Ce ne leagă!?, sloganul sub care s-a desfășurat anul acesta Maratonul Internațional Sibiu (MIS), este extrem de potrivit pentru felul în care s-a desfășurat evenimentul. Ne-a legat bucuria, entuziasmul, energia de a face lucruri împreună, în comunitate, pentru membrii comunității.
Organizatori, voluntari, alergători, susținători, public, cu toții au răspuns la întrebarea ”Ce ne leagă!?” În primul rând prin faptul că au decis să fie în Piața Mare sau pe traseu. În al doilea rând, așa cum spunea Ana Maria Bugneriu, managerul general al Maratonului, ”sărbătorim generozitatea împreună”. Maratonul Internațional Sibiu este despre bucuria de a dărui. Timp, bani, zâmbete, încurajări, nimic nu este prea puțin și nimic nu este prea mult.
Aproape 6.600 de adulți s-au înscris la una dintre cursele MIS 2023, din prima zi. Chiar dacă nu au luat cu toții startul, fiecare a contribuit cu ceva, datorită taxei de înscriere. Cursele copiilor, din cea de-a doua zi, au adus în Piața Mare, mii de copii și adulți. Au alergat nu doar români, ci și mulți cetățeni străini. Unii dintre ei, au decis spontan să se alăture unei cauze înscrise.
Pentru doi britanici, răspunsul la întrebarea ”Ce ne leagă!? poate fi și numele câinelui lor.
Teresa și Carl Hitchens sunt din Harrogate, Marea Britanie, au venit acum cinci săptămâni în vacanță în România. În total stau opt săptămâni, voiau să participe la o cursă și au văzut că va fi Maratonul Internațional Sibiu. S-au hotărât să participe. Au alergat distanța semimaratonului pentru ”Căsuța senzorială”, cauza Fundației Little John’s, pentru că pe câinele lor îl cheamă John. Proiectul fundației este dedicat tinerilor cu nevoi speciale. Căsuța senzorială va fi un spațiu în care psihoterapeuții fundației să poată lucra cu beneficiarii într-un mediu propice nevoilor lor.
Celor doi britanici le-au plăcut încurajările pe traseul de concurs, fluierele și susținerea tuturor. Sibiul li se pare foarte frumos, le-au depășit așteptările, orașul, clădirile, oamenii din România. Sunt pentru prima oară în țara noastră și vor să viziteze și alte orașe, precum Târgu Mureș și Sighișoara.
Alergătorii s-au bucurat de atmosfera de pe traseu
Monica Marinescu: ”A fost foarte faină alergarea. Atmosfera a fost extraordinară, oamenii frumoși și voluntarii extraordinari, încurajează și fluieră. Am alergat pentru Sus inima, o cauză care îmi este dragă.”
Angela Lăcrămioara Teodorescu aleargă de la a doua ediție a MIS și îi plac provocările. Ne-a vorbit despre participarea de anul acesta și despre plăcerea de a alerga și a susține o cauză. ”A fost o cursă reușită. Nu pot să spun că am fost chiar în cea mai bună formă, am plecat cu o contractură la picior. Și vremea a fost puțin cam caldă, nu am mers chiar în ritmul dorit. Dar, per total, a fost bine, mi-a ieșit timpul acolo unde mi-am propus. Am alergat pentru dotarea Centrului Educativ de la Crucea Roșie, unde sunt și voluntar, din 2020. Am simțit că e nevoie să îi sprijin.
Din 12 ediții ale Maratonului Internațional Sibiu, am alergat la 11 dintre ele. La prima nici măcar nu alergam, mă gândeam doar să fac lucrul acesta. În 2013 am alergat prima dată și am câștigat semimaratonul. De atunci alerg într-una. Prima dată când am alergat într-un concurs a fost în 2012, un maraton în Piatra Craiului, 42 de km, cu 2100 m diferență de nivel.
”Oamenii obișnuiți pot să facă lucruri extraordinare.” – Angela Lăcrămioara Teodorescu
Am întrebat-o care este secretul de a alerga din prima atât de mult. ”Aveam câteva alergări în parc înainte de maratonul din Piatra Craiului, nu știam că se aleargă pe munte. Cred că a fost și faptul că nu știam ce înseamnă o cursă de alergare montană. Am terminat atunci în opt ore jumate. Știu că nu am mai mers o săptămână după aceea, dar finish-ul a fost extraordinar. Când am văzut că reușesc să fac un lucru de care nu mă credeam în stare, cred că mi-a dat curaj și putere. Întotdeauna am ales cursele de anduranță. Oamenii obișnuiți pot să facă lucruri extraordinare. Nu trebuie să fii un sportiv de performanță pentru a putea termina o cursă de maraton. Trebuie doar să fii consecvent, serios, să te antrenezi și, în primul rând, să îți stabilești obiectivul.
La Sibiu, am făcut patru ediții de semimaraton și când a început maratonul, am început să alerg această distanță. Este a șaptea ediție la care alerg maratonul. Anul trecut am fost pe locul întâi, anul acesta, pe locul trei, cu un timp mai bun ca anul trecut. E bine.
Sibiul a crescut din punct de vedere al susținerii pe care o acordă alergătorilor pe traseu. Dar, cred că putem mai mult. Trecem prin sate, acolo nu prea vedem oamenii să iasă din case. Deși, se întâmplă o dată pe an cursa aceasta. Poate pentru copii ar fi mai interesant. De fapt, pe ei încercăm să îi educăm în spiritul civic și să aibă o cultură sportivă.”