0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Parcul Tilișca a intrat în faza de execuție, lângă Aqua Park, dar proiectul s-a modificat și se scumpește

Cele mai citite

Parcul Tilișca, unul dintre proiectele de modernizare și dezvoltare ale orașului Sibiu, este în întârziere, iar termenul de finlizare ar putea să fie mult decalat față de estimările inițiale. Consiliul Local este chemat să aprobe o majorare a prețului, ca urmare a unor modificări realizate de proiectanți, care vor aduce mai multe facilități sibienilor: un inel de apă, folosit și pentru înot, puncte de belvedere, fântână arteziană și tobogane pentru copii.

Proiectul Parcului Tilișca, o dezvoltare urbană de spații verzi, spații pentru recreere și alte facilități specifice, a intrat în linie dreaptă anul trecut, când a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea care a câștigat licitația organizată de Primăria Sibiu. Conform contractului, timpul acordat proiectanților pentru finalizarea întregii documentații a fost de trei luni de la 26 octombrie 2020, data la care s-a semnat respectivul contract. Teoretic, proiectarea urma să fie finalizată la finalul lunii ianuarie 2020. De la acel moment, ar fi trebuit să înceapă partea de execuție a acestui proiect, așa cum a fost prevăzută de același contract: 15 luni de la data emiterii ordinului. Numai că ordinul de începere a lucrărilor s-a semnat doar în această vară, ca urmare a prelungirii proiectării.

Documentația din dosarul de licitație arată că în luna martie s-a solicitat din partea TOTAL NSA și s-a aprobat ca plățile pentru prima parte a contractului, cea de proiectare și obținere a documentației de avizare, să fie făcute în conturile Hentza Business SRL, partea din asociere însărcinată cu această activitate. Asta înseamnă că la momentul respectiv era gata întreaga documentație. Numai că Primăria Sibiu nu a demarat imediat lucrările, motivul fiind modificările apărute la proiect.

Ce se modifică

Consiliul Local a primit în acest moment pentru aprobare proiectul de hotărâre care trebuie să modifice prețul acestui parc. Motivele sunt de mai multe tipuri: necesitatea efectuării de lucrări suplimentare de amenajare și stabilizare a taluzului de reziduuri („strat de umplutură eterogenă afânată”), apoi s-a realizat creșterea suprafeței parcului de la 6,2 la 6,5 hectare, adică modificarea de la amprenta pe orizontală la suprafața desfășurată a parcului (ca urmare a existenței multor pante), dar au apărut și modificări ale soluțiilor prevăzute în studiul de fezabilitate. Acestea „aduc funcționalități suplimentare parcului”, după cum se precizează în raportul prin care se calculează noii indicatori. Modificările propuse arată că se vor executa trei puncte de belvedere, către peisajul nord-vestic (Valea Cibinului), către aeroport și către municipiul Sibiu, se vor executa trambuline adiacente locurilor de joacă pentru copii, se va amenaja un inel de apă, destinat inclusiv înotului. Pentru toate funcțiunile care necesită utilizarea apei va fi construită o cameră tehnică ce va găzdui bazine de apă, casa pompelor, tablouri electrice. Nu în ultimul rând, noul proiect prevede plantarea de arbori cu o circumferință de 16 – 18 cm, gata crescuți, în locul puieților, astfel încât să nu fie nevoie de mai mulți ani pentru ca aceștia să ajungă la maturitate.

Ar mai fi interesant de precizat că studiul de fezabilitate, pe baza căruia a fost făcută documentația, a fost realizat tot de Hentza Business SRL, care acum este parte din asocierea câștigătoare, pentru proiectare, și vine cu soluții noi care modifică propunerile din SF și cresc prețul proiectului. Dat fiind faptul că acest obiectiv este finanțat din fonduri europene, procedura de schimbare a indicatorilor tehnico-economici este mai anevoioasă și necesită aprobări suplimentare.

Noua valoare a contractului stabilită prin actuala propunere ce va fi votată de consilieri este de 12,7 milioane de lei, la care se adaugă TVA, din care 10,7 milioane este valoarea activităților de construcții și montaj.

Valoarea estimată inițial la momentul lansării licitației a fost de 11,07 milioane de lei, din care 285.000 lei proiectarea, iar valoarea cu care s-a semnat contractul a fost de 10,9 milioane de lei (fără TVA).

Ce prevede contractul

Contractul prevede ca serviciile de proiectare și execuție pentru crearea unui parc în zona cartierului Tilișca să includă proiect tehnic, detalii de execuție, autorizații și verificări.

Proiectarea trebuia să cuprindă elaborarea unui concept de amenajare peisagistică parc în 15 zile de la data semnării contractului, un studiu geotehnic de detaliu – 1 lună de la semnarea contractului de către ambele părți, apoi elaborarea  și depunerea documentațiilor în vederea obținerii avizelor /autorizațiilor – 2 luni de la semnarea contractului de către ambele părți, elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (P.A.C.) – 3 luni de la semnarea contractului de către ambele părți.

Proiectul prevede o serie de funcțiuni și dotări care vor face din acest parc un spațiu de relaxare mult mai complex decât este parcul Sub Arini:

– executarea unor lucrări de stabilizare a versantului si crearea unui sistem de scări ce oferă accesul în zona de promenada a parcului dinspre strada Săcel;

˗ crearea de alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice;

˗ crearea si dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere si petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului si plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”;

˗ dotarea cu mobilier urban a parcului (bănci, coșuri de gunoi, panouri informative, cișmele, suport parcare biciclete);

˗ crearea unei fântâni arteziene;

˗ crearea si dotarea zonei destinate locurilor de joaca pentru copii;

˗ crearea si dotarea unei zone de fitness în aer liber;

˗ amenajare si dotare zona minitiroliana;

˗ crearea și dotarea unui teren de sport multifuncțional;

˗ amenajarea și dotarea unui teren de minigolf;

˗ instalare rețea Wi-FI;

˗ instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect;

˗ racordarea la utilități publice (energie electrică, apă-canal) a terenului obiect al investiției;

˗ dotarea parcului cu toalete cu igienizare automatizata pentru utilizatori

˗ realizare sistem de irigații si sistem de iluminat pentru spațiile amenajate prin proiect;

˗ lucrări de modernizare a străzii Preot Bacca pe tronsonul cuprins între strada Islazului si strada Săcel inclusiv crearea rețelelor de apă și canalizare (inclusiv pluvială) din corpul acesteia și iluminatul stradal”.

Execuția care cade în sarcina TOTAL NSA AG CONSTRUCT SRL, liderul de asociere, presupune amenajarea terenului, asigurarea utilităților necesare obiectivului, infrastructură, rezistență, arhitectură, instalații, dotări parc, care ar trebui să fie gata în 14 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, plus o lună de recepție. Cu noile date, bazate pe ordinul care s-a dat abia la începutul acestei veri, estimăm că parcul ar putea fi gata cel mai devreme în toamna lui 2022.

Parcul Tilișca se va întinde pe o suprafață de peste 6 hectare într-o zonă în care sibienii și-au aruncat deșeurile și molozul rezultat din demolări, timp de zeci de ani. Parcul va fi situat în apropiere de cartierul Tilișca, cu acces din străzile Săcel și Preot Bacca. Tot în zonă se află în derulare un alt proiect, cel al unui Aqua Park, cu o suprafață de 17 hectare, pe care vor exista alte 5 hectare de spații verzi l care se adaugă instalațiile specifice de agrement.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect