17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

ASTRA și Biblioteca Universității ”Lucian Blaga” Sibiu invită la Ziua Culturii Naționale

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, în acest an, printr-o serie de manifestări culturale organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu. Programul se va desfășura în zilele de 15 și 16 ianuarie 2023 și va cuprinde acțiuni și evenimente deschise publicului larg.

Duminică, 15 ianuarie, Palatul ASTRA își va deschide porțile pentru vizitatori în intervalul orar 10:00-14:00. Astfel, cei interesați vor avea ocazia să viziteze spațiile care păstrează numeroase obiecte și documente de patrimoniu, valoroase și reprezentative atât pentru memoria și istoria locală, cât și pentru cultura națională. Publicul va avea acces gratuit în sediul istoric al Bibliotecii ASTRA Sibiu (Corp A), în Compartimentul Colecții Speciale, în Muzeul Asociațiunii și Sala Festivă.

banner

Această zi prilejuiește, de asemenea, o întâlnire a publicului tânăr cu creația literară a marilor poeți români, dar și cu muzica. În Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Corp B), la ora 11:00, va avea loc un program cultural-artistic dedicat micilor beneficiari ai centrelor rezidențiale din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, care vor sosi la Biblioteca ASTRA. Programul este organizat în colaborare cu actrițele Ioana Blaga Frunzescu și Cristina Stoleriu de la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, actorul și muzicianul Lucian Dragotă și Tudor Mândrean, absolvent al Școlii de actorie „New Talent”. Aceștia vor interpreta fragmente din operele marilor poeți români.

Tot în spațiul Foaierului, în data de 15 ianuarie, va fi deschisă expoziția documentară intitulată „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”, realizată de dr. Bogdan Andriescu, custode al Compartimentului Colecții Speciale. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 16 ianuarie a.c., la ora 12:00, în Foaierul Bibliotecii ASTRA. Cei interesați vor avea ocazia să descopere în materialele expuse mărturii ale vieții culturale din Sibiul anilor 1919-1939. Inițiativele și preocupările pentru organizarea și promovarea manifestărilor culturale de la acea vreme (reprezentații teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, șezători culturale sau reuniuni literare) sunt reflectate prin intermediul documentelor expuse: afișe, programe, foi volante și publicații periodice care cuprind diferite informări, anunțuri și cronici ale evenimentelor din spațiul cultural sibian. Alături de această expoziție, vor fi aduse la lumină documente inedite aflate în patrimoniul bibliotecii publice sibiene: manuscrisul eminescian al poemului „Și dacă…” și piese iconografice reprezentându-l pe Mihai Eminescu.

Programul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale 2023 se va încheia cu o discuție despre literatura română văzută ca world literature, dezbaterte intitulată „Care e locul literaturii române în plan mondial?”. Evenimentul va avea loc luni, 16 ianuarie, de la ora 13:00, la sediul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” Sibiu (parter). Discuția va fi moderată de Smaranda Bălan, cu participarea lui Andrei Terian, Maria Chiorean, Snejana Ung, Ștefan Baghiu, Răzvan Pop, Mihai S. Rusu și Valer Simion Cosma.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect