Un eveniment extrem de important pentru democrație și pentru normalizarea relațiilor Primăriei Sibiu cu organizațiile tinerilor din oraș s-a petrecut la sfârșitul săptămânii. Primarul Astrid Fodor i-a invitat la o discuție pe tinerii de la Fridays for Future Sibiu, care în urmă cu două săptămâni fuseseră amendați de poliția locală.
Primăria Sibiu, primarul Astrid Fodor, dau semnale puternice că înțeleg mecanismele democrației. După ce, cu două săptămâni înainte, copiii, tinerii care au manifestat pașnic în fața primăriei fuseseră amendați pentru că au depășit spațiul autorizat manifestației, acum Astrid Fodor, primarul orașului, i-a invitat pe aceștia la o discuție pe tema manifestației lor. Este vorba despre elevi din clasele a VIII-a, a IX-a și a X-a de la liceele Samuel Brukenthal, Onisifor Ghibu și Pedagogic, după cum anunță primăria.
“Tema schimbărilor climatice este de mare interes pentru Primăria Sibiu și pentru mine personal. Am dorit să aflu direct de la acești tineri platforma programului la care ei au aderat și proiectele pe care le propun pentru a contracara efectele schimbărilor climatice în Sibiu. Sunt de acord că trebuie să acționăm din timp în direcția reducerii poluării, informându-ne despre posibilitățile pe care le avem pentru a reuși acest lucru și conștientizând populația cu privire la efectele schimbărilor climatice. În acest sens am lansat ideea formării unui grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai Primăriei, ai Fridays for Future și ai altor organizații de profil care va avea ca scop gândirea unor proiecte care să conștientizeze comunitatea cu privire la schimbările climatice și care să accelereze eliminarea factorilor poluatori din oraș.”, a transmis Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, printr-un comunicat.
Primăria mai spune că „în cadrul discuțiilor au fost prezentate proiectele instituției în sensul protejării mediului, scăderii poluării și creșterii calității vieții în oraș. La rândul lor, reprezentanții Fridays for Future au prezentat ceea ce își doresc ei pentru Sibiu, pentru ca acesta să devină în cel mai scurt timp un smart green city, care să utilizeze energia regenerabilă, să fie neutru din punctul de vedere al emisiilor de CO2, iar minim 50% din suprafața sa să o reprezinte spațiile verzi.”
Acțiunea este, în cele din urmă, un gest de normalitate făcut de Astrid Fodor, după ce reprezentanții Poliției Locale Sibiu au decis să-i amendeze pe cei care au organzat mitingul Friday for Future. Cel amendat a fost unul dintre părinții copiilor, cel care semnase hârtiile de autorizare, iar motivul amenzii este că au plecat de lângă catargul unde era aprobat mitingul și au mers cu pancardele prin Piața Mare. Reacția sibienilor a fost una extrem de vehementă, în spațiul public, în comentariile postate la articolele referitoare la acest eveniment. Mai multe persoane publice au luat și ele poziții, oferindu-se să plătească amenda primită de organizatorii de la Fridays for Future. La acel moment, Primăria Sibiu a luat o poziție surprinzătoare, prin purtătorul de cuvânt Mirela Gligore, apărând decizia Poliției Locale Sibiu de a amenda tinerii care au protestat pașnic.