În ședința Consiliul Local Sibiu de astăzi a avut loc cea mai mare confruntarea politică și administrativă din acest mandat dintre primarul Sibiului, Astrid Fodor (FDGR) și președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean (PNL).
Disputa a plecat de la două proiete de hotărâre inițiate de primarul Astrid Fodor. Primul proiect de hotărâre a avut în vedere actualizarea Contractului de asociere pentru proiectele „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu” și „Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”, iar cel de-al doilea se referea la aprobarea planului anual de evoluție a tarifelor, a documentației tehnico-economice, a devizului general, precum și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Investiții Complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”. Deși proiectele erau inițiate de primarul Sibiului, Astrid Fodor, aceasta nu a fost de acord cu conținutul lor și a cerut în acest sens acordul aleșilor locali. În schimb, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a intervenit în ședință tocmai pentru votarea lor, chiar cu unele modificări în ultimă instanță. Trebuie menționat că PNL deține cel mai mare număr de consilieri locali.
Cum a început disputa
Cu 5 minute înainte de începerea ședinței, președintele CJ i-a trimis un email primarului Sibiului, prin care cerea permisiunea de a interveni în ședință pentru susținerea celor două proiecte privind modernizarea planului de gestionare a deșeurile în județul Sibiu. Astrid Fodor i-a răspuns afirmativ, astfel că președintele CJ a primit acceptul de a intra în ședință pentru a-si exprima punctele de vedere. Apoi, Adrian Bibu, liderul aleșilor locali ai PNL în Consiliul Local Sibiu și, în același timp, administrator public al Consiliului Judetean Sibiu, în fapt, angajat în subordinea președintelui Cimpean, a vrut să se asigure cum vor evolua lucrurile în funcție de votul care urmează să fie exprimat. Liberalul a uitat că Zeno Pinter, FDGR, este președintele de ședință și a cerut intempestiv ca președintele CJ să-și exprime încă de la începutul ședinței poziția referitoare la cele două proiecte.
Adrian Bibu a fost taxat imediat de primarul Fodor, care a spus: ”Eu cred că doamna președinte poate vorbi și în nume propriu. Poftiți, doamna președinte. Noi suntem politicoși”. Daniela Cîmpean a declarat că există un proiect funcțional, demarat în urmă cu mai mulți ani de către Consiliul Județean, dar care trebuie îmbunătățit, iar în acest sens este nevoie de atragere de finanțare din fonduri europene. Aceasta a prezentat lista de investiții și toate lucrurile pe care administrația județeană și le-a propus pentru viitor. Lista de investiții privind modernizarea planului de gestionarea a deseurilor vizează toate primăriile din județ.
Replica lui Fodor
Primarul Sibiului s-a plâns de lipsa de comunicare în ceea ce privește relația cu Consiliul Județean și cu cei care au întocmit noul plan de modernizare și că proiectele în forma actuală prejudiciază interesele locuitorilor municipiului Sibiu. „Eu mă bucur că puteți să zâmbiți doamna președinte. Eu am semnat cu foarte mare greutate, eu nu aș fi avut nici o dorință să semnez acest proiect de hotarâre. Nu dorim să periclităm acest proiect, dar nici să fim ținuți așa în necunoștință de cauză până cu 3 – 4 zile înainte, când ni se spune să promovăm un proiect. Haideți să clarificăm, nu este prea târziu să încercăm să găsim o soluție care este în interesul tuturor, inclusiv în interesul Primăriei Sibiu și a cetățeanului municipiului Sibiu”, a spus primarul Astrid Fodor.
Daniela Cîmpean a propus o nouă întâlnire de lucru pentru ca detaliile să fie clarificate, iar aleșii locali sibieni să voteze în cunoștință de cauză. Ideea a fost acceptată de Astrid Fodor și ceilalți aleși locali. „Să facem o întâlnire cu cărțile pe masă, deschis. Este o lipsă de dialog și de informare corectă”, a spus primarul Fodor. Aceasta a fost completată de funcționarii Primăriei Sibiu, care au spus că documentația noului plan și indicatorii sunt greșiți, iar consultantul noului plan trebuie să fie mai precis.
În cele din urmă, primarul Fodor și președintele Cîmpean, cu aprobarea consilierilor, au căzut de acord ca cele două proiectele de pe ordinea de zi să fie retrase, în condițiile în care termenul limită pentru depunerea noului proiect pentru atragerea de finanțare este 17 februarie 2023. Întâlnirea decisivă dintre părțile implicate va avea loc miercuri, 28 decembrie, când se speră că lucrurile vor fi lămurite în ceea ce privește modernizarea planului de gestionare a deșeurilor în județul Sibiu.
În altă ordine de idei, consilierii PNL au fost de acord cu achiziționarea terenului din fosta bază Tursib de pe Calea Dumbrăvii, destinat unui campus pentru învățământul dual. Aceștia inițial s-au abținut în ședința ordinară trecută și proiectul a picat. S-a votat, acum , în unanimitate pentru cumpărarea terenului pentru 9 milioane de euro.