29.7 C
Sibiu
duminică, iunie 23, 2024

Reţete tradiţionale din zona Sibiu

Publicitate

Cele mai citite

Dacă gâscă-n blid, zamă de boane cu prune uscate, crumpene înghioldite, sau zamă de amnar şi hibiză cu prune pocănite nu vă spun mare lucru, aflaţi ca acestea sunt doar câteva din preparatele specificului gastronomic din lumea satului sibian. Fiecare preparat e unul special şi nu uimește doar prin modul de pregătire, ci și prin poveștile din alte vremuri ce se spun atunci când este gătit sau savurat. Reţetele şi poveştile lor se regăsesc în cartea Reţete tradiţionale din judeţul Sibiu, volum editat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Coordonatorul volumului este Silvia Macrea, manager al C.J.C.P.C.T. “Cindrelul-Junii” Sibiu, reţetele au fost culese şi prelucrate de Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea şi Gabriela Negru, iar fotografiile au fost realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicolae Dobre şi Ovidiu Mărginean.

“Nu avem pretenţia că volumul este unul exhaustiv, nici nu am fi putut cuprinde multitudinea de reţete, de variante de reţete şi informaţii de natură folclorică într-un singur volum. Considerăm însă că s-a reuşit creionarea specificului gastronomic din lumea satului sibian şi încadrarea lui în contextul amplu al vieţii tradiţionale de odinioară, căci toate reţetele sunt însoţite de detalii despre contextul cultural în care mâncărurile erau odinioară pregătite”

, spune Silvia Macrea, în Cuvânt înainte.
Cartea este rezultatul unei ample campanii de cercetare a gastronomiei tradiţionale din toate cele cinci zone etnofolclorice ale Sibiului, întreprinse în anul 2011, de C.J.C.P.C.T. “Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Atunci au fost cercetate localităţi din toate cele cinci zone etnofolclorice ale Sibiului – Mărginimea Sibiului, Ţara Secaşelor, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor şi Ţara Oltului – aceasta fiind singura campanie de cercetare, coerentă şi unitară, a gastronomiei specifice judeţului.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cine e autorul omorului din curtea bisericii de pe Mihai Viteazu. Bărbatul este în custodia Poliției

Polițiștii sibieni au identificat presupusul autor al omorului produs vineri noaptea în curtea unei biserici din municipiu.În urma investigațiilor...

Publicitate

Cele mai citite

Dacă gâscă-n blid, zamă de boane cu prune uscate, crumpene înghioldite, sau zamă de amnar şi hibiză cu prune pocănite nu vă spun mare lucru, aflaţi ca acestea sunt doar câteva din preparatele specificului gastronomic din lumea satului sibian. Fiecare preparat e unul special şi nu uimește doar prin modul de pregătire, ci și prin poveștile din alte vremuri ce se spun atunci când este gătit sau savurat. Reţetele şi poveştile lor se regăsesc în cartea Reţete tradiţionale din judeţul Sibiu, volum editat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu şi Consiliul Judeţean Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Coordonatorul volumului este Silvia Macrea, manager al C.J.C.P.C.T. “Cindrelul-Junii” Sibiu, reţetele au fost culese şi prelucrate de Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea şi Gabriela Negru, iar fotografiile au fost realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicolae Dobre şi Ovidiu Mărginean.

“Nu avem pretenţia că volumul este unul exhaustiv, nici nu am fi putut cuprinde multitudinea de reţete, de variante de reţete şi informaţii de natură folclorică într-un singur volum. Considerăm însă că s-a reuşit creionarea specificului gastronomic din lumea satului sibian şi încadrarea lui în contextul amplu al vieţii tradiţionale de odinioară, căci toate reţetele sunt însoţite de detalii despre contextul cultural în care mâncărurile erau odinioară pregătite”

, spune Silvia Macrea, în Cuvânt înainte.
Cartea este rezultatul unei ample campanii de cercetare a gastronomiei tradiţionale din toate cele cinci zone etnofolclorice ale Sibiului, întreprinse în anul 2011, de C.J.C.P.C.T. “Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Atunci au fost cercetate localităţi din toate cele cinci zone etnofolclorice ale Sibiului – Mărginimea Sibiului, Ţara Secaşelor, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor şi Ţara Oltului – aceasta fiind singura campanie de cercetare, coerentă şi unitară, a gastronomiei specifice judeţului.

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cine e autorul omorului din curtea bisericii de pe Mihai Viteazu. Bărbatul este în custodia Poliției

Polițiștii sibieni au identificat presupusul autor al omorului produs vineri noaptea în curtea unei biserici din municipiu.În urma investigațiilor...

Știri pe același subiect