22.4 C
Sibiu
duminică, mai 28, 2023

Bibliotecile din Republica Moldova au primit cărți de la Sibiu

Cele mai citite

Biblioteca Națională a Moldovei în Chișinău, Biblioteca din Glodeni și Biblioteca „Ion Druță” din orașul Dondușeni și-au îmbogățit colecția cu peste 1500 de exemplare oferite de Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Judeațenă ASTRA.

Scopul donației este de a dota instituțiile cu cărți, dar și de a promova dragostea pentru lectură în limba română.

banner

„Am venit în Republica Moldova cu o donație de carte care acoperă o întreagă paletă. De la copii la adulți, de la ghiduri, albume de artă, albume și povești pentru copii la carte de specialitate. Nu facem decât să dăm o mână de ajutor fraților noștri de aici. Ne-am bucurat să vedem instituții culturale cu copii implicați și personal dedicat. E un prim contact pe care Muzeul Național Brukenthal îl are la Chișinău”, declară Alexandru Constantin Chituță, directorul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

Evenimentele culturale organizate la Chișinău de Muzeul Național Brukenthal vor continua în data de 23 martie la Muzeul Național de Artă din Chișinău cu deschiderea expoziției Artiști români pe mapamond, curator Alexandru Constantin Chituță și prin donația a 21 de lucrări de artă din partea colecționarului George Șerban și donația de carte din partea Muzeului Național Brukenthal.

„Intenția noastră este să refacem fondul de carte în limba română. Am aflat astăzi că, de pildă la Biblioteca din Dondușeni, din nordul Republicii Moldova, procentajul de carte în limba română este de 60%. Este un procentaj mai bun decât în alte localități dar, din nefericire, cele în grafie latină sunt mult mai reduse. Cred că avem undeva în jur de 10 mii de exemplare din cele 60 de mii pe care le totalizează instituția. Intenția noastră este să dublăm acest fond de carte și vrem să venim cu o carte contemporană, o carte nouă, care să fie mult mai atractivă și pentru exponenții noii generații”, a spus Narcis Afrăsinei, director-adjunct, Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chișinău.

„Donația de carte pe care am primit-o astăzi de la Sibiu este foarte importantă pentru biblioteca orășenească din Dondușeni fiindcă ducem lipsă de cărți în limba română”, a menționat Svetlana Dolghieru, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu și muzee Dondușeni.

„Este o mare bucurie și onoare pentru noi ca două instituții culturale din România să vină la Chișinău. Am văzut cărțile donate de Muzeul Național Brukenthal. Sunt foarte valoroase pentru Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău și pentru cei care ne trec pragul. Sunt cărți care vor ajuta cititorii, persoanele interesate și specialiștii, studenți, masteranzi și doctoranzi. Sperăm că acordul încheiat cu Muzeul Național Brukenthal va continua și în viitor”, spune Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Moldovei din Chișinău.

„M-am bucurat să văd acest proiect finalizat, să văd măsuțele și scaunele achiziționate, mobilierul de birouri, toate investițiile care s-au făcut, modernizarea clădirii, schimbarea de geamuri-termopan și așa mai departe. Iată că anul trecut, DRRM-ul a aprobat acest proiect și biblioteca arată altfel”, a adăugat Nicolae Ivășchescu, secretar general al DRRM.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Continuă greva în învățământ. „Guvernul nu a rezolvat cerința esențială”

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu...
spot_img

Știri pe același subiect