HORECA, în SIBIU

Primăria a mai instituit și alte facilități pentru industria HORECA, începând din 2020, astfel încât operatorii economici să fie susținuți pe perioada pandemiei și în perioada următoare restricțiilor. De exemplu, taxa pentru locurile de parcare a fost redusă cu 50%, iar taxa pentru amplasarea de terase a fost și ea redusă, la 0,5 lei pe metrul pătrat. Tot în 2022, restaurantele și celelalte unități de alimentație publică cu terase pot extinde aceste spații, temporar, în funcție de posibilitatea fiecărei locații în parte.

Pentru anul 2019, Primăria Sibiu a bugetat încasări de 33.000 lei din taxa hotelieră, însă execuția bugetară menționează doar 10 lei încasați. Cu un an înainte, primăria încasase 32.000 de lei din taxa hotelieră. Din taxa pe spectacole, bugetul orașului a adunat 123.000 lei în 2018, 180.000 lei în 2019,100.000 de lei în 2020 și 83.000 de lei anul trecut.

Publicitate
Ultimele știri

Shakespeare pentru toți: Spectacolul „Echoes of The Feminine”, dublat în limbajul semnelor

Pe 6 decembrie 2024, la ora 18:00, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu va găzdui spectacolul „Echoes...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect