Ministerul Finanțelor se împrumută la populație cu dobânzi duble față de cele din 2019

Românii pot investi banii într-o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR, care aduc acum dobânzi foarte mari, duble față de cele pe care le puteau câștiga în urmă cu 2-3 ani.

Ministerul Finanțelor a demarat o nouă emisiune de titluri de stat cu maturitate la un an, cea mai mică perioadă pe care a avut-o până acum o astfel de emisiune. Cauza este dobânda foarte bună pe care o oferă statul, 8,25% pe an. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Ministerul spune că în luna iulie au fost vândute titluri similare în valoare de 1,49 miliarde lei, ceea ce arată că interesul românilor pentru acest tip de investiție este mare.

Ministerul Finanțelor își finanțează cu banii obținuți din emisiunile de titluri de stat deficitul bugetar și datoria publică, fiind practic împrumuturi rostogolite, care urmează să crească, din cauza dobânzilor mai mari comparativ cu anii trecuți. În 2019, emisiunile TEZAUR aveau dobânzi între 3,5 și 4,5% pe an, cu termene de maturitate până la trei ani.

Programul de vânzare a titlurilor de stat din această emisiune se desfășoară între 08 – 26 august 2022 online, pentru persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. În perioada 8 – 29 august 2022 cumpărarea se poate face de la unitățile Trezoreriei Statului, iar între 8 – 26 august 2022 în mediul urban și 8 – 25 august 2022 în mediul rural, prin unitățile Poștei Române.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știri pe același subiect