27.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Azomureş a suspendat producția de amoniac din cauza prețurilor mari la gaze. Ce se întâmplă cu îngrășămintele pentru agricultură

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Compania Azomureş din Târgu Mureş a suspendat temporar producţia de amoniac, pe fondul creşterii preţurilor la gazele naturale, iar producţia de îngrăşăminte pentru agricultură va fi continuată numai până la epuizarea stocului de amoniac existent.

Conducerea companiei a subliniat într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook că amoniacul este un produs intermediar obţinut din gaz fără de care nu pot fi fabricate îngrăşămintele, iar din cauza preţului actual la gaze naturale, nesustenabil din punct de vedere economic, decizii similare au luat şi alte companii din Europa.

banner

Potrivit companiei, piaţa europeană a gazelor naturale a înregistrat o creştere bruscă a preţului, iar în ultimele zile preţurile au urcat de la 80 Euro /Mwh la 125 – 130 Euro/ Mwh.

„Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanţul de transport al gazelor şi operaţiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creştere a preţului. În paralel, preţurile la îngrăşăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activităţi acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiţii este evident că producţia de îngrăşăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic”, a precizat conducerea Azomureş, în comunicatul menţionat.

Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a arătat că România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive aşa cum a procedat Bulgaria, spre exemplu, care a plafonat preţul la gaze pentru industrie la 72 Euro/ Mwh.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piaţa gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrăşăminte. În România, continuăm dialogul cu autorităţile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe ţări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziţia industriei un preţ plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deşi are la dispoziţie cadrul legal european. Ca producător ştim că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată şi în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Potrivit comunicatului menţionat, personalul de pe platforma Azomureş îşi va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie şi că, în acest moment, nu se ia în calcul şomajul tehnic, dar rămâne o opţiune dacă suspendarea activităţii se va prelungi.

Decizia Azomureş de suspendare a producţiei de amoniac vine la doar două luni de la reluarea activităţii pe platformă, după o întrerupere în perioada decembrie 2021-aprilie 2022, motivată tot de preţul la gaze naturale. (AGERPRES)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Piața imobiliară a crescut, iar prețul mediu de vânzare a locuințelor a trecut de pragul de 100.000 de euro

Locuințele din România au continuat să se scumpească în 2022, ajungând la niveluri ale prețurilor fără precedent, ca urmare...
spot_img

Știri pe același subiect