Alexandru Marcu este profesor de instruire practică la Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu. Anul acesta colegiul împlinește 51 de ani de la înfiintare. 40 dintre aceștia, dascălul i-a petrecut instruind tineri într-ale alimentației publice și turismului, în cadrul acestei instituții. Din mâinile sale au ieșit unii dintre cei mai mari bucătari ai Sibiului, ospătari, administratori de hotel, cameriste. În orice colț al lumii vă aflați, atâta timp cât veți avea nevoie de servicii ce țin de alimentație sau cazare puteți da peste unul dintre foștii elevi ai profesorului Marcu. Nu are de gând să renunțe nici acum și spune că va preda atâta timp cât îl ajută sănătatea. Cu o experiență vastă în domeniu, a fost martor la schimbările, nu tocmai benefice, din ultimii ani, în alimentația publică, este un înfocat susținător și continuator al tradiționalului și privește cu speranță la un viitor alimentar mai sănătos. Cele 4 decenii de experiență l-au ajutat să înțeleagă că în Sibiu există mult potențial, dar trebuie redescoperite și valorificate produsele autentice și specifice zonei noastre.
Alexandru Marcu s-a născut în anul 1952, la Sibiu. A făcut școala profesională ca și cofetar patiser, a lucrat 11 ani la Intreprinderea Comercială de Stat și Alimentație Publică Sibiu, iar în anul 1978 a fost chemat să predea instruire practică la Colegiul Economic. Pe parcurs și-a completat studiile cu o școală postliceală în turism și cu o facultate în domeniu. Cei 40 de ani de carieră se împlinesc chiar anul acesta și au reprezentat pentru cadrul didactic o specializare continuă.
„Coordonator am fost, în special, în domeniul alimentație și turism la școala profesională până în anul 1992 când s-a suspendat acest tip de școală, din păcate. Era un profil valoros, care ar trebui revigorat. Am continuat apoi cu predare și la clasă și la practică în domeniul de alimentație publică”, spune profesorul.
Spune că a rămas în învățământ, convins fiind de un corp profesoral deosebit și foarte bine pregătit. A reușit să se încadreze repede și a rămas la Colegiul Economic pentru că a găsit mediul propice de colaborare și dezvoltare. Pe de altă parte, recunoaște că a fi cadru didactic este ca un virus, ca un microb.
„Când te obișnuiești cu tinerii, cu copiii, cu școala, cu colegii și colaboratorii nu mai poți renunța la ei atât de ușor. Pot spune că am o meserie legată de societate”, mai spune profesorul.
Ca de la profesor, la elev
Este în permanență lângă elevii săi, iar cele mai frumoase momente sunt acelea în care îi vede progresând. Este un domeniu unde elevii reușesc să asimileze și fac pași rapizi, iar momentul în care ei își găsesc drumul în carieră este momentul de reușită al profesorului. Îi sfătuiește mereu să abordeze cu seriozitate școala și meseria și să încerce să învețe în permanență. Printre sfaturile lui se numără și plecatul în străinătate. Profesorul spune că nu este o alege greșită ca tinerii să plece în altă țară să lucreze câțiva ani, să se perfecționeze, să afle noi informații, dar, cu o singură condiție. Să revină acasă și să le pună în practică. Este o metodă eficace de a crește potențialul turistic și economic al României.
Susține cu tărie și învățământul dual. Alexandru Marcu spune că pentru elevii săi este foarte importantă legătura cu agenții economici, atât din punct de vedere al evoluției tinerilor în domeniul pe care și l-au ales, cât și din punct de vedere al faptului că agenții economici pot fi viitorii angajatori.
„Din fericire, școala noastră are colaborare prin învățământul dual cu agenții economici, iar școlarizarea elevilor se realizează în bună parte de firmă ajutată de școală. Elevii fac practică în cadul firmelor, iar școala participă cu partea teoretică și cu părțile de coordonare și dezvoltare a meseriilor. Este un sistem care funcționează foarte bine și pune în lumină relațiile dintre oameni. Apoi este benefic pentru copii să vadă în unitățile în care fac practică, un fost elev al colegiului, care acum este șef de restaurant, bucătar, recepționer. Își pot canaliza planurile, pentru că mulți dintre elevii noștri vin debusolați la început, fără a ști neapărat ce-și doresc”, povestește dascălul.
L-am întrebat pe profesor ce este cel mai important în aceste meserii, pe care le predă de 40 de ani. Ne-a spus că sfatul esențial pe care îl dă elevilor este că, cel mai mult contează să-ți faci mână în meserie, mai mult decât să-ți faci capital. Odată cu experiența va veni și banul, așa cum se întâmplă în oricare altă meserie. Este importantă și pasiunea, dar recunoaște că are și elevi care ajung la școală „obligați” să ducă mai departe afaceri de familie (restaurante, pizzerii, pensiuni). Ei nu sunt motivați de pasiune, ci trimiși de părinți. Cu toate acestea, au rezultate bune și foarte bune, iar în timp au prins drag de ceea ce fac.
Un 2019 gastronomic
Pentru că în 2019 Sibiul va fi Capitală Gastronomică Europeană am profitat de experiența profesorului în domeniu și l-am rugat să ne spună cum va vedea Sibiul în acest an. Prin intermediul elevilor săi va fi implicat în proiect, pe care îl consideră cu potențial, tocmai pentru că restaurantele și alimentația din Sibiu au avut întotdeauna un cuvânt de spus la nivel național, fiind o zonă primitoare din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic. Există însă un secret. Trebuie dezvoltată tradiția locală și valorificate produsele tradiționale.
„Orașul nostru este foarte bine structurat din perspectivă gastronomică. O știu de la turiști. Ei sunt cei care spun, că în centru, de exemplu, găsești restaurante de categorie superioară, fast food-uri și gogoșerii. Toate gusturile pot fi satisfăcute. Este păcat să nu profităm și să nu ne promovăm produsele locale. Trebuie să găsim în restaurante fripturile de porc, de vită, dar mai ales de oaie, pe care am cam uitat-o în ultimul timp. Carnea de oaie este săracă în grăsimi și sănătoasă, dar sunt puține restaurante în Sibiu unde mai găsim cotletul de berbecuț sau pastrama de oaie. Nu este păcat?”, spune Alexandru Marcu.




