9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Mâine începe TIFF Sibiu: filme, cine-concerte și invitați speciali, până duminică

Cele mai citite

După ce a fost capitala folclorului românesc și a teatrului, de mâine, Sibiul se transformă în cea a filmului. Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului.

Potrivit organizatorilor, peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.
Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, dar și în aplicația oficială TIFF.


Ce program a pregătit TIFF


În prima zi de festival, spectatorii vor putea urmări „Competiția oficială/ Official Competition”, un film aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez. Tot joi are loc și premiera „Operațiunea Mincemeat / Operation Mincemeat”, în regia lui John Madden, cu Colin Firth în rolul principal. O dramă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul este o poveste ingenioasă cu spioni. Programul primei zile include și proiecțiile „Alcarràs”, filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2022, regizat de Carla Simón, dar și „Cut!”, o dramă-comedie cu zombie semnată de originalul Michel Hazanavicius, care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes.
Programul TIFF Sibiu include și cele mai așteptate filme românești ale sezonului: „Metronom”, în regia lui Alexandru Belc, câștigătorul Premiului pentru Regie în secțiunea „Un Certain Regard” la Cannes 2022, va fi proiectat în Habermann Markt vineri, 8 iulie. Lista de filme românești continuă cu premiera „Nunți, Botezuri, Înmormântări” (regia Alexandru Lustig), cu Șerban Pavlu în rolul principal, dar și cu avanpremiera „Balaur” (regia Octav Chelaru), „Nimic despre dragoste” (regia Florin Piersic Jr.), dar și „Pentru Mine Tu Ești Ceaușescu” (regia Sebastian Mihăilescu), documentarul care a câștigat premiul secțiunii „What’s Up, Doc?” la TIFF 2022, sau „Miracol” (regia Bogdan George Apetri), lungmetrajul câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2022. O parte dintre echipele filmelor din program vor fi prezente la Sibiu pentru a intra în dialog cu spectatorii, anunță organizatorii.
De neratat va fi și proiecția inovatorului ȚOrice, Oriunde, Oricând / Everything, everywhere, all at onceȚ, o comedie despre multivers devenită super hit în SUA, care va beneficia de o singură proiecție la Sibiu, sâmbătă, de la 21:45 în Piața Habermann.
Sibienii sunt așteptați să se bucure și de două cine-concerte impresionante: „Häxan”, capodopera horror suedeză regizată de Benjamiin Christensen în 1922 va fi acompaniată live de artistul Maatus Pealler vineri, 8 iulie, de la 21:45 în Piața Huet. „The Lodger”, remarcabilul lungmetraj semnat de Alfred Hitchcock în 1927 și inspirat de povestea lui Jack Spintecătorul va fi acompaniat live de DJ DUBASE, duminică, 10 iulie, de la 21:45, tot în Piața Huet.
Și cei mici sunt așteptați la film, ca parte din programul EducaTIFF, în diminețile de weekend, la CineGold, unde vor fi proiectate filme precum „Eu sunt Zlatan / I am Zlatan” (regia Jens Sjögren), „Loc de joacă / Un Monde” (regia Laura Wandel) sau „Familia Adevarată / La Vraie Famille” (regia Fabien Gorgeart).
Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Huet și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă. Accesul la filmele EducaTIFF se face în baza rezervării unui bilet cu valoare zero. Pentru Piața Huet, nu e nevoie de rezervare.
Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.
Festivalul Internațional de Film Transilvania la Sibiu este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect