Informarea privind activitatea ARR – Agenția Sibiu, în ceea ce privește licențierea și autorizarea operatorilor de transport rutier și a personalului de specialitate, în conformitate cu HG 625/1998, cu completările și modificările ulterioare s-a dezbătut, astăzi, în ședință la Colegiul Prefectural, condus de prefectul Dorin Crețu.
Viorel Grecu, șeful Agenției ARR Sibiu, a prezentat situația comparativă defalcată pe cele trei domenii mari de activitate ale Agenției ARR Sibiu, licențiere, atestare și evaluarea de siguranță rutieră a drumurilor, comparând activitatea Agenției din primele 10 luni al anului 2022 cu primele 10 luni al anului 2023.
În ceea ce privește activitatea de licențiere s-a observat o scădere de 40% a numărului de operatori de transport marfă noi. Însă această situație nu este drastică și era de așteptat, deoarece licențele de transport se eliberează pe o perioadă de 10 ani. Însă s-a înregistrat o creștere de 12% a operatorilor noi de transport de persoane. De asemenea, o creștere semnificativă se înregistrează la transportul alternativ, care este o activitate relativ nouă, fiind reglementată în 2021.
Referitor la activitatea de transport de persoane s-a înregistrat o creștere de 40% la documentele de control-național și o creștere de 50% la documentele de control – UE, ceea ce ne arată o creștere a activității de transport ocazional (transportul turistic), atât național, cât și în UE, lucru de așteptat o dată cu mărirea parcului auto pentru transportul de persoane.
Luând în calcul activitatea de atestare s-a remarcat o creștere de la atestarea în rândul persoanelor ce lucrează în domeniul transporturilor, lucru îmbucurător pentru județul Sibiu. La activitatea de taxi s-a înregistrat o scădere, generată de apariția activității de transport alternativ (uber, bolt).
În ceea ce privește atestarea conducătorilor auto marfă și persoane se observă o creștere a solicitărilor de obținere a atestatelor inițiale cei care au obținut permise de conducere după anul 2021.
A.R.R. efectuează evaluarea siguranței rețelei rutiere pe categorii pe care o actualizează o dată la cel puțin 5 ani. Instituția realizează prima evaluare a siguranței rețelei rutiere pe cele cinci categorii (clase 1-5), în funcție de nivelul de siguranță a fiecărui tronson de drum, până la 31.12.2024.
Până la ora actuală, agenția a evaluat în județul Sibiu după cum urmează: 2022 – 75 km și 2023 – 354 km.