-2.1 C
Sibiu
duminică, ianuarie 19, 2025

Biblioteca „Brukenthal”se redeschide pentru cercetători

Cele mai citite

Începând cu săptămâna următoare, respectiv din 28 septembrie, conducerea interimară a Muzeului Național „Brukenthal” a luat decizia de redeschidere a Bibliotecii, pentru cercetare.

Astfel, în fiecare săptămână, de miercuri până vineri, în intervalul orar 10-13, cercetătorii, profesorii ori doctoranzii vor putea să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii muzeului sibian.
„Biblioteca Brukenthal deține un fond remarcabil de carte și carte veche. Ani de-a rândul, numeroși cercetători, nu doar din România, ci din întreaga lume, au poposit la Sibiu pentru studiu și pentru a cerceta fondul de carte din cadrul Bibliotecii. Biblioteca „Brukenthal” a fost închisă acum câțiva ani prin decizie managerială, iar acum, împreună colegii de la Muzeu, am hotărât că este momentul ca Biblioteca Brukenthal să fie din nou deschisă pentru cercetare. Am primit în trecut numeroase solicitări la care a trebuit să răspundem negativ. Totodată, venim și cu un ajutor pentru cei care doresc să cerceteze fondul de carte al Bibliotecii. Dacă nu sunt din Sibiu, preluăm noi căutarea volumelor dorite și îi informăm apoi dacă există sau nu în Bibliotecă. Dacă volumul sau volumele dorite nu sunt în Bibliotecă, nu au de ce să mai vină până la noi. Aceștia trebuie să ne trimită o solicitare pe mail, iar noi vom răspunde apoi solicitării”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național „Brukenthal”.
E-mailul pentru cercetătorii care nu sunt din Sibiu și solicită informații cu privire la fondul de carte este [email protected].
Biblioteca „Brukenthal” se află în cea de-a doua curte interioară a Palatului „Brukenthal”.
Înfiinţarea Bibliotecii „Brukenthal” se datorează fondului de carte achiziţionat de baronul Samuel von Brukenthal (15.972 volume), la care s-au adăugat pe parcursul anilor alte colecţii, între care: Biblioteca capelei (fondată în secolul al XIV-lea, cuprinzând biblioteca Mănăstirii Dominicane şi bibliotecile unor patricieni sibieni), fondul de carte al Capitolului Evanghelic, cel al Academiei de Drept şi o serie de donaţii de la particulari şi instituţii ştiinţifice din ţară şi străinătate.
Numărul total al volumelor atinge circa 280 000.
Din cele 778 de manuscrise, două lucrări sunt extrem de valoroase. În primul rând, este vorba despre Breviarul „Brukenthal”, achiziţionat în 1786 la Viena şi realizat în Ţările de Jos la începutul secolului al XVI-lea, scris pe pergament, cu caractere gotice minuscule, împodobit cu miniaturi pictate. De asemenea, mai este vorba despre „Vigiliale”, manuscris pe pergament, datat din anul 1507. Paginile cuprind caractere gotice şi neume, iar iniţialele sunt împodobite în culorile roşu, albastru şi negru.
Biblioteca mai găzduiește un fond valoros de carte europeană rară (aproximativ 30.000 volume din sec. XVI-XVIII), aproximativ 1.500 de volume de carte românească rară și 382 volume de incunabule.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Femeie de 70 de ani salvată de jandarmii montani sibieni

Jandarmii montani sibieni au recuperat, în siguranță, o femeie care s-a rătăcit în stațiunea Păltiniș în acest weekend.Vineri, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect